tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Cserépkályha

A cserépkályha az egyik leggazdaságosabb fűtési eszköz, egyúttal ökologikus is A rövid, intenzív tüzelés után a jól megépített kályha egyenletesen és hosszú időn keresztül adja le a hőt környezetének.

Beszélhetünk vegyes, fa-, gázkályhákról, kialakítását tekintve pedig beépített vagy hordozható kivitelről. A zárt tűzterű cserépkályha tömegét a kályhacsempe és az építéshez felhasznált anyagok adják, ami kihat a meleg tárolására. A könnyebb kályhák rövidebb, a nehezebbek hosszabb ideig tárolják a hőt, és a tűz kialvása után is egyenletesen sugározzák a meleget.

A számos előny mellett az egyetlen hátránya a cserépkályháknak, hogy míg a radiátoros központi fűtés egyenletes hőmérsékleten tartja a ház minden részét, addig a cserépkályha közelében melegebb van, távolabb hűvösebb, és időben is eltérő a csak ily módon fűtött lakás hőmérséklete.
Így is jelentős megtakarítás érhető azonban el vele.?
A viszonylag olcsóbb működtetés mellett érdemes megemlíteni, hogy a cserépkályha egy elég jelentős tömegű berendezés. Emiatt a felmelegedése után hosszú ideig tartja a meleget, azaz jóval tovább fűt, mint ameddig ég benne a biobrikett. Minél nagyobb a kályha tömege, annál tovább fogja tartani a meleget.
Sok kályha vesztét okozza a túlfűtés: a csempe nem bírja, ha állandóan nagy lángon ég a fa a tűztérben. Ennek a gyakori problémára is megoldást jelent pl a biobrikett.

Begyújtás és tüzelés

Fatüzelés esetén, száraz, karvastagságú hasogatott, fát használjunk. Ha nedves fával fűtünk, abból 2-3-szor annyi kell ugyanakkora hőmérséklet eléréséhez, mint szárazból - szóval ez elég nagy pazarlás. Nedves fával a felfűtés is tovább tart, valamint ez a kályha kormozódását, szagosodását okozhatja. ?A Biobrikett ezzel szemben nagyon kis nedvességtartalmú, begyújtása után csupán izzítani kell.
A fabrikettel ugyanúgy kell begyújtani, mint a szénnel vagy a tűzifával, apróra vágott fadarabokkal és papírral. A begyújtáshoz gázolajat, benzint, egyéb lobbanó anyagot nem szabad használni, speciális begyújtó kockát viszont igen!?
Begyújtást kevés és kis darabokkal kell kezdeni, néhány fabrikett darab elégséges, és miután kellően meggyulladt és ég, utána lehet fokozatosan rátenni a többit.
Szemmel láthatóan minden oldalon lánggal kell égnie a fabrikettnek, ezután lehet a levegőnyílást lezárni minimumra, hogy izzani kezdjen a termék. Ez az idő tüzelőberendezéstől függ, de általánosságban mérvadó az, hogy a begyújtástól számított maximum 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a biobrikett izzása megfelelő legyen. A biobrikett izzása hosszú ideig eltart, ezalatt nem szükséges újabb biobrikettet rárakni a tűzre, csak ha már a leégés a végéhez közeledik.
Míg a fának a tárolása helyigényes és nehézkes, addig a biobrikettbe -mivel műanyag zsákokban van a biobrikett-, nedvesség, pára nem tud bejutni. Ennek ellenére a szabad ég alatt nem ajánlatos tárolni, mivel a napsugárzás a zsákot károsíthatja és a csapadék is beszivároghat a zsákokba. Fedett helyen a biobrikett több hónapig, akár évekig is minőségromlás nélkül eltárolható.
A helyesen begyújtott és felmelegített cserépkályha a méretétől és a helység nagyságától függően 10-12 óráig fogja melegíteni a szobát.

back

Vélemények brikettünkről:

id Kondorosi József
2011-10-10 22:48:04

Hála az ingyenes termékmintának kipróbáltam ezt a brikettet is, a teszt igen jól sikerült és vásároltam egy raklap ilyen tüzelőt. Kb a hatodik begyújtásnál járok, és bár nekem ez a felülről begyújtás nem akar valahogy összjönni, az anyag csodálatosan működik. A 4 óráig még nem sikerült még eljutnom, de egy adag már 3 órát simán elég, vagy inkább izzik. A téglákból kis házikót szoktam építeni, amihez 4-5 darabot használok, a közepébe kis üreget hagyok és oda teszem a gyújtóst (bármi megteszi), begyulladás után kis idővel jócskán zárom a levegőt és igen hamar nagyon meleg lesz! Az egész egy nagyon tiszta és kényelmes dolog, egy-másfél tasakkal elketyeg a kazán napközben, december-januárban szerintem kettőre vagy talán kicsit többre lesz szükség, így ha jól számolom nem lesz szükségem egy raklapra sem egy hónapban, csak legyen később is belőle!

