tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Kandalló

A kandalló fűtéstechnikailag kevésbé hatékony berendezés, mint a cserépkályha. Ezt ellensúlyozza viszont a kandalló azon tulajdonsága, hogy használata során jobban átérezni a tűz hatását és közelségét.
A kandalló esetén két féléről beszélhetünk a látvány és a fűtő kandallóról. Mindkettőnek meg van a maga hasznossága.

Begyújtás és tüzelés

Fatüzelés esetén, száraz, karvastagságú hasogatott, fát használjunk. Ha nedves fával fűtünk, abból 2-3-szor annyi kell ugyanakkora hőmérséklet eléréséhez, mint szárazból - szóval ez elég nagy pazarlás. Nedves fával a felfűtés is tovább tart, valamint ez a kályha kormozódását, szagosodását okozhatja. ?A Biobrikett ezzel szemben nagyon kis nedvességtartalmú, begyújtása után csupán izzítani kell.
A fabrikettel ugyanúgy kell begyújtani, mint a szénnel vagy a tűzifával, apróra vágott fadarabokkal és papírral. A begyújtáshoz gázolajat, benzint, egyéb lobbanó anyagot nem szabad használni, speciális begyújtó kockát viszont igen!?
Begyújtást kevés és kis darabokkal kell kezdeni, néhány fabrikett darab elégséges, és miután kellően meggyulladt és ég, utána lehet fokozatosan rátenni a többit.
Szemmel láthatóan minden oldalon lánggal kell égnie a fabrikettnek, ezután lehet a levegőnyílást lezárni minimumra, hogy izzani kezdjen a termék. Ez az idő tüzelőberendezéstől függ, de általánosságban mérvadó az, hogy a begyújtástól számított maximum 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a biobrikett izzása megfelelő legyen. A biobrikett izzása hosszú ideig eltart, ezalatt nem szükséges újabb biobrikettet rárakni a tűzre, csak ha már a leégés a végéhez közeledik.
Míg a fának a tárolása helyigényes és nehézkes, addig a biobrikettbe -mivel műanyag zsákokban van a biobrikett-, nedvesség, pára nem tud bejutni. Ennek ellenére a szabad ég alatt nem ajánlatos tárolni, mivel a napsugárzás a zsákot károsíthatja és a csapadék is beszivároghat a zsákokba. Fedett helyen a biobrikett több hónapig, akár évekig is minőségromlás nélkül eltárolható.

back

Vélemények brikettünkről:

Zsirai Róbert
2013-02-15 12:49:46

Tisztelt Brikettpont! Még a tél elején vettem Önöktől pár próbacsomagot, hogy a kandalló kályhában kitudjam próbálni. Elsőre megnyerő volt, hogy sokkal tisztább illetve gazdaságosabb. Hihetetlen hatásfokkal fűtöttem vele fel a házat. Éjszakára egy hasábot teszek be akác fával együtt és reggel simán begyújtok a hamuról. Sajnos mivel nagy helyem nincsen tárolni ezért mindig kisebb részletekben veszem meg. Viszont nem kell aggódnom, hogy vizet vennék hiszen ilyenkor száraz fát venni lehetetlen. Kényelmes tiszta és nagyon praktikus. Ami számomra megdöbbentő volt, hogy hihetetlen mennyire kevés hamu keletkezik vele. Már a csalásban és ismeretségi körben is többen kipróbálták. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki még nem próbálta ne habozzon tovább. Üdvözlettel: Zsirai Róbert

Nagy Tamás
2011-10-22 21:06:04

A múltévben a család úgy döntött, hogy elég volt a téli időszakban elköltött horribilis gázdíjjakból,/ ami mellett még fáztunk is. /Ezért építettünk kandallót. Életünk egyik legjobb döntésének tartjuk. Már a múlt évben is kipróbáltuk az akácfa mellett a brikettet is.Mit ne mondjak nagyon meg voltunk vele elégedve .Nagyon jó a fűtő értéke. Nem csinál nagy piszkot. Sokkal kisebb helyez foglal el a tárolása is mivel könnyen egymásra helyezhető. És még valami ami nagyon fontos az égésvégén alig maradt utána hamu. Ráadásul mivel kertes házban lakunk ,ezt a kis maradványt kiborítottam a kertbe,-mi baj lehetne belőle?-Teljesen megdöbbentem tavasszal, még a földnek is jót tett. Könnyebben volt ásható lazább lett a talaj. Az idén már fa brikett-ben gondolkoztunk.Be is szereztem belőle egy nagyobb mennyiséget. Most pedig kipróbáltuk ezt a téglához hasonló brikettet is . Ami szintén nagy megelégedésünkre szolgált. Külön örömként véltem felfedezni azt is, hogy magyar gyártó cég állítja elő. Hát kell ennél több??? Ennyi minden szól a fabrikettmellett.Ezt valóban szívesen ajánlom mindenkinek.

