tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Vegyestüzelés

A vegyestüzelésű kazán számos előnye közül az egyik, hogy akár a háztartási hulladékot is elégethetjük benne. Hogyan spórolhatunk a fán, illetve a szénen? Például biobrikettel.

Magyarországon a hatályos törvények tiltják a háztartásokban keletkezett hulladékok otthoni elégetését, történjék ez szabad tűzön, vagy kazánban.

Ha fával fűtünk

Nyilvánvaló, hogy csupán hulladékkal kevesen tudnák megoldani a lakás fűtését, fő fűtőanyagként fát, szenet, vagy egyéb fa alapú tüzelőanyagot –mint a biobrikett- kell vásárolni. Fa és fa között is azonban van különbség, nem különben a szállítás és a tárolás feltételeiben. Mind kihat arra, hogy mennyire lesz majd gazdaságos télen a fűtésünk. A biobrikett ezzel szemben egy kis nedvességtartalmú, könnyen szállítható, és jól tárolható fűtőanyag, mely az egyéb fűtőanyagokkal szemben még tiszta is.

Sajnos kevesen tehetik meg, hogy egy évre előre megvegyék a szükséges famennyiséget, pedig a legjobb megoldás az lenne, ha szellős, fedett helyen teljesen kiszárítanánk a fát felhasználás előtt. Az a fa ugyanis, amit szezon elején – vagy esetleg a közepén – vásárolunk meg, leggyakrabban frissen vágott fa, vagy ahogy a szakmában mondani szokták: még szinte fütyül rajta a rigó. A kedvünkért nem fogják egy éven át szárítgatni a fát, de ha akarjuk, nagyon szívesen állítják ezt! Tehát ha nincs is lehetőségünk előre megvenni a tüzelőt, akkor is igyekezzünk még a szezon előtt beszerezni, és raklapon, szellős, fedett helyen tárolni a felhasználásig. Ha ezzel mégsem szeretnénk bíbelődni, úgy a legjobb választás a biobrikett. Állandó kis nedvességtartalma révén megszokásból fűthetünk vele, adagolása egyszerű, tárolása –a fához képest- egyszerű, kis helyigényű.

A fa szállításnál is érdemes odafigyelni egy-két dologra. Ha fát veszünk, nézzük meg, hol tárolják a fát azok, akiktől vásároljuk. A szabad ég alatt tárolt fa könnyen magába szívja az esővizet, így nem csak a fűtőértéke romlik, de jóval többet is nyom a súlya, mint kellene. Ezzel pedig elérkeztünk a szállítás másik fontos kritériumához. Nagy divat ugyanis súlyra árulni a fát, ám ez a megoldás nem éppen szerencsés a vevő szempontjából. Először is, aligha van lehetőségünk leellenőrizni a kiszállított fa súlyát, hacsak nincs egy hídmérleg az autóbeállónk alatt. Másodsorban pedig a vizes fa jóval nehezebb, mint a száraz, így a rosszabb fűtőértékű fából még kevesebbet is kapunk ugyanazért az összegért, mint ha szárított fát vettünk volna.

A biobrikett ezzel szemben

Az egyik legnépszerűbb fafajta az akác, amely tömörsége révén elég lassan adja le a hőt, így sokáig élvezhetjük a melegét. Az akác könnyen hasad, így akár még élvezetesnek is mondható a fahasogatás. Az akácfa kérge azonban elég vastag, és képes meglehetősen sok vizet magába szívni, amitől jelentősen megnőhet a rakomány súlya, és romolhat a fűtőértéke is. A másik népszerű fafajta a tölgy, amely szintén keményfa, és száradás után az akácfánál némileg magasabb fűtőértékkel rendelkezik, jobban tartja a parazsat. A tölgyfa meglehetősen nehezen hasad, ezért aztán jól fel kell gyűrnünk az ingujjat, ha nekilátunk.

Ha szénnel fűtünk

Egyre kisebb a kereslet a szén iránt, önmagában már szinte senki nem használja fűtőanyagként, csupán kiegészítésként a fa mellé. A leggyakrabban az éjszakai fűtési időszakra raknak szenet a vegyestüzelésű kazánba, ugyanis a fával ellentétben képes reggelig izzani, és melegíteni a lakást.

