tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Kandalló

A kandalló fűtéstechnikailag kevésbé hatékony berendezés, mint a cserépkályha. Ezt ellensúlyozza viszont a kandalló azon tulajdonsága, hogy használata során jobban átérezni a tűz hatását és közelségét.
A kandalló esetén két féléről beszélhetünk a látvány és a fűtő kandallóról. Mindkettőnek meg van a maga hasznossága.

Begyújtás és tüzelés

Fatüzelés esetén, száraz, karvastagságú hasogatott, fát használjunk. Ha nedves fával fűtünk, abból 2-3-szor annyi kell ugyanakkora hőmérséklet eléréséhez, mint szárazból - szóval ez elég nagy pazarlás. Nedves fával a felfűtés is tovább tart, valamint ez a kályha kormozódását, szagosodását okozhatja. ?A Biobrikett ezzel szemben nagyon kis nedvességtartalmú, begyújtása után csupán izzítani kell.
A fabrikettel ugyanúgy kell begyújtani, mint a szénnel vagy a tűzifával, apróra vágott fadarabokkal és papírral. A begyújtáshoz gázolajat, benzint, egyéb lobbanó anyagot nem szabad használni, speciális begyújtó kockát viszont igen!?
Begyújtást kevés és kis darabokkal kell kezdeni, néhány fabrikett darab elégséges, és miután kellően meggyulladt és ég, utána lehet fokozatosan rátenni a többit.
Szemmel láthatóan minden oldalon lánggal kell égnie a fabrikettnek, ezután lehet a levegőnyílást lezárni minimumra, hogy izzani kezdjen a termék. Ez az idő tüzelőberendezéstől függ, de általánosságban mérvadó az, hogy a begyújtástól számított maximum 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a biobrikett izzása megfelelő legyen. A biobrikett izzása hosszú ideig eltart, ezalatt nem szükséges újabb biobrikettet rárakni a tűzre, csak ha már a leégés a végéhez közeledik.
Míg a fának a tárolása helyigényes és nehézkes, addig a biobrikettbe -mivel műanyag zsákokban van a biobrikett-, nedvesség, pára nem tud bejutni. Ennek ellenére a szabad ég alatt nem ajánlatos tárolni, mivel a napsugárzás a zsákot károsíthatja és a csapadék is beszivároghat a zsákokba. Fedett helyen a biobrikett több hónapig, akár évekig is minőségromlás nélkül eltárolható.

back

Vélemények brikettünkről:

Szabo Miklos
2013-10-10 18:54:28

Kedves Brikettpont Önök elött szalma briketthez volt szerencsém, meg persze hagyományosan fához. A Fával az a bajom, hogy nincsen helyem ahhol megfelelően kiszáríthatnám, több szállítót próbáltam, sajnos minden esetben gyakorlatilag frissen kitermelt akácot kaptam, nedvességtartalma még rengeteg. Tavaj próbálkoztam brikettel, először szelmabrikettel. Gyakorlatilag begyújthatatlan, több fa kell hozzá mint brikett, és rengeteg hamu marad utánna. Ezek után tettem egy próbát az önök termékével. Tapasztalatom szerint, sok szempontból jobb mint a fa. Tiszta, szinte hamu nélkül elég, sokáig izzik. nekem bevált. Tisztelettel: Szabó Miklós

Pongrácz Henrik
2013-10-20 08:23:24

Tisztelt Brikettpont! Bár a fűtésrendszerem 2hetes, tehát még tesztelés alatt áll, megosztom a mai tapasztalatomat. Reggel elhasználtuk a pufferből (850L) a meleget, így az 45C-ra hűlt vissza. Este 6-kor gyújtottam be a kazánt, papír, némi gally és 4db brikett (2-2 kötésben egymáson, szellősen), valamint a 4 brikettnek megfelelő mennyiségű maradék fenyő tetőanyag. A kazán (faelgázosító) hirtelen kapta az intenzív tüzet, ami ~15 percen belül 60C-s kazánvizet eredményezett (25C-ról), és mehetett a pufferbe. Itt újabb 15 perc után már a 60C-os víz került a radiátorokba is (ez az optimális). Jó 2 órát égett intenzíven a kazán tartalma, mely 79C-ig tudta felfűteni a puffert (ez közben a fürdéshez is szolgáltatta a meleg vizet), és a házat is 19-20C-ról 22-25C-ra (helysége válogatta) melegítette. A kinti hőmérséklet ezalatt 12-ről hűlt vissza 9C-ra. Meggyőző volt a mai teljesítmény, a 79C-os pufferrel holnap is tudok fűteni 3-4 órát begyújtás nélkül. Számításaim szerint a télre 2 raklap biztosan elég lehet a brikettből, fával keverve pedig akár 1 raklap is. Köszönet a próbacsomagért, megérte! :-) (majd el felejtettem: a 6db-os próbacsomagból 2-t korábban fojtott huzatnál használtam el, az is kb 2 órát tudott izzani, de úgy nem találtam hatékonynak az én rendszeremben, csak tartotta a hőt)