Barati Antónia
2016-09-19 13:46:39

Öntöttvas kandallóval segítünk rá a cirkós központi fűtésre a nappaliban. Három éve használjuk, két évig tüzifával fűtöttünk. Tavaly ősszel gerincsérvem rákényszerített más megoldás keresésére, így találtam meg alapos összehasonlítás után a Brikettpontot/Brikettgyárat. Egy raklappal rendeltem a termékből, próbaképpen. Összehasonlíthatatlan!!! Hát akkor az előnyök, a fához képest. Bármikor rendelem, egyenletes a minősége. AZ ezt megelőzően rendelt fával soha nem voltam megelégedve, vagy vizes volt, vagy túl nagy darabokban hozták, és ellenőrizhetetlen volt a mennyisége. Be kellett talicskázni - a Brikettpont szállítója a nyakmerevítőmet látva kérés nélkül segített behordani a brikettet. A kulturált kiszerelés megkönnyíti a tárolást, és a 10 kilós csomagokat a gyerekem is be tudja hozni. Nem szemetel! Nincs állandó forgács a kandalló körül, nem beszélve a hamuról... Azt csak 2 naponta kell üríteni. Mi az egész fűtési szezont a fabrikettel fűtöttük, esténként 3-5 darabot égettünk, reggelente még kellemes volt a hőfok. A nappaliban elzártuk a radiátort. Sokkal kényelmesebb, kevesebb helyet foglal, kevesebb vele a macera, szóval mi rákaptunk:)

Szabo Miklos
2013-10-10 18:54:28

Kedves Brikettpont Önök elött szalma briketthez volt szerencsém, meg persze hagyományosan fához. A Fával az a bajom, hogy nincsen helyem ahhol megfelelően kiszáríthatnám, több szállítót próbáltam, sajnos minden esetben gyakorlatilag frissen kitermelt akácot kaptam, nedvességtartalma még rengeteg. Tavaj próbálkoztam brikettel, először szelmabrikettel. Gyakorlatilag begyújthatatlan, több fa kell hozzá mint brikett, és rengeteg hamu marad utánna. Ezek után tettem egy próbát az önök termékével. Tapasztalatom szerint, sok szempontból jobb mint a fa. Tiszta, szinte hamu nélkül elég, sokáig izzik. nekem bevált. Tisztelettel: Szabó Miklós

Dávid Lajos
2013-02-12 10:22:07

Tisztelt Brikrttpont! Vegyes tűzelésű kazánban fűtök két lakást. Nem számítottam arra, hogy ilyen jó hatásfokkal tudok vele fűteni.Délelőtt gázt használok, délután kettőtől kezdek a brikettel tűzelni,este 21-21.30-kor még van parázs, és aznap már nem is rakok rá. A lakásban 22-23 celsius fok érhető el a huzat megfelelő beállításával. Ami nem elhanyagolható az a hamu kevés mennyisége.Összefoglalva: gazdaságos, jó hatásfokú, könnyen kezelhető fűtési mód.Naponta 9-10 "téglát" használok el, így a három raklap áprilisig ki fog tartani.Aki nem ismeri feltétlenűl próbálja ki, őszintén ajánlom mindenkinek. Tisztelettel. Dávid Lajos

Persel Ildikó
2012-12-10 08:27:06

Tisztelt Brikettpont! Egyik ismerősünk hívta fel a figyelmünket a fabrikettre. Hozott nekünk 10 csomaggal, s akkor eldöntöttük, hogy fabrikettel fogunk tüzelni. Csak jót tudok róla mondani! Egyszerű, kényelmes, tiszta a szállítása, és tárolása.Nagyon jól ég, s ami nem elhanyagolható minimális hamuja van, amit a kertben is tudok hasznosítani. Ezentúl mindenkinek csak ajánlani tudom! Több ismerősünk áll vissza az egyre dráguló gázról,valamilyen más tüzelési formát keresve.Én a fabrikettet ajánlom nekik!

Egyben engedjék meg, hogy köszönetet mondjak a nyeremény brikettért, ami felfoghatatlanul boldoggá tett, így az ünnepek előtt. Kellemes karácsonyi ünnepeket,és boldog új évet kívánok.

Köszönettel: Persel Ildikó

Albert Kinga
2016-11-08 12:06:17

Elképesztő minőségben fűtünk! Hőszigetelt téglából készült házunkat (2 szint, összesen 100 m2 és cirkulál a levegő) egyetlen kis kályhával fűtjük. A ház szerkezete, kialakítása is dícséretes, ám a fűtőérték csodás. Én cserépkályhán felnőtt kislányként kezdtem, ismerem a begyújtás számos módját és rendszeresen jól kiszáradt akáccal csinálta drága apám a meleget. Ügyes volt, ügyes volt, de az Önök termékét az sem tudja felülmúlni. Elképesztően drukkolok magunknak a nyerhető mennyiségért. De ha nem így lesz, akkor is a leghűbb vásárolójuk maradunk. :) További sikereket Önöknek!

