tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Vegyestüzelés

A vegyestüzelésű kazán számos előnye közül az egyik, hogy akár a háztartási hulladékot is elégethetjük benne. Hogyan spórolhatunk a fán, illetve a szénen? Például biobrikettel.

Magyarországon a hatályos törvények tiltják a háztartásokban keletkezett hulladékok otthoni elégetését, történjék ez szabad tűzön, vagy kazánban.

Ha fával fűtünk

Nyilvánvaló, hogy csupán hulladékkal kevesen tudnák megoldani a lakás fűtését, fő fűtőanyagként fát, szenet, vagy egyéb fa alapú tüzelőanyagot –mint a biobrikett- kell vásárolni. Fa és fa között is azonban van különbség, nem különben a szállítás és a tárolás feltételeiben. Mind kihat arra, hogy mennyire lesz majd gazdaságos télen a fűtésünk. A biobrikett ezzel szemben egy kis nedvességtartalmú, könnyen szállítható, és jól tárolható fűtőanyag, mely az egyéb fűtőanyagokkal szemben még tiszta is.

Sajnos kevesen tehetik meg, hogy egy évre előre megvegyék a szükséges famennyiséget, pedig a legjobb megoldás az lenne, ha szellős, fedett helyen teljesen kiszárítanánk a fát felhasználás előtt. Az a fa ugyanis, amit szezon elején – vagy esetleg a közepén – vásárolunk meg, leggyakrabban frissen vágott fa, vagy ahogy a szakmában mondani szokták: még szinte fütyül rajta a rigó. A kedvünkért nem fogják egy éven át szárítgatni a fát, de ha akarjuk, nagyon szívesen állítják ezt! Tehát ha nincs is lehetőségünk előre megvenni a tüzelőt, akkor is igyekezzünk még a szezon előtt beszerezni, és raklapon, szellős, fedett helyen tárolni a felhasználásig. Ha ezzel mégsem szeretnénk bíbelődni, úgy a legjobb választás a biobrikett. Állandó kis nedvességtartalma révén megszokásból fűthetünk vele, adagolása egyszerű, tárolása –a fához képest- egyszerű, kis helyigényű.

A fa szállításnál is érdemes odafigyelni egy-két dologra. Ha fát veszünk, nézzük meg, hol tárolják a fát azok, akiktől vásároljuk. A szabad ég alatt tárolt fa könnyen magába szívja az esővizet, így nem csak a fűtőértéke romlik, de jóval többet is nyom a súlya, mint kellene. Ezzel pedig elérkeztünk a szállítás másik fontos kritériumához. Nagy divat ugyanis súlyra árulni a fát, ám ez a megoldás nem éppen szerencsés a vevő szempontjából. Először is, aligha van lehetőségünk leellenőrizni a kiszállított fa súlyát, hacsak nincs egy hídmérleg az autóbeállónk alatt. Másodsorban pedig a vizes fa jóval nehezebb, mint a száraz, így a rosszabb fűtőértékű fából még kevesebbet is kapunk ugyanazért az összegért, mint ha szárított fát vettünk volna.

A biobrikett ezzel szemben

Az egyik legnépszerűbb fafajta az akác, amely tömörsége révén elég lassan adja le a hőt, így sokáig élvezhetjük a melegét. Az akác könnyen hasad, így akár még élvezetesnek is mondható a fahasogatás. Az akácfa kérge azonban elég vastag, és képes meglehetősen sok vizet magába szívni, amitől jelentősen megnőhet a rakomány súlya, és romolhat a fűtőértéke is. A másik népszerű fafajta a tölgy, amely szintén keményfa, és száradás után az akácfánál némileg magasabb fűtőértékkel rendelkezik, jobban tartja a parazsat. A tölgyfa meglehetősen nehezen hasad, ezért aztán jól fel kell gyűrnünk az ingujjat, ha nekilátunk.

Ha szénnel fűtünk

Egyre kisebb a kereslet a szén iránt, önmagában már szinte senki nem használja fűtőanyagként, csupán kiegészítésként a fa mellé. A leggyakrabban az éjszakai fűtési időszakra raknak szenet a vegyestüzelésű kazánba, ugyanis a fával ellentétben képes reggelig izzani, és melegíteni a lakást.

