tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Kandalló

A kandalló fűtéstechnikailag kevésbé hatékony berendezés, mint a cserépkályha. Ezt ellensúlyozza viszont a kandalló azon tulajdonsága, hogy használata során jobban átérezni a tűz hatását és közelségét.
A kandalló esetén két féléről beszélhetünk a látvány és a fűtő kandallóról. Mindkettőnek meg van a maga hasznossága.

Begyújtás és tüzelés

Fatüzelés esetén, száraz, karvastagságú hasogatott, fát használjunk. Ha nedves fával fűtünk, abból 2-3-szor annyi kell ugyanakkora hőmérséklet eléréséhez, mint szárazból - szóval ez elég nagy pazarlás. Nedves fával a felfűtés is tovább tart, valamint ez a kályha kormozódását, szagosodását okozhatja. ?A Biobrikett ezzel szemben nagyon kis nedvességtartalmú, begyújtása után csupán izzítani kell.
A fabrikettel ugyanúgy kell begyújtani, mint a szénnel vagy a tűzifával, apróra vágott fadarabokkal és papírral. A begyújtáshoz gázolajat, benzint, egyéb lobbanó anyagot nem szabad használni, speciális begyújtó kockát viszont igen!?
Begyújtást kevés és kis darabokkal kell kezdeni, néhány fabrikett darab elégséges, és miután kellően meggyulladt és ég, utána lehet fokozatosan rátenni a többit.
Szemmel láthatóan minden oldalon lánggal kell égnie a fabrikettnek, ezután lehet a levegőnyílást lezárni minimumra, hogy izzani kezdjen a termék. Ez az idő tüzelőberendezéstől függ, de általánosságban mérvadó az, hogy a begyújtástól számított maximum 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a biobrikett izzása megfelelő legyen. A biobrikett izzása hosszú ideig eltart, ezalatt nem szükséges újabb biobrikettet rárakni a tűzre, csak ha már a leégés a végéhez közeledik.
Míg a fának a tárolása helyigényes és nehézkes, addig a biobrikettbe -mivel műanyag zsákokban van a biobrikett-, nedvesség, pára nem tud bejutni. Ennek ellenére a szabad ég alatt nem ajánlatos tárolni, mivel a napsugárzás a zsákot károsíthatja és a csapadék is beszivároghat a zsákokba. Fedett helyen a biobrikett több hónapig, akár évekig is minőségromlás nélkül eltárolható.

back

Vélemények brikettünkről:

Zádor Zoltán
2013-02-11 18:36:48

Kandallóban használjuk,miután a fa leégett, teszünk még a parázsra egy-két darabot. Ez aztán még hosszú órákig biztosítja a meleget. Önmagában nálunk nem az igazi, mert a viszonylag nagy tűztérben "elvész" és pont a lassú égés miatt kevés a sugárzó hő. El tudom képzelni, hogy kazánban tökéletes. De még így is veszünk évente 2 mázsát és az említett módon használjuk. Mindenképpen érdemes kipróbálni- aki még nem tette meg-,mert szerintem mindenki meg tudja találni a neki megfelelő felhasználási módot. Erre ragyogó alkalmat kínált néhány éve az ingyenes mintaosztás. Üdvözlettel: Z.Z.

Kollár István
2013-02-11 20:17:56

Kedves Brikettpont! A Ceglédi úton vásároltam Önöktől októberben 1250 kg-ot a brikettből. Nekem nagyon bevált. Igaz, hogy akácfával vegyesen használom a vegyes tüzelésű kazánomban, de este 10-11 órakor max 3-4 darabot ráteszek az akácfa tetejére és másnap reggel hét órakor még mindig negyven fokos víz van a kazánban. A huzatszabályzót maximum negyven fokra állítom és így ötven fokos víz kering a rendszerben. A hamutartalma abszolút minimális és tökéletes az égése. Egyszerű a begyújtása. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Köszönettel Kollár István, XVII. kerületi lakos.

Hainrikffy Cecilia
2013-10-25 08:48:02

Tisztelt Brikettpont ! Második éve használom terméküket kazánban és kandalóban egyaránt. Szeretem, hogy viszonylag hamar be lehet gyújtani, szinte nincs hamuja és tárolhatósága is nagyon kedvező. Örülök, hogy Budapesten és környékén is több helyen kapható, akár személyesen megyek érte, akár kiszállítást kérek mindig kedvesek és udvariasak a kereskedők. Talán egyetlen kifogást emlitenék, hogy az utóbbi időben nem biztonságos a szállítócsík, többször elszakad, ami balesetveszélyes lehet. Üdvözlettel: Hainrikffy Cecilia