Budai Ottóné
2013-10-11 08:17:42

Kedves Brikettesek! Az elmúlt év során többféle brikettet kipróbáltunk. Alapból fával fűtünk,de én ragaszkodom ahhoz, hogy legyen készletem brikettből is.Mint írtam többfélét kipróbáltunk, de tapasztalatom szerint az Önöknél található a legmegbízhatóbb. Mivelén korán hajnalba indulok dolgozni ezért nincs időm arra, hogy megvárjam míg a fa begyullad ezért a parázsra ráteszek 2 db-ot felteszem a kávém majd kimegyek teszek még rá 1 db-ot. Lezárom a kazánt megiszom a kávém. Mielőtt elmegyek otthonról még egyszer ránézek a tűzre és nyugodtan elindulok dolgozni. Tudom hogy a gyerekek fínom melegre ébrednek. Mindez a művelet 4-4.15.-ig zajlik. Délbe még van parázs. Ezt a hatékonyságot ennél a brikettnél tapasztaltam. Tehát nekem itthon mindíg kell lennie legalább 10 csomagnak. KÖSZÖNÖM!!!

Szauter Lajosné
2013-11-07 00:11:31

Tisztelt Brikettpont! A mi családunknak tavaly próbálta ki először ezt a fűtőanyagok. Mint az előttem szólóak mi is sokféle anyagot kipróbáltunk, hogy rájöjjünk, hogy melyikkel a leghatékonyabb és melyikkel a legkisebb macera a fűtés. Nekünk ez a fajta fabrikett vált be a leginkább. Tényleg hosszú égésidővel bír. Az előzően télen csak januártól fűtöttünk vele, ezt a szezont viszont már csak ezzel a brikettel kezdtük. Most hogy még nincs nagyon hideg rekordideig elegendő egy csomag brikett. Kazánban használjuk, este 8 órakor ráteszünk egy kevéske maradék parázsra egy teljes csomagot, szép sorban egymás fellé fektetjük őket, becsukjuk a kazánajtót és a többit rábízzuk az automata huzat szabályzóra. Eleinte azt hittük, hogy nem fog beizzani, mert a 40 fokra állított víz, eléggé kihűlt, de este 11-12 óra körül elkezd lassan átizzani a brikett és stabilan tartja a hőfokot egészen reggel 6-7-ig. Reggel 8-kor újra ráteszünk sorban 6db brikettet és az este 8-ig újra megtartja a 40 fokos vizet. Tavaly még keresztbe-kasba tettük a maradék parázsra, de rájöttünk, hogy így lassabban izzik el és tovább tartja a hőt. A hamu mennyiség viszont fantasztikusan kevés. Mivel nincs piszkálva szép lassan ég el a brikett, így szinte minden része elég és a 6db brikettnek alig van kétmaréknyi hamuja. A régi fűtőanyagokkal nem volt ilyen stabil a vízhőmérséklet, és sokkal gyorsabban le is égett a tűz és bizony a hamu mennyiség is sokkal több volt és elég sok gond volt a hamu elhelyezésével. Bátran ajánlom mindenkinek nem csak egy kipróbálás erejéig, ha elsőre nem az elvárásnak megfelelően szerepel, ki kell tapasztalni adott fűtőeszköznek megfelelő fűtési technikát. Mi is idén jöttünk rá, hogy a kazánunkban egymás mellé rakva sokkal hosszabb fűtési idő érhető el, mint 4,5 óra. Érdemes kísérletezni, hogyan a leghatékonyabb. Hisz árérték arányban a legjobb fűtőanyag, minősége állandó, nincs benne csak száraz keményfa és nem hullik szét, mint némelyik másik gyártó brikettje. Csomagolása miatt könnyű a szállítása és raktározása. Nagy mennyiséget lehet egész kishelyen felhalmozni. Stabil beszerezési forrás áll mögötte. Egy szónak is száz a vége és csak jót tudok mondani erről a fűtőanyagról.

Géczi Gábor
2012-10-10 10:03:25

Egy tonna NYEREMÉNY!!!

Tisztelt Brikettpont!

Szeretném megköszönni a brikettpont.hu-nak a nyereményt.
Terméküket az idei évben már kipróbáltam, és elégedett voltam vele. További vásárlást is terveztem, de ezt szerencsére most későbbi időpontra került J.
A előző fűtési szezonban kezdtem el fabrikettet használni vegyestüzelésű kazánban. Akkoriban barkácsáruházakban vásároltam a fűtőanyagot kis mennyiségben.
Az volt a tapasztalatom, hogy nagyon vegyes a minőség, és árban is nagyok az eltérések. A fűtés során volt olyan brikett, ami annyi ideig sem tartott ki, mint a közepes minőségű tüzifa.
Amikor kipróbáltam az Önök termékét, rögtön kiderült, hogy amit a honlapon közölt független tesztben leírtak, az teljesen igaz. Az égési idő sokkal hosszabb volt mint bármelyik előtte kipróbált fajtánál, 3-4 órával a begyújtás után is olyan parázs volt a kazánban, amit újra lehetett éleszteni. Szerintem ár-érték arányban a az egyik legjobb a piacon. Mindenkinekinek tudom ajánlani ezt a brikettet, és ajánlani is fogom.
Mégegyszer köszönöm a nyereményt.

Hozzájárulok, hogy levelemet részben vagy egészében közzé tegyék honlapjukon.

Üdvözlettel:Géczi Gábor