A tüzéptelepeken kétfajta szenet találunk, fekete- és barna szenet. Míg a barnaszén fűtőértéke körülbelül 20-22 MJ/kg, addig a fekete széné a 33 MJ/kg-ot is elérheti, ennek megfelelően a fekete drágább is. A nagyobb fűtőérték mellett a fekete szén égése gyorsabb is, ezért nagyon sokan keverve rakják a vegyestüzelésű kazánba ezt a két fajtát. Bár komoly hatástanulmányok aligha születtek a szén keverésének leggazdaságosabb módjáról, a felhasználók nagyobb része az 1:3 arányú keverésre esküszik, azaz 3 rész feketeszénhez 1 rész barnaszenet kevernek, hogy a nagy fűtőérték megőrzése mellett a barnaszén valamelyest „visszafogja” az égést.

Feketeszénből a leggyakrabban lengyel lángborsóval, vagy lengyel dióval találkozhatunk a tüzéptelepeken, amelyek ára 4500 és 5500 forint között mozog mázsánként, barnaszénből pedig leginkább ledvicei, vagy herkulesi szenet találunk, amelyek ára 3700 és 4200 forint közöttire tehető.

back

Vélemények brikettünkről:

Zádor Zoltán
2013-02-11 18:36:48

Kandallóban használjuk,miután a fa leégett, teszünk még a parázsra egy-két darabot. Ez aztán még hosszú órákig biztosítja a meleget. Önmagában nálunk nem az igazi, mert a viszonylag nagy tűztérben "elvész" és pont a lassú égés miatt kevés a sugárzó hő. El tudom képzelni, hogy kazánban tökéletes. De még így is veszünk évente 2 mázsát és az említett módon használjuk. Mindenképpen érdemes kipróbálni- aki még nem tette meg-,mert szerintem mindenki meg tudja találni a neki megfelelő felhasználási módot. Erre ragyogó alkalmat kínált néhány éve az ingyenes mintaosztás. Üdvözlettel: Z.Z.

Tollasi Zsuzsanna
2013-12-10 12:27:13

Nagyon fázós vagyok, de tavaly elkezdtünk fabrikettet használni a vízteres kandallónkban. Olyan meleget ad, amilyet a fánál nem tapasztaltam, nagyon kellemes. Fát most már csak legfeljebb éjjelre teszünk pluszban a brikettre, mert éjszaka nemigen kelünk fel megrakni a kandallót, így viszont tovább meleg tud maradni, ami nagyon jó! Én elégedett vagyok a brikettel, és jóval kevesebb fogy belőle, mint a fából, és mivel ennyire bevált, maradunk a brikettnél idén is, és a jövőben is.

Sebestyén J.
2011-10-18 18:00:30

Próbáltam a termékmintát, majd rendeltem egy raklappal, egy hete használom és mivel már stabilan 10 fok környékén van odakint, már van valami elképzelésem a gazdaságosságáról is: ha csak bedobálom a tűztérbe és nem foglalkozom a levegővel is sokkal tovább tart mint a fa, ha kicsit is foglakozom a levegő adagolásával, magyarán mindig optimálisan folytom a tüzet, akkor elképesztő égésidőket érek el, fával ilyet soha, talán szénnel!  Az előző napi parázsról simán begyújtok másnap este. A kazán majdnem mindig stabilan egy hőfokon ketyeg, nincs hirtelen melegedés majd kihűlés, maradjunk annyiban hogy ki se hűl a kazán. Én egy csomaggal ami 10 kg. egy napot kihúzok, hétvégén naponta két csomag fogy maximum, ez napi 500 - max 1000 Ft-os fűtési költésget jelent, ami szerintem több mint szuper egy 93 m2- es házzál. Költségben és viselkedésben kb. olyan mintha barnaszénnel fűtenék, ami ugye elég olcsó dolog, viszont ha fabrikettel fűtök a kezem mindig tiszta, a tűzteret pedig alig kell takarítani, ráadásul még a kandallómba is tudom használni. Ja egy darabot nem sajnáltam és bedobtam egy vödör vízbe, csobbant-süllyedt őrület :)