Zsirai Róbert
2013-02-15 12:49:46

Tisztelt Brikettpont! Még a tél elején vettem Önöktől pár próbacsomagot, hogy a kandalló kályhában kitudjam próbálni. Elsőre megnyerő volt, hogy sokkal tisztább illetve gazdaságosabb. Hihetetlen hatásfokkal fűtöttem vele fel a házat. Éjszakára egy hasábot teszek be akác fával együtt és reggel simán begyújtok a hamuról. Sajnos mivel nagy helyem nincsen tárolni ezért mindig kisebb részletekben veszem meg. Viszont nem kell aggódnom, hogy vizet vennék hiszen ilyenkor száraz fát venni lehetetlen. Kényelmes tiszta és nagyon praktikus. Ami számomra megdöbbentő volt, hogy hihetetlen mennyire kevés hamu keletkezik vele. Már a csalásban és ismeretségi körben is többen kipróbálták. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki még nem próbálta ne habozzon tovább. Üdvözlettel: Zsirai Róbert

id Kondorosi József
2011-10-10 22:48:04

Hála az ingyenes termékmintának kipróbáltam ezt a brikettet is, a teszt igen jól sikerült és vásároltam egy raklap ilyen tüzelőt. Kb a hatodik begyújtásnál járok, és bár nekem ez a felülről begyújtás nem akar valahogy összjönni, az anyag csodálatosan működik. A 4 óráig még nem sikerült még eljutnom, de egy adag már 3 órát simán elég, vagy inkább izzik. A téglákból kis házikót szoktam építeni, amihez 4-5 darabot használok, a közepébe kis üreget hagyok és oda teszem a gyújtóst (bármi megteszi), begyulladás után kis idővel jócskán zárom a levegőt és igen hamar nagyon meleg lesz! Az egész egy nagyon tiszta és kényelmes dolog, egy-másfél tasakkal elketyeg a kazán napközben, december-januárban szerintem kettőre vagy talán kicsit többre lesz szükség, így ha jól számolom nem lesz szükségem egy raklapra sem egy hónapban, csak legyen később is belőle!

Huszti Bence
2013-10-14 10:14:51

Tisztelt Brikettpont! Ami igaz az igaz, tényleg hatalmas a brikett energiatartalma. De mind ezek mellett néhány észrevétel: Meggyújtani a nagy sűrűsége miatt igen nehézkes, de ha meggyulladt akkor már szépen ég. Való igaz hogy hosszan parázslik, de meg kell vele tanúlni fűteni. A tüzifát ugyan teljes egészében pótolni tudja, de mégis van vele egy kicsi problémám. Sajnos nagyon drága, pedig abból az anyagból van ami az asztalos műhelyek és tetőácsok hulladéka. Bár mind ezek mellett nálam mindig lessz a polcon legalább 10 kiló brikett a vész esetére. Ha nem áztatjuk el ez mindíg száraz, és nem utolsó sorban nagyon könyen raktározható az alakjánál fogva. Zárszónak csak annyit hogy a termék szerintem is JÓ, de lehetne egy kicsit olcsóbb. Üdv Bence

Rab László
2011-11-03 20:37:31

Az előttem szólónak gratulálok a szerencséjéhez! Én ma vásároltam 500 kg fabrikettet. Én ugyan nem nyertem, de mégis szerencsésnek tartom magamat, ugyanis a kombi autómba simán belefért az 500 kg fabrikett. Több is belefért volna, csak a súly miatt nem vittem többet. Ezzel a mennyiséggel tesztelem majd a terméket és ha elfogy, valamint tényleg gazdaságosnak minősíthető, akkor viszem a következő adagot is :). Én a magán eszközzel való szállíthatóságát tartom leginkább szerencsésnek, nem beszélve az állandó minőségről :)