Barati Antónia
2016-09-19 13:46:39

Öntöttvas kandallóval segítünk rá a cirkós központi fűtésre a nappaliban. Három éve használjuk, két évig tüzifával fűtöttünk. Tavaly ősszel gerincsérvem rákényszerített más megoldás keresésére, így találtam meg alapos összehasonlítás után a Brikettpontot/Brikettgyárat. Egy raklappal rendeltem a termékből, próbaképpen. Összehasonlíthatatlan!!! Hát akkor az előnyök, a fához képest. Bármikor rendelem, egyenletes a minősége. AZ ezt megelőzően rendelt fával soha nem voltam megelégedve, vagy vizes volt, vagy túl nagy darabokban hozták, és ellenőrizhetetlen volt a mennyisége. Be kellett talicskázni - a Brikettpont szállítója a nyakmerevítőmet látva kérés nélkül segített behordani a brikettet. A kulturált kiszerelés megkönnyíti a tárolást, és a 10 kilós csomagokat a gyerekem is be tudja hozni. Nem szemetel! Nincs állandó forgács a kandalló körül, nem beszélve a hamuról... Azt csak 2 naponta kell üríteni. Mi az egész fűtési szezont a fabrikettel fűtöttük, esténként 3-5 darabot égettünk, reggelente még kellemes volt a hőfok. A nappaliban elzártuk a radiátort. Sokkal kényelmesebb, kevesebb helyet foglal, kevesebb vele a macera, szóval mi rákaptunk:)

Sztaniszláv Györgyné
2013-10-10 20:24:58

Tisztelt Brikettpont! Köszönjük a próba csomagott,meg vagyunk elégedve a fűtőértékével.Mi cserépkályhába próbáltuk ki nagyon jó volt.Csak egy gondom van vele,át olvastam amit csak lehetet és azt írták még akkor sem törik ha el ejtjük.De amit kaptunk csomag már törött volt,és porladt is.Az a kérdésem ha most meg veszünk egy raklapot és nem használjuk el mindet,a következő fűtésre mire kell számítani,mílyen álapot várható? és milyen helyen kell tárolni a nyáron? Tisztelettel: Sztaniszláv Györgyné Fótról!

Havasi Zoli
2013-02-12 12:11:27

Tisztelt olvasók, érdeklődők! Már második éve használom a Brikettpont termékét! Elötte sokmindennel próbálkoztam, de hozzáfoghatót nem igazán találtam, ami tetszésemet elnyerné! Nagyon reklámszerűnek tűnik, pedig nem annak szánom..:o) Nagyon kritikus vagyok mindennel. Sokat olvastam cikkeket, hogy mivel jó, és hogyan, és mivel érdemes fűteni.. Természetesen kipróbáltam őket. Ár-érték arényban eme termék a leggazdaságosabb, azon kívűl, hogy tényleg tisztán, praktikusan lehet tárolni is. Nekem cserépkályhám van amit 3 éve rakattam át. Fűtésem cirkó kazánrendszerről megy, a lakás és az ablakok hőszigeteltek. ( persze a megfelelő légbeömlők elhelyezésével) Cserépkályha nagy nappaliban van, és fűtés kiegészítőnek használom... ez idő alatt megtanultam hogyan lehet begyújtani, felfűteni leghatékonyabban. A brikett, amit innen veszek arra nem alkalmas, hogy kis újság papírral begyüjtva lángra kapjon, tehát azért gyújtósfa nem árt hozzá. De utánna, elég sokáig ég/parázslik. ( eddigi úgymond rekord 6 óra volt, amiből annyi parázs maradt, hogy a következő 2db hasábot rárakva azokat meggyújtotta) Bárkinek szívesen merem ajánlani, akár cserépkályhába, vagy vaskályhába, esetlegesen vegyes tüzelésű kazánba. ezzel a termékkel egy fűtés szezon alatt több mint ötvenezer forinttal lett kevesebb a fűtés számlám, és nem elhanyagolható, hogy nem 21 fok volt a lakásban,hanem 23-24. Örülök, hogy létezik ilyen termék, és hogy Itthon készítik, és ezzel is a magyar gazdaságot tudom támogatmi. Üdvözlettel: Tóth Zoltán.

