tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Hogyan válasszunk brikettet?

Egyre több hírt hallunk arról, hogy egy lakóépület fenntartása évről évre nagyobb terhet ró a családokra, hiszen az energia árak folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak.

Van azonban megoldás arra, hogy a fűtési költségeket optimalizáljuk, olyan anyagokat használjunk fel otthonunk melegen tartására, hogy hatékonyan, pénztárcakímélően és környezettudatosan oldjuk meg annak fűtését.

Erre kiváló lehetőség, ha otthonunk fűtésére fa(bio)brikettet használunk és egyre többen választják is ezt a fűtőanyagot.

Mi a biobrikett?

A biobrikett egy nagyon korszerű, hatékony, környezetbarát tüzelőanyag, amely használatával a hagyományos gázos megoldásokhoz képest megtakarítás érhető el a fűtési költségek tekintetében. Fűtőértékre vetítve a tüzifa árával vetekszik, használata viszont lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb.

Használata közben egyszerre érvényesíthetőek

  • a költségkímélő, hatékony megoldások,
  • a környezetvédelem érdekei,
  • a természetes anyagok iránt érzett vonzódás
  • és a kényelmi szempontok.

Miért jelent megtakarítást a fűtési költségen, ha biobrikettet használunk otthonunk fűtéséhez? Mennyire hatékony egy ilyen fűtés?

A fabrikett fűtőértéke nagy, közel duplája a friss tűzifáénak és – tekintettel arra, hogy száraz anyagból állítják elő – jobb hatásfokkal is ég . Nem vásárolunk meg vele közel 50 % vizet, mint például a tűzifa esetében. A biobrikett fűtőértéke magas, 17 MJ/kg körüli, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2 kg biobrikett 1 m3 gáznak felel meg. A jelenlegi árak alapján gáz helyett biobrikettet használva 40% körüli fűtési költség megtakarítás is elérhető!

Egyre több helyen és egyre több brikettel találkozhatunk különböző értékesítési pontokon. Azonban nem mindegy milyen brikettet használunk. Fontos és lényeges szempontokat kell mérlegelnünk a választáskor. Melyek ezek?

A biobrikett viszonylag új termék a hazai piacon és ugyanúgy, mint számos más termék esetén gyártónként és típusonként más-más minőséggel találkozhatunk. Egyaránt kapható kerek, szögletes, lyukas és tömör brikett. Jóllehet ezek mindegyikének magas a fűtőértéke, égési jellemzőjükben és a visszamaradó hamu tekintetében komoly eltérést mutatnak.

Amennyiben az a célunk, hogy a brikett hosszú égési idővel rendelkezzen, célszerű mennél tömörebbet választani. A tömörségről a brikett felszínének repedezettsége sokat elárul: mennél repedezettebb a brikett, annál rövidebb ideig fog égni. A hamu mennyisége a felhasznált alapanyagtól függ. A fabrikettek hamutartalma igen alacsony, 1-2 % körüli, míg például szalmából (vagy egyéb lágyszárú anyagból) készült brikett esetén hamuban szinte ugyanazt a térfogatot kapjuk vissza, mint az eredeti brikettünk.

Sajnos egyre többször tapasztaljuk, milyen hátrányt jelent az, hogy nincs jelenleg szabályozva Magyarországon, hogy mit lehet brikettnek nevezni. Ez gyakran ahhoz vezet, hogy minőségileg és teljesítményben egyaránt kifogásolható termékek kerülnek a piacra, amelyekkel kapcsolatban a felhasználóknak negatív tapasztalata marad és nem a konkrét terméket, hanem a brikettet, mint kategóriát ítélhetik el és csalódhatnak benne. Rontva ezzel sajnos azon termékek image-t is, amelyek magas színvonalat képviselnek.

Hogyan fűtsünk brikettel?