Szrimacz Attila
2016-09-19 17:08:46

Tisztelt BRIKETPONT! Már több mint 3 éve, hogy használom a briketett. Nagyon meg vagyok elégedve, az árral, a kiszolgálással, hogy bármikor megyek mindig tele a raktár. Kényelmes a szállítása, könnyű elpakolni, és a kocsit sem koszolom össze vele. Vegyes tüzelésű öntöttvas kazánba használom. Az elején ki kellett tapasztalnom, hogyan tudok a leghatékonyabban tüzelni vele. Ehhez legalább 10 csomagot elhasználtam, mire meglett a tökéletes elrendezés. Az elején szétterítve helyeztem el majd aprófával begyújtottam fölötte. Így 4-5 óra alatt teljesen leégett. Majd a pesti raktárban kaptam egy tippet, hogy csináljak tornyot. Kipróbáltam a tűztér közepén az egy csomag birketett kötésbe rakva egy tornyot építettem, ezt aprófával vagy papírral begyújtottam. Így az égésidővel elértem a 6-7 órát. Azaz 6 óra elteltével állt a torony és parázslott, a 7-ik órába már magába roskadt, de még mindig izzott. A leghatékonyabb módszer az lett mikor a tűztér hátuljába helyeztem, így 9-10 órát is fűtött. Fontos, hogy a kazán fala és a brikett között hagyjak egy kis hézagot a levegő részére, ez azért fontos, hogy minden oldalra tudja sugározni a hőt az izzó brikett. A huzatszabályzót 35 fokra -5 fok alatt 40 fokra állítottam. Mikor itt lezárt, akkor a kazán hőmérséklet szépen felemelkedet 45-50 fokra. Ezzel a hőfokkal elértem, hogy a lakásban 24-26 fok volt, sajnos ez a hátránya, ha valami ilyen tökéletesen fűt, mint a brikett. Ez nekem túl sok volt ezért, egy kisebb fűtéskorszerűsítést végrehajtottam mivel túl meleg lett a lakásban és nem tudtam egyenletesen szabályozni. A házat egy 500l. melegvíztárolóval fűtöm így nem jelet, gondot, ha egy kicsit megszalad, a hőmérséklet egyenletesen tudom tartani a lakásban a hőfokot, mivel egy termosztáttal oldom meg a szabályozást. Ha már elértem a tárolóban a 70 fokot utána csak szinten kell tartanom a hőmérsékletet. Este megrakott kazán reggelig meg tudja tartani a hőfokot. A brikettel szinte hamu nélkül, salakozás nélkül folyamatosan tudok fűteni, van, amikor két-három nap után telik elég kiüríteni az alsó hamuzó edényt, salakozni szinte alig kell, szépen lehullik a hamu. Ha nincs kedvem és időm a tornyot felépíteni, akkor is napokig tudok begyújtás nélkül fűteni. Nagyon sok ismerősömnek ajánlottam, akik szintén nagyon meg vannak elégedve a brikett nagyszerű, egyszerű használhatóságával. Én mindenkinek, aki fával tüzel, annak csak ajánlani tudom. Üdvözlettel: Szrimacz Attila

Lászlóné Kovács Katalin
2013-02-27 12:29:23

Tisztelt Brikettpont! Február eleje óta használom a biobrikettet. Az interneten keresgéltem, és úgy bukkantam rá erre a lehetőségre. Miután áttanulmányoztam mindent Önök mellett döntöttem. Nagyon örültem, hogy Debrecenben is van lerakatuk, mivel ez nagyon közel van hozzánk. Telefonon bonyolítottam mindent, renkivül előzékeny, udvarias tájékoztatást kaptam. Meg is rendeltem egy ralap mennyiséget. Percre pontos kiszállítás után, nagy várakozással gyújtottam be a cserépkályhába. Teljes mértékben a honlapjukon olvasott információkra hagyatkozva vártam a fejleményeket, mert mindent elhittem, amit ott olvastam. És nem csalódtam! Nagyon élvezem a fútést! 6db hasábbal sétálok be, és ugyanazt a hatást érem el, mint korábban három nagy kosár fa elégetésével.Kényelmes, tiszta, minimális hamu marad, amit gyűjtök, hogy talaj javításra fel tudjam használni. Ismerőseimnek is beszámolok, hogy milyen jó dologra találtam. Üdvözlöm Önöket!: Lászlóné Kovács Katalin

Bihari Gábor
2016-11-07 22:27:16

Eddig bükkfával fűtöttem. Adatok: 25kW Vigas faelgázosító, 1000 l puffer, 68 m^2 alapterület, 5 cm hőszigetelés a házon. Saját tervezésű fűtésrendszer radiátorokkal, szabályozott előremenő hőmérséklettel. Eddig kb 170 kHUF tüzifa ment bele a kazánba évente. Most átállok fabrikettre. Kollégám ajánlotta ezt a fajtát, ő ezzel fűt cserépkályhában. Túl vagyok az első begyújtáson. A gyújtáshoz két kockát használtam el a 40-ből, ez a 380 HUF/40 db árral nem tűnik rossznak (20 HUF/begyújtás). A gyújtás viszonylag egyszerű, alulra tettem a gyújtó kockákat, rá a brikettet. Egy rövid lobbantás a forrasztópisztollyal és már lobogott is. A brikett elég lassan gyulladt be, de kb fél óra alatt elérte a 250 fokos füsthőmérsékletet (15 perc után indult be az elgzosítás). Ez bükkfával kb. 15-20 perc szokott lenni (5 perc után már megy a gázláng). Beletettem a kazánba 30 kg-ot (3 csomag) A teljesítmény rendesen felfutott a névleges értékre. Az égésidő - lévén, hogy faelgázosítóban használom - kinyúlik, parázstartással együtt kb 10 óra. Tegnap 22:00-kor indítottam, ma reggel 8:00-kor még ugyanakkora térfogata volt, mint amikor begyújtottam, csak feketedett. Este 20:00-kor néztem meg újra. Összerogyott kb harmadára, és még helyenként gyengén izzott. A kazán ugyan már leállt, de tettem be 20 kg-ot és újraindítottam az égetést. Nem kellett gyújtókocka! A gázosodás szinte azonnal beindult. Eddig úgy érzem, pozitívak az érzéseim. Kevesebb koszt termel, mint a tüzifa és egyszerűbb rakodni. A következő egy héten át elégetem a vásárolt 100 kg-ot és mérek.