Budai Ottóné
2013-10-11 08:17:42

Kedves Brikettesek! Az elmúlt év során többféle brikettet kipróbáltunk. Alapból fával fűtünk,de én ragaszkodom ahhoz, hogy legyen készletem brikettből is.Mint írtam többfélét kipróbáltunk, de tapasztalatom szerint az Önöknél található a legmegbízhatóbb. Mivelén korán hajnalba indulok dolgozni ezért nincs időm arra, hogy megvárjam míg a fa begyullad ezért a parázsra ráteszek 2 db-ot felteszem a kávém majd kimegyek teszek még rá 1 db-ot. Lezárom a kazánt megiszom a kávém. Mielőtt elmegyek otthonról még egyszer ránézek a tűzre és nyugodtan elindulok dolgozni. Tudom hogy a gyerekek fínom melegre ébrednek. Mindez a művelet 4-4.15.-ig zajlik. Délbe még van parázs. Ezt a hatékonyságot ennél a brikettnél tapasztaltam. Tehát nekem itthon mindíg kell lennie legalább 10 csomagnak. KÖSZÖNÖM!!!

Aranyiné Kiss Regina
2013-10-18 18:46:40

Tisztelt Brikettpont!Mi már több brikettet kipróbáltunk,de az Önök által forgalmazott a legmesszebbmenőkig veri a lécet,minőségben is,és parázsló időben is.Én egy hónapja tanulgatom a fűtést,egy kisgyújtóssal kezdem,erre kerül a fabrikett,amikor begyullad azaz körbe ég akkor minimálisra veszem a levegőt a cserépkályhán,ha már izzik akkkor érdemes le is venni a levegőt,így órákig parázslik és melegít.Meg vagyok elégedve,tárolni is könnyű.Üdvözlettel Aranyiné Kiss Regina

Sebestyén J.
2011-10-18 18:00:30

Próbáltam a termékmintát, majd rendeltem egy raklappal, egy hete használom és mivel már stabilan 10 fok környékén van odakint, már van valami elképzelésem a gazdaságosságáról is: ha csak bedobálom a tűztérbe és nem foglalkozom a levegővel is sokkal tovább tart mint a fa, ha kicsit is foglakozom a levegő adagolásával, magyarán mindig optimálisan folytom a tüzet, akkor elképesztő égésidőket érek el, fával ilyet soha, talán szénnel!  Az előző napi parázsról simán begyújtok másnap este. A kazán majdnem mindig stabilan egy hőfokon ketyeg, nincs hirtelen melegedés majd kihűlés, maradjunk annyiban hogy ki se hűl a kazán. Én egy csomaggal ami 10 kg. egy napot kihúzok, hétvégén naponta két csomag fogy maximum, ez napi 500 - max 1000 Ft-os fűtési költésget jelent, ami szerintem több mint szuper egy 93 m2- es házzál. Költségben és viselkedésben kb. olyan mintha barnaszénnel fűtenék, ami ugye elég olcsó dolog, viszont ha fabrikettel fűtök a kezem mindig tiszta, a tűzteret pedig alig kell takarítani, ráadásul még a kandallómba is tudom használni. Ja egy darabot nem sajnáltam és bedobtam egy vödör vízbe, csobbant-süllyedt őrület :)

Hadrik-Hajós Angéla
2013-10-10 19:47:21

Kedves Brikettpont! A tavalyi fűtési szezon végén vásároltunk Önöktől néhány kg fabrikettet, de maximálisan meg voltunk elégedve a termékkel. Mélységesen sajnáltuk, hogy nem hallottunk korábban az Önök termékéről, mert rengeteg pénzt megspóroltunk volna. Budapesten szereztük be a fabrikettet, de örömmel látjuk, hogy már Mendén is lehet kapni, ami jóval közelebb van hozzánk, mivel, mi Tápióságon lakunk. Még nem kezdtük el a fűtést, de 1-2 héten belül, begyújtjuk a kályhákat és biztosan felkeressük a mendei telephelyet. A fabrikett nekünk azért megfelelő, mert jó az ára, nem kellett belőle sok, kényelmes vele a fűtés, gazdaságos és nagyon jó meleget csinál, valamint tartja a hőt egész hajnalban is, ami nálunk nagyon fontos a pici gyerekek miatt. Tisztelettel: Hadrik-Hajós Angéla

