tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Vegyestüzelés

A vegyestüzelésű kazán számos előnye közül az egyik, hogy akár a háztartási hulladékot is elégethetjük benne. Hogyan spórolhatunk a fán, illetve a szénen? Például biobrikettel.

Magyarországon a hatályos törvények tiltják a háztartásokban keletkezett hulladékok otthoni elégetését, történjék ez szabad tűzön, vagy kazánban.

Ha fával fűtünk

Nyilvánvaló, hogy csupán hulladékkal kevesen tudnák megoldani a lakás fűtését, fő fűtőanyagként fát, szenet, vagy egyéb fa alapú tüzelőanyagot –mint a biobrikett- kell vásárolni. Fa és fa között is azonban van különbség, nem különben a szállítás és a tárolás feltételeiben. Mind kihat arra, hogy mennyire lesz majd gazdaságos télen a fűtésünk. A biobrikett ezzel szemben egy kis nedvességtartalmú, könnyen szállítható, és jól tárolható fűtőanyag, mely az egyéb fűtőanyagokkal szemben még tiszta is.

Sajnos kevesen tehetik meg, hogy egy évre előre megvegyék a szükséges famennyiséget, pedig a legjobb megoldás az lenne, ha szellős, fedett helyen teljesen kiszárítanánk a fát felhasználás előtt. Az a fa ugyanis, amit szezon elején – vagy esetleg a közepén – vásárolunk meg, leggyakrabban frissen vágott fa, vagy ahogy a szakmában mondani szokták: még szinte fütyül rajta a rigó. A kedvünkért nem fogják egy éven át szárítgatni a fát, de ha akarjuk, nagyon szívesen állítják ezt! Tehát ha nincs is lehetőségünk előre megvenni a tüzelőt, akkor is igyekezzünk még a szezon előtt beszerezni, és raklapon, szellős, fedett helyen tárolni a felhasználásig. Ha ezzel mégsem szeretnénk bíbelődni, úgy a legjobb választás a biobrikett. Állandó kis nedvességtartalma révén megszokásból fűthetünk vele, adagolása egyszerű, tárolása –a fához képest- egyszerű, kis helyigényű.

A fa szállításnál is érdemes odafigyelni egy-két dologra. Ha fát veszünk, nézzük meg, hol tárolják a fát azok, akiktől vásároljuk. A szabad ég alatt tárolt fa könnyen magába szívja az esővizet, így nem csak a fűtőértéke romlik, de jóval többet is nyom a súlya, mint kellene. Ezzel pedig elérkeztünk a szállítás másik fontos kritériumához. Nagy divat ugyanis súlyra árulni a fát, ám ez a megoldás nem éppen szerencsés a vevő szempontjából. Először is, aligha van lehetőségünk leellenőrizni a kiszállított fa súlyát, hacsak nincs egy hídmérleg az autóbeállónk alatt. Másodsorban pedig a vizes fa jóval nehezebb, mint a száraz, így a rosszabb fűtőértékű fából még kevesebbet is kapunk ugyanazért az összegért, mint ha szárított fát vettünk volna.

A biobrikett ezzel szemben

Az egyik legnépszerűbb fafajta az akác, amely tömörsége révén elég lassan adja le a hőt, így sokáig élvezhetjük a melegét. Az akác könnyen hasad, így akár még élvezetesnek is mondható a fahasogatás. Az akácfa kérge azonban elég vastag, és képes meglehetősen sok vizet magába szívni, amitől jelentősen megnőhet a rakomány súlya, és romolhat a fűtőértéke is. A másik népszerű fafajta a tölgy, amely szintén keményfa, és száradás után az akácfánál némileg magasabb fűtőértékkel rendelkezik, jobban tartja a parazsat. A tölgyfa meglehetősen nehezen hasad, ezért aztán jól fel kell gyűrnünk az ingujjat, ha nekilátunk.

Ha szénnel fűtünk

Egyre kisebb a kereslet a szén iránt, önmagában már szinte senki nem használja fűtőanyagként, csupán kiegészítésként a fa mellé. A leggyakrabban az éjszakai fűtési időszakra raknak szenet a vegyestüzelésű kazánba, ugyanis a fával ellentétben képes reggelig izzani, és melegíteni a lakást.