Szauter Lajosné
2013-11-07 00:11:31

Tisztelt Brikettpont! A mi családunknak tavaly próbálta ki először ezt a fűtőanyagok. Mint az előttem szólóak mi is sokféle anyagot kipróbáltunk, hogy rájöjjünk, hogy melyikkel a leghatékonyabb és melyikkel a legkisebb macera a fűtés. Nekünk ez a fajta fabrikett vált be a leginkább. Tényleg hosszú égésidővel bír. Az előzően télen csak januártól fűtöttünk vele, ezt a szezont viszont már csak ezzel a brikettel kezdtük. Most hogy még nincs nagyon hideg rekordideig elegendő egy csomag brikett. Kazánban használjuk, este 8 órakor ráteszünk egy kevéske maradék parázsra egy teljes csomagot, szép sorban egymás fellé fektetjük őket, becsukjuk a kazánajtót és a többit rábízzuk az automata huzat szabályzóra. Eleinte azt hittük, hogy nem fog beizzani, mert a 40 fokra állított víz, eléggé kihűlt, de este 11-12 óra körül elkezd lassan átizzani a brikett és stabilan tartja a hőfokot egészen reggel 6-7-ig. Reggel 8-kor újra ráteszünk sorban 6db brikettet és az este 8-ig újra megtartja a 40 fokos vizet. Tavaly még keresztbe-kasba tettük a maradék parázsra, de rájöttünk, hogy így lassabban izzik el és tovább tartja a hőt. A hamu mennyiség viszont fantasztikusan kevés. Mivel nincs piszkálva szép lassan ég el a brikett, így szinte minden része elég és a 6db brikettnek alig van kétmaréknyi hamuja. A régi fűtőanyagokkal nem volt ilyen stabil a vízhőmérséklet, és sokkal gyorsabban le is égett a tűz és bizony a hamu mennyiség is sokkal több volt és elég sok gond volt a hamu elhelyezésével. Bátran ajánlom mindenkinek nem csak egy kipróbálás erejéig, ha elsőre nem az elvárásnak megfelelően szerepel, ki kell tapasztalni adott fűtőeszköznek megfelelő fűtési technikát. Mi is idén jöttünk rá, hogy a kazánunkban egymás mellé rakva sokkal hosszabb fűtési idő érhető el, mint 4,5 óra. Érdemes kísérletezni, hogyan a leghatékonyabb. Hisz árérték arányban a legjobb fűtőanyag, minősége állandó, nincs benne csak száraz keményfa és nem hullik szét, mint némelyik másik gyártó brikettje. Csomagolása miatt könnyű a szállítása és raktározása. Nagy mennyiséget lehet egész kishelyen felhalmozni. Stabil beszerezési forrás áll mögötte. Egy szónak is száz a vége és csak jót tudok mondani erről a fűtőanyagról.

Huszti Bence
2013-10-14 10:14:51

Tisztelt Brikettpont! Ami igaz az igaz, tényleg hatalmas a brikett energiatartalma. De mind ezek mellett néhány észrevétel: Meggyújtani a nagy sűrűsége miatt igen nehézkes, de ha meggyulladt akkor már szépen ég. Való igaz hogy hosszan parázslik, de meg kell vele tanúlni fűteni. A tüzifát ugyan teljes egészében pótolni tudja, de mégis van vele egy kicsi problémám. Sajnos nagyon drága, pedig abból az anyagból van ami az asztalos műhelyek és tetőácsok hulladéka. Bár mind ezek mellett nálam mindig lessz a polcon legalább 10 kiló brikett a vész esetére. Ha nem áztatjuk el ez mindíg száraz, és nem utolsó sorban nagyon könyen raktározható az alakjánál fogva. Zárszónak csak annyit hogy a termék szerintem is JÓ, de lehetne egy kicsit olcsóbb. Üdv Bence

Albert Kinga
2016-11-08 12:06:17

Elképesztő minőségben fűtünk! Hőszigetelt téglából készült házunkat (2 szint, összesen 100 m2 és cirkulál a levegő) egyetlen kis kályhával fűtjük. A ház szerkezete, kialakítása is dícséretes, ám a fűtőérték csodás. Én cserépkályhán felnőtt kislányként kezdtem, ismerem a begyújtás számos módját és rendszeresen jól kiszáradt akáccal csinálta drága apám a meleget. Ügyes volt, ügyes volt, de az Önök termékét az sem tudja felülmúlni. Elképesztően drukkolok magunknak a nyerhető mennyiségért. De ha nem így lesz, akkor is a leghűbb vásárolójuk maradunk. :) További sikereket Önöknek!