Szauter Lajosné
2013-11-07 00:11:31

Tisztelt Brikettpont! A mi családunknak tavaly próbálta ki először ezt a fűtőanyagok. Mint az előttem szólóak mi is sokféle anyagot kipróbáltunk, hogy rájöjjünk, hogy melyikkel a leghatékonyabb és melyikkel a legkisebb macera a fűtés. Nekünk ez a fajta fabrikett vált be a leginkább. Tényleg hosszú égésidővel bír. Az előzően télen csak januártól fűtöttünk vele, ezt a szezont viszont már csak ezzel a brikettel kezdtük. Most hogy még nincs nagyon hideg rekordideig elegendő egy csomag brikett. Kazánban használjuk, este 8 órakor ráteszünk egy kevéske maradék parázsra egy teljes csomagot, szép sorban egymás fellé fektetjük őket, becsukjuk a kazánajtót és a többit rábízzuk az automata huzat szabályzóra. Eleinte azt hittük, hogy nem fog beizzani, mert a 40 fokra állított víz, eléggé kihűlt, de este 11-12 óra körül elkezd lassan átizzani a brikett és stabilan tartja a hőfokot egészen reggel 6-7-ig. Reggel 8-kor újra ráteszünk sorban 6db brikettet és az este 8-ig újra megtartja a 40 fokos vizet. Tavaly még keresztbe-kasba tettük a maradék parázsra, de rájöttünk, hogy így lassabban izzik el és tovább tartja a hőt. A hamu mennyiség viszont fantasztikusan kevés. Mivel nincs piszkálva szép lassan ég el a brikett, így szinte minden része elég és a 6db brikettnek alig van kétmaréknyi hamuja. A régi fűtőanyagokkal nem volt ilyen stabil a vízhőmérséklet, és sokkal gyorsabban le is égett a tűz és bizony a hamu mennyiség is sokkal több volt és elég sok gond volt a hamu elhelyezésével. Bátran ajánlom mindenkinek nem csak egy kipróbálás erejéig, ha elsőre nem az elvárásnak megfelelően szerepel, ki kell tapasztalni adott fűtőeszköznek megfelelő fűtési technikát. Mi is idén jöttünk rá, hogy a kazánunkban egymás mellé rakva sokkal hosszabb fűtési idő érhető el, mint 4,5 óra. Érdemes kísérletezni, hogyan a leghatékonyabb. Hisz árérték arányban a legjobb fűtőanyag, minősége állandó, nincs benne csak száraz keményfa és nem hullik szét, mint némelyik másik gyártó brikettje. Csomagolása miatt könnyű a szállítása és raktározása. Nagy mennyiséget lehet egész kishelyen felhalmozni. Stabil beszerezési forrás áll mögötte. Egy szónak is száz a vége és csak jót tudok mondani erről a fűtőanyagról.

Nagy Tamás
2011-10-22 21:06:04

A múltévben a család úgy döntött, hogy elég volt a téli időszakban elköltött horribilis gázdíjjakból,/ ami mellett még fáztunk is. /Ezért építettünk kandallót. Életünk egyik legjobb döntésének tartjuk. Már a múlt évben is kipróbáltuk az akácfa mellett a brikettet is.Mit ne mondjak nagyon meg voltunk vele elégedve .Nagyon jó a fűtő értéke. Nem csinál nagy piszkot. Sokkal kisebb helyez foglal el a tárolása is mivel könnyen egymásra helyezhető. És még valami ami nagyon fontos az égésvégén alig maradt utána hamu. Ráadásul mivel kertes házban lakunk ,ezt a kis maradványt kiborítottam a kertbe,-mi baj lehetne belőle?-Teljesen megdöbbentem tavasszal, még a földnek is jót tett. Könnyebben volt ásható lazább lett a talaj. Az idén már fa brikett-ben gondolkoztunk.Be is szereztem belőle egy nagyobb mennyiséget. Most pedig kipróbáltuk ezt a téglához hasonló brikettet is . Ami szintén nagy megelégedésünkre szolgált. Külön örömként véltem felfedezni azt is, hogy magyar gyártó cég állítja elő. Hát kell ennél több??? Ennyi minden szól a fabrikettmellett.Ezt valóban szívesen ajánlom mindenkinek.