A tüzéptelepeken kétfajta szenet találunk, fekete- és barna szenet. Míg a barnaszén fűtőértéke körülbelül 20-22 MJ/kg, addig a fekete széné a 33 MJ/kg-ot is elérheti, ennek megfelelően a fekete drágább is. A nagyobb fűtőérték mellett a fekete szén égése gyorsabb is, ezért nagyon sokan keverve rakják a vegyestüzelésű kazánba ezt a két fajtát. Bár komoly hatástanulmányok aligha születtek a szén keverésének leggazdaságosabb módjáról, a felhasználók nagyobb része az 1:3 arányú keverésre esküszik, azaz 3 rész feketeszénhez 1 rész barnaszenet kevernek, hogy a nagy fűtőérték megőrzése mellett a barnaszén valamelyest „visszafogja” az égést.

Feketeszénből a leggyakrabban lengyel lángborsóval, vagy lengyel dióval találkozhatunk a tüzéptelepeken, amelyek ára 4500 és 5500 forint között mozog mázsánként, barnaszénből pedig leginkább ledvicei, vagy herkulesi szenet találunk, amelyek ára 3700 és 4200 forint közöttire tehető.

back

Vélemények brikettünkről:

Bíró Jenő
2011-10-20 19:38:32

Köszönöm szépen az ingyenes termékmintát,eddig még nem használtam de hamarosan ki fogom próbálni.Nagyon jó dolognak tartom hogy ingyen fölajánlják leendő vevőiknek ezt a lehetőséget, ezelőtt én sem használtam ilyet, de most ha beválik én is ezt fogom fűtésre használni. Nagyon vonzónak tűnik ez az 500kg brikett, van egy ismerősöm akinek nagyobb szüksége van rá mint nekem, ha én leszek az a szerencsés aki megnyerem neki adom. Mégegyszer köszönöm a lehetőséget hogy ingyen kipróbálhatom az Önök termékét.

Havasi Zoli
2013-10-20 08:54:22

Tisztelt Brikentpont, kedves látogatók! Ahogy az elöttem írók, én is sokféle brikettet próbáltam ki cserépkályhámba. Az önök terméke volt a legmegfelelőbb az elvárásaimnak is. Sőt.. Túl dicsérni nem akarnám, inkább javaslom érdeklődőknek, kételkedőknek, hogy bátran próbálják ki, csak is kellemetesen fognak csalódni. Idén is vásároltam felkészülve a fűtésszezonra. Brikentpont még élvezetessebbé, kellemetesebbé tudná tenni téli fűtést, ha tényleg alacsonyabb áron adná eme terméket. :) Üdv: Tóth Zoltán Bp.

Hegyi Gyöngyi
2013-10-10 12:27:18

Tisztelt Brikettpont! Egyedül nevelem a két kiskorú gyermekem vidéken lakunk a favágás sajnos nekem sose ment, és hát mint tudjuk ami nem megy nem kell erőltetni :) Kerestem kutattam mi lehetne a jó megoldás nagy szerencsémre rátaláltam az Önök honlapjára és regisztráltam is rögtön. Elolvastam A-Z-ig mi is a teendőm. Mivel Kecskemét- és Budapest közt lakom gondoltam elmegyek a pesti lerakatba. A regisztrálás során lehetőséget kaptam, hogy kipróbáljam az ingyenes csomagot, amelyet az ott dolgozó Úr nagyon szívesen a rendelkezésemre bocsájtott. Vittem még magammal 10 csomagot, és meg kell valljam nagyon jó tapasztalatokat szereztem. Nem kinlódunk a skacokkal, hogy hogyan legyen meleg a házban a begyújtást ugyan még gyakorolnunk kell na de hát senki sem az anyja hasában tanulja meg mindezt. Tervezem, hogy ismét megyek egy pár csomagért, mert hát én így tudom megoldani de nagyon örülök ennek az olcsóbb és tisztább fütési lehetőségnek is nem utolsó sorban az is jó benne, hogy annyi csomagot vehetek amennyit akarok ill. nem kell attól tartanom, hogy vizes fát veszek meg több tízezerért bár ennyi pénzt nem is igazán tudnék összerakni, na szóval tök jó hogy vannak :) Üdvözlettel Hegyi Gyöngyi