A tüzéptelepeken kétfajta szenet találunk, fekete- és barna szenet. Míg a barnaszén fűtőértéke körülbelül 20-22 MJ/kg, addig a fekete széné a 33 MJ/kg-ot is elérheti, ennek megfelelően a fekete drágább is. A nagyobb fűtőérték mellett a fekete szén égése gyorsabb is, ezért nagyon sokan keverve rakják a vegyestüzelésű kazánba ezt a két fajtát. Bár komoly hatástanulmányok aligha születtek a szén keverésének leggazdaságosabb módjáról, a felhasználók nagyobb része az 1:3 arányú keverésre esküszik, azaz 3 rész feketeszénhez 1 rész barnaszenet kevernek, hogy a nagy fűtőérték megőrzése mellett a barnaszén valamelyest „visszafogja” az égést.

Feketeszénből a leggyakrabban lengyel lángborsóval, vagy lengyel dióval találkozhatunk a tüzéptelepeken, amelyek ára 4500 és 5500 forint között mozog mázsánként, barnaszénből pedig leginkább ledvicei, vagy herkulesi szenet találunk, amelyek ára 3700 és 4200 forint közöttire tehető.

back

Vélemények brikettünkről:

Farkas Gábor
2011-10-19 14:07:33

Nagyon fázós vagyok, a hidegben kipróbáltuk. A család ellenezte az ingyenes mintát, mondván átverés, de jó nagyot csalódtak benne pozitívan. A fűtőértékével igen csak meg vagyok elégedve, muszáj volt bukóra nyitnom az ablakot, mert ájuldoztam a melegbe. Eddig vastag paplan alatt fagyoskodtam, be voltam csomagolva, mint a múmia, most meg takaró nélkül tudtam álomba szenderülni. Mégis csak jobb megoldás, mint az orosz fűtés (vodka). 16m2-es a szobám, ami kész szauna volt. Ki akar ezek után favágó és szenes ember lenni másod, harmad állásban, takarító meg pláne? +ban így már szaunám is van, nem csak fabrikett fűtésem. Köszönöm a lehetőséget, amivel még élni fogok.

Havasi Zoli
2013-10-20 08:54:22

Tisztelt Brikentpont, kedves látogatók! Ahogy az elöttem írók, én is sokféle brikettet próbáltam ki cserépkályhámba. Az önök terméke volt a legmegfelelőbb az elvárásaimnak is. Sőt.. Túl dicsérni nem akarnám, inkább javaslom érdeklődőknek, kételkedőknek, hogy bátran próbálják ki, csak is kellemetesen fognak csalódni. Idén is vásároltam felkészülve a fűtésszezonra. Brikentpont még élvezetessebbé, kellemetesebbé tudná tenni téli fűtést, ha tényleg alacsonyabb áron adná eme terméket. :) Üdv: Tóth Zoltán Bp.

Ungvárszy György
2011-09-14 18:02:44

A tavalyi szezont kizárólag fabrikettel oldottam meg, előtte fa, a pontos típust nem tudom, de ez a téglaforma volt az is. Az árkülönbség enyhén érezhető (főleg hogy itt nem tudnak átvágni a mennyiséggel) a kényelmi külömbség viszont egyértelmű! Itt nincs facipelés-hasogatás, nincs pattogás és korom, nem potyog és nem piszkol, hamut úgy kell keresni a kazánban, ráadásul 3-4 óránként kell csak a tűzre tenni, ennél kényelmesebb csak akkor lehetne, ha adagolná magát :)