Egy jó (megfelelően tömör) brikettet nehéz begyújtani, ezért érdemes speciálisan erre a célra ajánlott begyújtóst vagy vékonyra hasogatott fát használni. Ha megfelelő levegőt kap, a brikett kevés parázsról is begyullad. FONTOS, hogy tűzifához képest a szokásos mennyiség felénél többet ne tegyünk egyszerre a tűztérbe, mert túlzott hőnek tehetjük ki a tüzelőberendezésünket!

Általános tévhit, hogy brikett esetén az égési levegőt erősen fojtsuk le. Mint minden tüzelőanyagnak, a brikettnek is szüksége van égési levegőre, ellenkező esetben nem tudja leadni a hőenergiát, viszont füstölni fog. Puffertartállyal rendelkező rendszereknél kimondottan jó, ha a brikettünk nagyobb lánggal ég, hiszen itt nem a hosszú égési idő a legfőbb szempont, hanem az optimális energialeadás és tárolás. Régebbi – jellemzően vegyestüzelésű – kazánok esetén érdemes a huzatot csökkenteni. Ezek az eredetileg szénre tervezett berendezések a brikettnek túlzottan sok levegőt adnak, így nagy hőleadás mellett, de hamar vége lehet a tüzünknek. Ilyenkor kell a fojtás, de ez nem azt jelenti, hogy a huzatot teljesen le kell venni. Érdemes mindenkinek kitapasztalni, hogy melyik a legjobb beállítás, egy régi kazánnal is el lehet érni egyenletes hőleadást és hosszú égési időt. Ugyanezek igazak kályhák és kandallók esetén is. Egy megfelelően tömör fabrikett könnyen tud közepes lángon égve 2-3 órán keresztül fűteni.

Ezek szerint elég 1-1 brikettet betenni a kazánba és az órákig fog égni?

A hosszú égési időt könnyen el tudjuk érni. Azonban figyelembe kell venni, hogy megfelelő fűtéshez megfelelő mennyiségű energiát kell bevinni a rendszerbe. Egy darab brikett fél köbméter gáznak felel meg. Ha ezt 2-3 órán keresztül égetjük el, attól még nem lesz meleg a házban. Egy hagyományos szigetelésű ~100 m2-es ház napi fűtési igénye egy hideg téli napon könnyen lehet napi 20 m3 gáz. Ha ezt brikettel szeretnék kiváltani, az 40 kg tüzelőanyagot jelent (friss tüzifából 80 kg-ot). Ez mennyiségre soknak tűnhet, de árban jóval kedvezőbb, mint gázzal fűteni. Ha nincs puffertartályunk csak egy hagyományos kazánunk, egyszerre betehetünk 3-5 db brikettet is a tűztérbe. Megfelelő beállítással órákig fog szép teljesítménnyel fűteni és leégést követően az újonnan behelyezett brikettek parázsról könnyen begyulladnak. Nem érdemes a tűzteret „kitömni”, mert nem lesz megfelelő a légellátás, a rosszul elégő anyag sok hamut hagyhat hátra, ami a rostély nyílásait eltömi ezzel tovább rontva a tüzelésünk hatékonyságát.

Az általunk gyártott WOOD O2 fabrikett

Milyen előnyei vannak ezen kívül a brikettnek?

Fűtőértéke közel a duplája a hagyományos tűzifáénak, így feleannyi mennyiséget kell beszerezni. A hasogatott fához képest szabályosabb alakjának köszönhetően negyedakkora helyen tárolható. Kiszerelése 10 kg-os csomagokban történik, így egyszerűen és tisztán vihető be a házba. Egy korszerű, magas minőségi színvonalú, kényelmesen használható és környezetbarát termék.

Megfelelő használata esetén a hamuképződés igen alacsony, mely ráadásul akár növényi tápanyagként is hasznosítható.

Kik és hogyan tudják használni a biorikettet?