Pongrácz Henrik
2013-10-20 08:23:24

Tisztelt Brikettpont! Bár a fűtésrendszerem 2hetes, tehát még tesztelés alatt áll, megosztom a mai tapasztalatomat. Reggel elhasználtuk a pufferből (850L) a meleget, így az 45C-ra hűlt vissza. Este 6-kor gyújtottam be a kazánt, papír, némi gally és 4db brikett (2-2 kötésben egymáson, szellősen), valamint a 4 brikettnek megfelelő mennyiségű maradék fenyő tetőanyag. A kazán (faelgázosító) hirtelen kapta az intenzív tüzet, ami ~15 percen belül 60C-s kazánvizet eredményezett (25C-ról), és mehetett a pufferbe. Itt újabb 15 perc után már a 60C-os víz került a radiátorokba is (ez az optimális). Jó 2 órát égett intenzíven a kazán tartalma, mely 79C-ig tudta felfűteni a puffert (ez közben a fürdéshez is szolgáltatta a meleg vizet), és a házat is 19-20C-ról 22-25C-ra (helysége válogatta) melegítette. A kinti hőmérséklet ezalatt 12-ről hűlt vissza 9C-ra. Meggyőző volt a mai teljesítmény, a 79C-os pufferrel holnap is tudok fűteni 3-4 órát begyújtás nélkül. Számításaim szerint a télre 2 raklap biztosan elég lehet a brikettből, fával keverve pedig akár 1 raklap is. Köszönet a próbacsomagért, megérte! :-) (majd el felejtettem: a 6db-os próbacsomagból 2-t korábban fojtott huzatnál használtam el, az is kb 2 órát tudott izzani, de úgy nem találtam hatékonynak az én rendszeremben, csak tartotta a hőt)

Gecsó Zoltán
2013-10-10 22:07:21

Tisztelt Brikettpont! Tavaly költöztünk új házba, amiben hagyományos kályhás fűtés van, nem pedig gáz. Végigpróbáltunk kb. 8-10 féle brikettet, de rájöttünk, hogy egyik sem veszi fel a versenyt az Önökével. Minden igaz róla, amit leírnak a weboldalon. Igaz, hogy nehezebb begyújtani, mint a legtöbb, máshol árult brikettet, de való igaz, hogy sokkal sokkal tovább "ég" mint bármely más brikett. Nekünk nagyon bejött, mostmár csak ezt használjuk. A fáoz képest meg nem is lehet egy lapon emlegetni.. ég és föld a különbség a brikett javára! Már két rokonunkat is rábeszéltük :)

Kosztiné Csicskár Mária
2013-11-11 11:15:36

Tisztelt Brikettpont! Sokáig keresgéltem az interneten, hogy melyik lehet számomra a legmegfelelőbb tüzelőanyag a kamdallómba. Tavaly fával tüzeltünk, de nagyon macerás volt, sok felügyeletet igényelt, hogy mindíg megfelelő módon égjen a tűz. Némi keresgélés után, megtaláltam az Önök termékét, és nem csalódtam benne. Felűlről gyújtom meg a tüzet, úgy ahogyan javasolták, és nekem nagyon jól bevált. Hamar begyullad, nagyon szép lánggal ég, majd utána gyönyörüen parázslik. Nagyon gyorsan felfűti a hatalmas nappalit, és a nagyméretű konyha-ebédlőnket,(70 nm) és még az emeletre is jut belőle. Egész nap tartja a 20-22 fokot.Én biztos, hogy ennél maradok, mindenkinek ajánlom!

Szrimacz Attila
2013-02-12 08:07:30

Tisztelt Brikettpont! Október óta használom az önök brikettjét, ez idő alatt bőven volt időm tapasztalatot szerezni a fabrikettetel. Nagyon jónak és gazdaságosnak tartom. Én vegyes tüzelésű kazánban használom. Egypár trükköt azért nem árt tudni. Ha azt szeretnénk, hogy 6-8 órán keresztül izzón és meleget adjon. Érdemes akár két adag brikettet betenni a kazánunkba, ha lehet, az oldalfal mellett hagyjunk egy pár centis hézagot, mert itt fog a levegő aluról jönni és oldalról be tud gyulladni a brikettünk. Az így elkészített brikett piramisunkat felűről gyújtsuk meg, amikor már a brikett is begyulladt, zárjuk le és minél kevesebb levegőt adjunk, ezt az automata huzat szabályzóval tudjuk beállítani. Így még 8 óra múlva is lesz parazsunk. Hamunk szinte alig van, 30kg brikett elégetése után egy fél kilónyi hamunk marad, ami nagyon hasznos a termőfölnek. Én nagyon meg vagyok elégedve a brikettel, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Szrimacz Attila 2013-02-12