Pongrácz Henrik
2013-10-20 08:23:24

Tisztelt Brikettpont! Bár a fűtésrendszerem 2hetes, tehát még tesztelés alatt áll, megosztom a mai tapasztalatomat. Reggel elhasználtuk a pufferből (850L) a meleget, így az 45C-ra hűlt vissza. Este 6-kor gyújtottam be a kazánt, papír, némi gally és 4db brikett (2-2 kötésben egymáson, szellősen), valamint a 4 brikettnek megfelelő mennyiségű maradék fenyő tetőanyag. A kazán (faelgázosító) hirtelen kapta az intenzív tüzet, ami ~15 percen belül 60C-s kazánvizet eredményezett (25C-ról), és mehetett a pufferbe. Itt újabb 15 perc után már a 60C-os víz került a radiátorokba is (ez az optimális). Jó 2 órát égett intenzíven a kazán tartalma, mely 79C-ig tudta felfűteni a puffert (ez közben a fürdéshez is szolgáltatta a meleg vizet), és a házat is 19-20C-ról 22-25C-ra (helysége válogatta) melegítette. A kinti hőmérséklet ezalatt 12-ről hűlt vissza 9C-ra. Meggyőző volt a mai teljesítmény, a 79C-os pufferrel holnap is tudok fűteni 3-4 órát begyújtás nélkül. Számításaim szerint a télre 2 raklap biztosan elég lehet a brikettből, fával keverve pedig akár 1 raklap is. Köszönet a próbacsomagért, megérte! :-) (majd el felejtettem: a 6db-os próbacsomagból 2-t korábban fojtott huzatnál használtam el, az is kb 2 órát tudott izzani, de úgy nem találtam hatékonynak az én rendszeremben, csak tartotta a hőt)

Fajd Gergő
2013-11-07 03:54:25

Kedves olvasó! 1 hete kaptam meg 3 raklap brikettemet,azóta vegyesen fűtök fával,mert a brikett nem tudja azt az üzemi hőt adni mint a fa,így,ha gyorsan akarom felmelegíteni a kazánt akkor fát használok,majd a hőn tartásra brikettet.Égés közben kissé megdagad de nem esik szét,és nálam 3 db kell egyszerre a nagy tűztér miatt,amiben 2-3 óra alatt ég el. Begyújtani nem nehéz,helygazdaságos,de porózus,ezért mindenhová kerül fűrészpor felbontás után...Összességében meg vagyok elégedve. Üdvözlettel, Fajd Gergő

Szauter Lajosné
2013-11-07 00:11:31

Tisztelt Brikettpont! A mi családunknak tavaly próbálta ki először ezt a fűtőanyagok. Mint az előttem szólóak mi is sokféle anyagot kipróbáltunk, hogy rájöjjünk, hogy melyikkel a leghatékonyabb és melyikkel a legkisebb macera a fűtés. Nekünk ez a fajta fabrikett vált be a leginkább. Tényleg hosszú égésidővel bír. Az előzően télen csak januártól fűtöttünk vele, ezt a szezont viszont már csak ezzel a brikettel kezdtük. Most hogy még nincs nagyon hideg rekordideig elegendő egy csomag brikett. Kazánban használjuk, este 8 órakor ráteszünk egy kevéske maradék parázsra egy teljes csomagot, szép sorban egymás fellé fektetjük őket, becsukjuk a kazánajtót és a többit rábízzuk az automata huzat szabályzóra. Eleinte azt hittük, hogy nem fog beizzani, mert a 40 fokra állított víz, eléggé kihűlt, de este 11-12 óra körül elkezd lassan átizzani a brikett és stabilan tartja a hőfokot egészen reggel 6-7-ig. Reggel 8-kor újra ráteszünk sorban 6db brikettet és az este 8-ig újra megtartja a 40 fokos vizet. Tavaly még keresztbe-kasba tettük a maradék parázsra, de rájöttünk, hogy így lassabban izzik el és tovább tartja a hőt. A hamu mennyiség viszont fantasztikusan kevés. Mivel nincs piszkálva szép lassan ég el a brikett, így szinte minden része elég és a 6db brikettnek alig van kétmaréknyi hamuja. A régi fűtőanyagokkal nem volt ilyen stabil a vízhőmérséklet, és sokkal gyorsabban le is égett a tűz és bizony a hamu mennyiség is sokkal több volt és elég sok gond volt a hamu elhelyezésével. Bátran ajánlom mindenkinek nem csak egy kipróbálás erejéig, ha elsőre nem az elvárásnak megfelelően szerepel, ki kell tapasztalni adott fűtőeszköznek megfelelő fűtési technikát. Mi is idén jöttünk rá, hogy a kazánunkban egymás mellé rakva sokkal hosszabb fűtési idő érhető el, mint 4,5 óra. Érdemes kísérletezni, hogyan a leghatékonyabb. Hisz árérték arányban a legjobb fűtőanyag, minősége állandó, nincs benne csak száraz keményfa és nem hullik szét, mint némelyik másik gyártó brikettje. Csomagolása miatt könnyű a szállítása és raktározása. Nagy mennyiséget lehet egész kishelyen felhalmozni. Stabil beszerezési forrás áll mögötte. Egy szónak is száz a vége és csak jót tudok mondani erről a fűtőanyagról.