Magánszemélyeknek, cégeknek, intézményeknek egyaránt ajánljuk. Használható bármilyen fa, szén vagy vegyes tüzelésű kazánban, kandallóban, cserépkályhában. Minden olyan tüzelőberendezésben, ahol fa vagy szén elégethető.

Hol és milyen módon juthatunk ehhez a fűtőanyaghoz?

Lakossági vevőink 10 kg-os kiszerelésben vagy ömlesztett változatban vásárolhatják meg termékeinket. Raklapos tétel vásárlása esetén kedvezményt biztosítunk (egy raklapon 960 kg brikett van). Amennyiben vevőink igénylik, házhozszállítást is tudunk vállalni.

back

Vélemények brikettünkről:

Sebestyén J.
2011-10-18 18:00:30

Próbáltam a termékmintát, majd rendeltem egy raklappal, egy hete használom és mivel már stabilan 10 fok környékén van odakint, már van valami elképzelésem a gazdaságosságáról is: ha csak bedobálom a tűztérbe és nem foglalkozom a levegővel is sokkal tovább tart mint a fa, ha kicsit is foglakozom a levegő adagolásával, magyarán mindig optimálisan folytom a tüzet, akkor elképesztő égésidőket érek el, fával ilyet soha, talán szénnel!  Az előző napi parázsról simán begyújtok másnap este. A kazán majdnem mindig stabilan egy hőfokon ketyeg, nincs hirtelen melegedés majd kihűlés, maradjunk annyiban hogy ki se hűl a kazán. Én egy csomaggal ami 10 kg. egy napot kihúzok, hétvégén naponta két csomag fogy maximum, ez napi 500 - max 1000 Ft-os fűtési költésget jelent, ami szerintem több mint szuper egy 93 m2- es házzál. Költségben és viselkedésben kb. olyan mintha barnaszénnel fűtenék, ami ugye elég olcsó dolog, viszont ha fabrikettel fűtök a kezem mindig tiszta, a tűzteret pedig alig kell takarítani, ráadásul még a kandallómba is tudom használni. Ja egy darabot nem sajnáltam és bedobtam egy vödör vízbe, csobbant-süllyedt őrület :)

Kosztiné Csicskár Mária
2013-11-11 11:15:36

Tisztelt Brikettpont! Sokáig keresgéltem az interneten, hogy melyik lehet számomra a legmegfelelőbb tüzelőanyag a kamdallómba. Tavaly fával tüzeltünk, de nagyon macerás volt, sok felügyeletet igényelt, hogy mindíg megfelelő módon égjen a tűz. Némi keresgélés után, megtaláltam az Önök termékét, és nem csalódtam benne. Felűlről gyújtom meg a tüzet, úgy ahogyan javasolták, és nekem nagyon jól bevált. Hamar begyullad, nagyon szép lánggal ég, majd utána gyönyörüen parázslik. Nagyon gyorsan felfűti a hatalmas nappalit, és a nagyméretű konyha-ebédlőnket,(70 nm) és még az emeletre is jut belőle. Egész nap tartja a 20-22 fokot.Én biztos, hogy ennél maradok, mindenkinek ajánlom!

Aranyiné Kiss Regina
2013-10-18 18:46:40

Tisztelt Brikettpont!Mi már több brikettet kipróbáltunk,de az Önök által forgalmazott a legmesszebbmenőkig veri a lécet,minőségben is,és parázsló időben is.Én egy hónapja tanulgatom a fűtést,egy kisgyújtóssal kezdem,erre kerül a fabrikett,amikor begyullad azaz körbe ég akkor minimálisra veszem a levegőt a cserépkályhán,ha már izzik akkkor érdemes le is venni a levegőt,így órákig parázslik és melegít.Meg vagyok elégedve,tárolni is könnyű.Üdvözlettel Aranyiné Kiss Regina