Gecsó Zoltán
2013-10-10 22:07:21

Tisztelt Brikettpont! Tavaly költöztünk új házba, amiben hagyományos kályhás fűtés van, nem pedig gáz. Végigpróbáltunk kb. 8-10 féle brikettet, de rájöttünk, hogy egyik sem veszi fel a versenyt az Önökével. Minden igaz róla, amit leírnak a weboldalon. Igaz, hogy nehezebb begyújtani, mint a legtöbb, máshol árult brikettet, de való igaz, hogy sokkal sokkal tovább "ég" mint bármely más brikett. Nekünk nagyon bejött, mostmár csak ezt használjuk. A fáoz képest meg nem is lehet egy lapon emlegetni.. ég és föld a különbség a brikett javára! Már két rokonunkat is rábeszéltük :)

Nagy Tamás
2011-10-22 21:06:04

A múltévben a család úgy döntött, hogy elég volt a téli időszakban elköltött horribilis gázdíjjakból,/ ami mellett még fáztunk is. /Ezért építettünk kandallót. Életünk egyik legjobb döntésének tartjuk. Már a múlt évben is kipróbáltuk az akácfa mellett a brikettet is.Mit ne mondjak nagyon meg voltunk vele elégedve .Nagyon jó a fűtő értéke. Nem csinál nagy piszkot. Sokkal kisebb helyez foglal el a tárolása is mivel könnyen egymásra helyezhető. És még valami ami nagyon fontos az égésvégén alig maradt utána hamu. Ráadásul mivel kertes házban lakunk ,ezt a kis maradványt kiborítottam a kertbe,-mi baj lehetne belőle?-Teljesen megdöbbentem tavasszal, még a földnek is jót tett. Könnyebben volt ásható lazább lett a talaj. Az idén már fa brikett-ben gondolkoztunk.Be is szereztem belőle egy nagyobb mennyiséget. Most pedig kipróbáltuk ezt a téglához hasonló brikettet is . Ami szintén nagy megelégedésünkre szolgált. Külön örömként véltem felfedezni azt is, hogy magyar gyártó cég állítja elő. Hát kell ennél több??? Ennyi minden szól a fabrikettmellett.Ezt valóban szívesen ajánlom mindenkinek.

Tollasi Zsuzsanna
2013-12-10 12:27:13

Nagyon fázós vagyok, de tavaly elkezdtünk fabrikettet használni a vízteres kandallónkban. Olyan meleget ad, amilyet a fánál nem tapasztaltam, nagyon kellemes. Fát most már csak legfeljebb éjjelre teszünk pluszban a brikettre, mert éjszaka nemigen kelünk fel megrakni a kandallót, így viszont tovább meleg tud maradni, ami nagyon jó! Én elégedett vagyok a brikettel, és jóval kevesebb fogy belőle, mint a fából, és mivel ennyire bevált, maradunk a brikettnél idén is, és a jövőben is.