Zsirai Róbert
2013-02-15 12:49:46

Tisztelt Brikettpont! Még a tél elején vettem Önöktől pár próbacsomagot, hogy a kandalló kályhában kitudjam próbálni. Elsőre megnyerő volt, hogy sokkal tisztább illetve gazdaságosabb. Hihetetlen hatásfokkal fűtöttem vele fel a házat. Éjszakára egy hasábot teszek be akác fával együtt és reggel simán begyújtok a hamuról. Sajnos mivel nagy helyem nincsen tárolni ezért mindig kisebb részletekben veszem meg. Viszont nem kell aggódnom, hogy vizet vennék hiszen ilyenkor száraz fát venni lehetetlen. Kényelmes tiszta és nagyon praktikus. Ami számomra megdöbbentő volt, hogy hihetetlen mennyire kevés hamu keletkezik vele. Már a csalásban és ismeretségi körben is többen kipróbálták. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki még nem próbálta ne habozzon tovább. Üdvözlettel: Zsirai Róbert

Körmendi Zoltán
2013-10-26 21:43:00

T.Hölgyeim/Uraim! Rendkívül érdekelne hogy milyen fafajták vannak a brikett-be tömörítve! Ez nem apróság és ez a fontos info sehol nem lelhető fel!!! Gyanítom, hogy fenyő is kerül bele ez pedig az én téglakályhámat (cserépkályhákat is!) tönkreteheti! Tavaly próbáltam. valóban alig marad hamu azonban a hangulatnak "lőttek"- nincs lángolás !

T. Kérdező!
A brikett vegyes keményfa keveréke, bükk és tölgy (tehát, sem fenyőt, sem nyárfát nem tartalmaz)
Brikettpont

Zsiga Judit
2013-10-11 00:47:11

Tisztelt Brikettpont! 85 éves egyedülálló özvegyasszony vagyok, valamikor a lányom regisztrált a nevemben, akkor kaptunk próba csomagot, ingyen. Nagyon örülnék, ha ismételten az önök termékével fűthetnék.Van gáz ugyan a házban, de mivel nagyon alacsony a nyugdíjam, azt soha nem használom.Cserépkályhám van amiben nagyszerűen elfér, és sokáig tartja a meleget az önök által forgalmazott fabrikett. Szeretnék jelentkezni a játékra, hátha mellém szegődik a szerencse.Kíváncsian várom a sorsolást. üdvözlettel: Gizi néni

Kosztiné Csicskár Mária
2013-11-11 11:15:36

Tisztelt Brikettpont! Sokáig keresgéltem az interneten, hogy melyik lehet számomra a legmegfelelőbb tüzelőanyag a kamdallómba. Tavaly fával tüzeltünk, de nagyon macerás volt, sok felügyeletet igényelt, hogy mindíg megfelelő módon égjen a tűz. Némi keresgélés után, megtaláltam az Önök termékét, és nem csalódtam benne. Felűlről gyújtom meg a tüzet, úgy ahogyan javasolták, és nekem nagyon jól bevált. Hamar begyullad, nagyon szép lánggal ég, majd utána gyönyörüen parázslik. Nagyon gyorsan felfűti a hatalmas nappalit, és a nagyméretű konyha-ebédlőnket,(70 nm) és még az emeletre is jut belőle. Egész nap tartja a 20-22 fokot.Én biztos, hogy ennél maradok, mindenkinek ajánlom!