Dr Nemes Ágnes
2014-10-29 18:43:31

T.Brikettpont! Régóta keresgélek,hogy mit vegyek a tündéri kis kandallómba,és egészen biztos,hogy Önöktől fogom beszerezni a próba csomagot és a későbbiekben az utánpótlást is,azon egyszerű oknál fogva,hogy korrekten lehozták a Tesco-s panaszkodó ócsárló levelét,és érdemben meg is válaszolták. Ilyet csak az tehet ,aki profi és biztos magában meg a termékében......és nekem ennyi elég is.... Persze a rengeteg elégedett vásárló is Önók felé billenti a mérleg képzeletbeli serpenyőjét......Jöhet a tél....... Üdvózlettel Dr Nemes Ágnes

Kóbor András
2015-01-15 15:50:15

Sokáig gondolkoztam, hogy merjek-e fabrikettel fűteni a cserépkályhámban és a lemezkályhában, aztán rendeltem egy raklappal a termékből. Be kell valljam, hogy minden előzetes fenntartásom alaptalan volt, egy remek termékkel van dolgunk. Mindkét tüzelőberendezésben némi tapasztalatszerzés után teljesen jól tudom használni a brikettet. A cserépkályhámba 3 db-ot teszek, körberakva bőven gyújtóssal, és körülbelül 1,5-2 óra alatt az egész teljesen leég, a kályha jobban felmelegszik, mintha fával raktam volna meg. Itt én nem fojtom a brikett égését, megelőzendő bármiféle túlnyomás a cserépkályhában. A lemezkályhában szintén sok gyújtóssal érdemes indítani, majd a tűzre helyezni 1-2 brikettet, megvárni, míg rendesen begyullad, aztán fojtani. Elég óránként 1-2 brikettet rátenni a tűzre, azok már a parázstól is begyulladnak. A kályha felülete nem melegszik fel annyira, mintha fával fűteném, de a hő sokkal tovább és egyenletesebben jelentkezik. Bátran ajánlom a fabrikettet mindenkinek! Kóbor András

Varró Tímea Marianna
2013-10-10 23:00:44

Tisztelt Brikettpont! Még nem vásároltam Önöktől brikettet, de egy kedves ismerősöm adott kipróbálásra az általa vásárolt termékből. Sokszor panaszkodtam neki, hogy mennyire megterhelő a fával való tüzelés, és mennyi kosszal jár. A családban inkább ránk nőkre hárul ez a feladat, és bizony a favágás eléggé emberpróbáló. Kipróbáltam a kapott brikettet és bizony össze se lehet hasonlítani a fával. Nincs fizikai megterhelés, nincs kosz és nagyon hatékony. Az ára is kedvezőbbnek tűnik, mint a fáé. Arra lennék még kíváncsi, hogy akkor mennyi kell belőle amikor igazán hideg van, de igyekszem ezt is megtapasztalni és ha akkor is ennyire elégedett leszek, akkor biztosan a brikettet fogom használni!! Üdvözlettel: Varró Tímea Marianna

Dávid Lajos
2013-02-12 10:22:07

Tisztelt Brikrttpont! Vegyes tűzelésű kazánban fűtök két lakást. Nem számítottam arra, hogy ilyen jó hatásfokkal tudok vele fűteni.Délelőtt gázt használok, délután kettőtől kezdek a brikettel tűzelni,este 21-21.30-kor még van parázs, és aznap már nem is rakok rá. A lakásban 22-23 celsius fok érhető el a huzat megfelelő beállításával. Ami nem elhanyagolható az a hamu kevés mennyisége.Összefoglalva: gazdaságos, jó hatásfokú, könnyen kezelhető fűtési mód.Naponta 9-10 "téglát" használok el, így a három raklap áprilisig ki fog tartani.Aki nem ismeri feltétlenűl próbálja ki, őszintén ajánlom mindenkinek. Tisztelettel. Dávid Lajos