Gálné Puha Mária
2013-02-28 12:28:32

Tisztelt Brikettpont! Tavalyi szezonban kezdtük el használni az Önök által forgalmazott brikettet. Egy véletlen folytán sikerült egymásra találnunk, mivel párom nagyon közel dolgozott az egyik Brikettpontjukhoz. Nagyon előnyösnek tartom, hogy az év bármely szakában tudunk Önöknél vásárolni. Számunkra nagy segítség, hogy apránként is meg tudjuk vásárolni a téli tüzelőanyagot és nem kell megvárni, míg egy nagyáruház két-három hónapig árusítja, hogy aztán mindenki gyorsütembe kapkodja a másik elől amíg van... A brikett egyébként tényleg jól működik, ahogyan mondták. Kisgyermekes család vagyunk, későn érünk haza munkából de a kandallóban valóban pár perc alatt be tudunk gyújtani vele. Nem kormol, nem füstöl, hihetetlen gyorsan felfűti a lakást. Nagyon tetszik, hogy sokszor van még este is parázs és ilyenkor elég ha csak ráteszek egy-két brikettet és pár perc múlva minden egyéb rásegítés nélkül belobban. Nekünk semmivel sem volt kevesebb a melegérzetünk mintha fát használnánk. Viszont anyagilag kedvezőbben jött ki mint a fa, még a nagy hidegben is. Összességében mi nagyon meg vagyunk elégedve vele, könnyű a beszerzése egész évben, költséghatékony, nem füstöl (mint a jó kis vizes fa) nem koszol, és nagyon gyorsan felmelegíti a lakást. Reméljük még sokáig a piacon maradnak. További sok sikeres üzletet kívánunk. Üdvözlettel: Gálné Puha Mária

Ungvárszy György
2011-09-14 18:02:44

A tavalyi szezont kizárólag fabrikettel oldottam meg, előtte fa, a pontos típust nem tudom, de ez a téglaforma volt az is. Az árkülönbség enyhén érezhető (főleg hogy itt nem tudnak átvágni a mennyiséggel) a kényelmi külömbség viszont egyértelmű! Itt nincs facipelés-hasogatás, nincs pattogás és korom, nem potyog és nem piszkol, hamut úgy kell keresni a kazánban, ráadásul 3-4 óránként kell csak a tűzre tenni, ennél kényelmesebb csak akkor lehetne, ha adagolná magát :)

Diószegi István
2013-02-12 01:10:26

TTisztelt Brikettpont! Egy alkalommal próbaképpen vásároltuk terméküket, és azóta csak ezt használjuk! Árban kedvezőbb a többi eddig kipróbált briketthez képest, és az égési energiája által leadott hő is kedvezőbb az eddig kipróbáltak közül. Csomagolása kényelmessé teszi a szállítást, a tárolást.A telephelyükön a kiszolgálás is kiválónak jellemezhető. Segítőkészek, hasznos tanácsokkal látnak el, udvariasak.! Kell ennél több?:-) A brikettről leírt paraméterek a valóságban is megegyezőek. Talán hátrányaként említem, hogy kissé nehezebb begyújtani mint amiket előtte próbáltunk, de egy megfelelő alaptűz megoldja ezt is. Gondolom ez a nagy tömörsége miatt lehet Ki kell tapasztalni ezt is, mint mindent. Egy év óta használjuk a brikettjüket és egyenletesnek találjuk a minőséget azóta is. Amit kifejezetten előnyösnek tartok, az a hosszú égési idő. Ha el kell menni valahova otthonról, akkor teszünk 1-2 db-ot a kályhába és 2-3 óra elteltével amikor hazaérünk, akkor még erős izzásban van. De ha késő este teszünk a tűzre belőle, akkor megfelelő "folytás" mellett reggelig ég, illetve izzik. Nem hül le a helyiség, és van hogy újabb tűz gyújtása nélkül folytatható a tüzelés másnap reggel. Szuper termék, kedvező áron. Én maradok ennél.