Bihari Gábor
2016-11-07 22:27:16

Eddig bükkfával fűtöttem. Adatok: 25kW Vigas faelgázosító, 1000 l puffer, 68 m^2 alapterület, 5 cm hőszigetelés a házon. Saját tervezésű fűtésrendszer radiátorokkal, szabályozott előremenő hőmérséklettel. Eddig kb 170 kHUF tüzifa ment bele a kazánba évente. Most átállok fabrikettre. Kollégám ajánlotta ezt a fajtát, ő ezzel fűt cserépkályhában. Túl vagyok az első begyújtáson. A gyújtáshoz két kockát használtam el a 40-ből, ez a 380 HUF/40 db árral nem tűnik rossznak (20 HUF/begyújtás). A gyújtás viszonylag egyszerű, alulra tettem a gyújtó kockákat, rá a brikettet. Egy rövid lobbantás a forrasztópisztollyal és már lobogott is. A brikett elég lassan gyulladt be, de kb fél óra alatt elérte a 250 fokos füsthőmérsékletet (15 perc után indult be az elgzosítás). Ez bükkfával kb. 15-20 perc szokott lenni (5 perc után már megy a gázláng). Beletettem a kazánba 30 kg-ot (3 csomag) A teljesítmény rendesen felfutott a névleges értékre. Az égésidő - lévén, hogy faelgázosítóban használom - kinyúlik, parázstartással együtt kb 10 óra. Tegnap 22:00-kor indítottam, ma reggel 8:00-kor még ugyanakkora térfogata volt, mint amikor begyújtottam, csak feketedett. Este 20:00-kor néztem meg újra. Összerogyott kb harmadára, és még helyenként gyengén izzott. A kazán ugyan már leállt, de tettem be 20 kg-ot és újraindítottam az égetést. Nem kellett gyújtókocka! A gázosodás szinte azonnal beindult. Eddig úgy érzem, pozitívak az érzéseim. Kevesebb koszt termel, mint a tüzifa és egyszerűbb rakodni. A következő egy héten át elégetem a vásárolt 100 kg-ot és mérek.

Diószegi István
2013-02-12 01:10:26

TTisztelt Brikettpont! Egy alkalommal próbaképpen vásároltuk terméküket, és azóta csak ezt használjuk! Árban kedvezőbb a többi eddig kipróbált briketthez képest, és az égési energiája által leadott hő is kedvezőbb az eddig kipróbáltak közül. Csomagolása kényelmessé teszi a szállítást, a tárolást.A telephelyükön a kiszolgálás is kiválónak jellemezhető. Segítőkészek, hasznos tanácsokkal látnak el, udvariasak.! Kell ennél több?:-) A brikettről leírt paraméterek a valóságban is megegyezőek. Talán hátrányaként említem, hogy kissé nehezebb begyújtani mint amiket előtte próbáltunk, de egy megfelelő alaptűz megoldja ezt is. Gondolom ez a nagy tömörsége miatt lehet Ki kell tapasztalni ezt is, mint mindent. Egy év óta használjuk a brikettjüket és egyenletesnek találjuk a minőséget azóta is. Amit kifejezetten előnyösnek tartok, az a hosszú égési idő. Ha el kell menni valahova otthonról, akkor teszünk 1-2 db-ot a kályhába és 2-3 óra elteltével amikor hazaérünk, akkor még erős izzásban van. De ha késő este teszünk a tűzre belőle, akkor megfelelő "folytás" mellett reggelig ég, illetve izzik. Nem hül le a helyiség, és van hogy újabb tűz gyújtása nélkül folytatható a tüzelés másnap reggel. Szuper termék, kedvező áron. Én maradok ennél.

Dr Nemes Ágnes
2014-10-29 18:43:31

T.Brikettpont! Régóta keresgélek,hogy mit vegyek a tündéri kis kandallómba,és egészen biztos,hogy Önöktől fogom beszerezni a próba csomagot és a későbbiekben az utánpótlást is,azon egyszerű oknál fogva,hogy korrekten lehozták a Tesco-s panaszkodó ócsárló levelét,és érdemben meg is válaszolták. Ilyet csak az tehet ,aki profi és biztos magában meg a termékében......és nekem ennyi elég is.... Persze a rengeteg elégedett vásárló is Önók felé billenti a mérleg képzeletbeli serpenyőjét......Jöhet a tél....... Üdvózlettel Dr Nemes Ágnes

Zádor Zoltán
2013-02-11 18:36:48

Kandallóban használjuk,miután a fa leégett, teszünk még a parázsra egy-két darabot. Ez aztán még hosszú órákig biztosítja a meleget. Önmagában nálunk nem az igazi, mert a viszonylag nagy tűztérben "elvész" és pont a lassú égés miatt kevés a sugárzó hő. El tudom képzelni, hogy kazánban tökéletes. De még így is veszünk évente 2 mázsát és az említett módon használjuk. Mindenképpen érdemes kipróbálni- aki még nem tette meg-,mert szerintem mindenki meg tudja találni a neki megfelelő felhasználási módot. Erre ragyogó alkalmat kínált néhány éve az ingyenes mintaosztás. Üdvözlettel: Z.Z.