Péter Gábor Szrimacz
2013-02-17 19:14:55

Tisztelt Briketpont! Szeptember eleje óta használom a briketett. Nagyon megvagyok elégedve, az árral, a kiszolgálással, hogy bármikor megyek mindíg tele a raktár. Kénxelmes a szállítása, könnyű elpakolni, és a kocsit sem koszolom össze vele. Vegyestüzelésű Totya kazánba használom. Az elején ki kellett tapasztalnom, hogyan tudok a leghatékonyabban tüzelni vele. Ehhez legalább 10 csomagot elhasználtam, mire meglett a tökéletes elrendezés. Az elején szétterítve helyeztem el majd aprófával begyújtottam fölötte. Így 4-5 óra alatt teljesen leégett. Majd a pesti raktárban kaptam egy tippet, hogy csináljak tornyot. Kiprobáltam a tűztér közepén az egy csomag birketett kötésbe rakva egy tornyot építettem, ezt aprófával vagy papírral begyújtottam. Így az égésidővel elértem a 6-7 órát. Azaz 6 óra elteltével állt a torony és parázslott, a 7-ik órába már magába roskadt, de még mindíg izzott. A leghatékonyabb módszer az lett mikor a tűztér hátuljába helyeztem, így 9-10 órát is fűtött. A huzatszabályzót 35 fokra -5 fok alatt 40 fokra állítottam. Mikor itt lezárt, akkor a kazán hőmérséklet szépen felemelkedet 45-50 fokra és a házat egyenletesen 23-24 fokon tudtam tartani. Az égésidő függ a külső hőmérséklettől is. -10 és -3 fok között az égésidő 6-7 óra volt. -2 +6 fokon már a 10 óra. + 10 fokon 13 órán keresztül izzott és tartotta a meleget. Én mindenkinek aki fával tüzel annak csak ajánlani tudom. Üdvözlettel: Szrimacz Péter Gábor

Barati Antónia
2016-09-19 13:46:39

Öntöttvas kandallóval segítünk rá a cirkós központi fűtésre a nappaliban. Három éve használjuk, két évig tüzifával fűtöttünk. Tavaly ősszel gerincsérvem rákényszerített más megoldás keresésére, így találtam meg alapos összehasonlítás után a Brikettpontot/Brikettgyárat. Egy raklappal rendeltem a termékből, próbaképpen. Összehasonlíthatatlan!!! Hát akkor az előnyök, a fához képest. Bármikor rendelem, egyenletes a minősége. AZ ezt megelőzően rendelt fával soha nem voltam megelégedve, vagy vizes volt, vagy túl nagy darabokban hozták, és ellenőrizhetetlen volt a mennyisége. Be kellett talicskázni - a Brikettpont szállítója a nyakmerevítőmet látva kérés nélkül segített behordani a brikettet. A kulturált kiszerelés megkönnyíti a tárolást, és a 10 kilós csomagokat a gyerekem is be tudja hozni. Nem szemetel! Nincs állandó forgács a kandalló körül, nem beszélve a hamuról... Azt csak 2 naponta kell üríteni. Mi az egész fűtési szezont a fabrikettel fűtöttük, esténként 3-5 darabot égettünk, reggelente még kellemes volt a hőfok. A nappaliban elzártuk a radiátort. Sokkal kényelmesebb, kevesebb helyet foglal, kevesebb vele a macera, szóval mi rákaptunk:)

Sztaniszláv Györgyné
2013-10-10 20:24:58

Tisztelt Brikettpont! Köszönjük a próba csomagott,meg vagyunk elégedve a fűtőértékével.Mi cserépkályhába próbáltuk ki nagyon jó volt.Csak egy gondom van vele,át olvastam amit csak lehetet és azt írták még akkor sem törik ha el ejtjük.De amit kaptunk csomag már törött volt,és porladt is.Az a kérdésem ha most meg veszünk egy raklapot és nem használjuk el mindet,a következő fűtésre mire kell számítani,mílyen álapot várható? és milyen helyen kell tárolni a nyáron? Tisztelettel: Sztaniszláv Györgyné Fótról!