Táborszki Csaba
2011-10-20 11:11:38

A lehetőségeim miatt én próba nélkül vásároltam. A termékben nem csalódtam. Tapasztalataim (kandallónál, fa nélkül, csak ezzel fűtve): 1. Minimum egy csomagnyi egyszerre begyújtása szükséges, annál kevesebb (2-4 "hasáb") esetén nem lesz elég intenzív az égés 2. A begyulladás lassan megy, de utána már a levegő fojtásával szépen szabályozható. 3. A vákumcsomag kezelése/bontása kissé nehézkes. Talán ha nem "rászippantott", hanem normál tasak lenne, egyszerűsődhetne.

brikett123
2011-10-25 11:30:11

Eddig tűzifával fűtöttem. Állandó probléma volt, hogy hol kapok száraz fát, amivel nem vizet veszek tűzifa árban és nem csak harmadik próbálkozásra, nagy füsttel gyullad meg a kályhában. Arról nem is beszélve, hogy mindig átvertek a mennyiséggel, akár kalodában, akár köbméterben számoltak. A kaloda közepét nem egyszer hatalmas gyökerekkel töltötték ki, ami kívülről nem látható, csak amikor szétbontásra kerül. A fabrikett mindig egységes víztartalmú, minőségű, súlyú. Könnyen tárolható, nem gurul szanaszét, mint a tűzifa hasábok. Az ára is olcsóbb, mint a tűzifáé. Egyszóval, én ezentúl mindig fabrikettet használok.

Zádor Zoltán
2013-02-11 18:36:48

Kandallóban használjuk,miután a fa leégett, teszünk még a parázsra egy-két darabot. Ez aztán még hosszú órákig biztosítja a meleget. Önmagában nálunk nem az igazi, mert a viszonylag nagy tűztérben "elvész" és pont a lassú égés miatt kevés a sugárzó hő. El tudom képzelni, hogy kazánban tökéletes. De még így is veszünk évente 2 mázsát és az említett módon használjuk. Mindenképpen érdemes kipróbálni- aki még nem tette meg-,mert szerintem mindenki meg tudja találni a neki megfelelő felhasználási módot. Erre ragyogó alkalmat kínált néhány éve az ingyenes mintaosztás. Üdvözlettel: Z.Z.

Nagy Tamás
2011-10-22 21:06:04

A múltévben a család úgy döntött, hogy elég volt a téli időszakban elköltött horribilis gázdíjjakból,/ ami mellett még fáztunk is. /Ezért építettünk kandallót. Életünk egyik legjobb döntésének tartjuk. Már a múlt évben is kipróbáltuk az akácfa mellett a brikettet is.Mit ne mondjak nagyon meg voltunk vele elégedve .Nagyon jó a fűtő értéke. Nem csinál nagy piszkot. Sokkal kisebb helyez foglal el a tárolása is mivel könnyen egymásra helyezhető. És még valami ami nagyon fontos az égésvégén alig maradt utána hamu. Ráadásul mivel kertes házban lakunk ,ezt a kis maradványt kiborítottam a kertbe,-mi baj lehetne belőle?-Teljesen megdöbbentem tavasszal, még a földnek is jót tett. Könnyebben volt ásható lazább lett a talaj. Az idén már fa brikett-ben gondolkoztunk.Be is szereztem belőle egy nagyobb mennyiséget. Most pedig kipróbáltuk ezt a téglához hasonló brikettet is . Ami szintén nagy megelégedésünkre szolgált. Külön örömként véltem felfedezni azt is, hogy magyar gyártó cég állítja elő. Hát kell ennél több??? Ennyi minden szól a fabrikettmellett.Ezt valóban szívesen ajánlom mindenkinek.

Fajd Gergő
2013-11-07 03:54:25

Kedves olvasó! 1 hete kaptam meg 3 raklap brikettemet,azóta vegyesen fűtök fával,mert a brikett nem tudja azt az üzemi hőt adni mint a fa,így,ha gyorsan akarom felmelegíteni a kazánt akkor fát használok,majd a hőn tartásra brikettet.Égés közben kissé megdagad de nem esik szét,és nálam 3 db kell egyszerre a nagy tűztér miatt,amiben 2-3 óra alatt ég el. Begyújtani nem nehéz,helygazdaságos,de porózus,ezért mindenhová kerül fűrészpor felbontás után...Összességében meg vagyok elégedve. Üdvözlettel, Fajd Gergő