tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Hogyan válasszunk brikettet?

Egyre több hírt hallunk arról, hogy egy lakóépület fenntartása évről évre nagyobb terhet ró a családokra, hiszen az energia árak folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak.

Van azonban megoldás arra, hogy a fűtési költségeket optimalizáljuk, olyan anyagokat használjunk fel otthonunk melegen tartására, hogy hatékonyan, pénztárcakímélően és környezettudatosan oldjuk meg annak fűtését.

Erre kiváló lehetőség, ha otthonunk fűtésére fa(bio)brikettet használunk és egyre többen választják is ezt a fűtőanyagot.

Mi a biobrikett?

A biobrikett egy nagyon korszerű, hatékony, környezetbarát tüzelőanyag, amely használatával a hagyományos gázos megoldásokhoz képest megtakarítás érhető el a fűtési költségek tekintetében. Fűtőértékre vetítve a tüzifa árával vetekszik, használata viszont lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb.

Használata közben egyszerre érvényesíthetőek

  • a költségkímélő, hatékony megoldások,
  • a környezetvédelem érdekei,
  • a természetes anyagok iránt érzett vonzódás
  • és a kényelmi szempontok.

Miért jelent megtakarítást a fűtési költségen, ha biobrikettet használunk otthonunk fűtéséhez? Mennyire hatékony egy ilyen fűtés?

A fabrikett fűtőértéke nagy, közel duplája a friss tűzifáénak és – tekintettel arra, hogy száraz anyagból állítják elő – jobb hatásfokkal is ég . Nem vásárolunk meg vele közel 50 % vizet, mint például a tűzifa esetében. A biobrikett fűtőértéke magas, 17 MJ/kg körüli, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2 kg biobrikett 1 m3 gáznak felel meg. A jelenlegi árak alapján gáz helyett biobrikettet használva 40% körüli fűtési költség megtakarítás is elérhető!

Egyre több helyen és egyre több brikettel találkozhatunk különböző értékesítési pontokon. Azonban nem mindegy milyen brikettet használunk. Fontos és lényeges szempontokat kell mérlegelnünk a választáskor. Melyek ezek?

A biobrikett viszonylag új termék a hazai piacon és ugyanúgy, mint számos más termék esetén gyártónként és típusonként más-más minőséggel találkozhatunk. Egyaránt kapható kerek, szögletes, lyukas és tömör brikett. Jóllehet ezek mindegyikének magas a fűtőértéke, égési jellemzőjükben és a visszamaradó hamu tekintetében komoly eltérést mutatnak.

Amennyiben az a célunk, hogy a brikett hosszú égési idővel rendelkezzen, célszerű mennél tömörebbet választani. A tömörségről a brikett felszínének repedezettsége sokat elárul: mennél repedezettebb a brikett, annál rövidebb ideig fog égni. A hamu mennyisége a felhasznált alapanyagtól függ. A fabrikettek hamutartalma igen alacsony, 1-2 % körüli, míg például szalmából (vagy egyéb lágyszárú anyagból) készült brikett esetén hamuban szinte ugyanazt a térfogatot kapjuk vissza, mint az eredeti brikettünk.

Sajnos egyre többször tapasztaljuk, milyen hátrányt jelent az, hogy nincs jelenleg szabályozva Magyarországon, hogy mit lehet brikettnek nevezni. Ez gyakran ahhoz vezet, hogy minőségileg és teljesítményben egyaránt kifogásolható termékek kerülnek a piacra, amelyekkel kapcsolatban a felhasználóknak negatív tapasztalata marad és nem a konkrét terméket, hanem a brikettet, mint kategóriát ítélhetik el és csalódhatnak benne. Rontva ezzel sajnos azon termékek image-t is, amelyek magas színvonalat képviselnek.

Hogyan fűtsünk brikettel?

Egy jó (megfelelően tömör) brikettet nehéz begyújtani, ezért érdemes speciálisan erre a célra ajánlott begyújtóst vagy vékonyra hasogatott fát használni. Ha megfelelő levegőt kap, a brikett kevés parázsról is begyullad. FONTOS, hogy tűzifához képest a szokásos mennyiség felénél többet ne tegyünk egyszerre a tűztérbe, mert túlzott hőnek tehetjük ki a tüzelőberendezésünket!

Általános tévhit, hogy brikett esetén az égési levegőt erősen fojtsuk le. Mint minden tüzelőanyagnak, a brikettnek is szüksége van égési levegőre, ellenkező esetben nem tudja leadni a hőenergiát, viszont füstölni fog. Puffertartállyal rendelkező rendszereknél kimondottan jó, ha a brikettünk nagyobb lánggal ég, hiszen itt nem a hosszú égési idő a legfőbb szempont, hanem az optimális energialeadás és tárolás. Régebbi – jellemzően vegyestüzelésű – kazánok esetén érdemes a huzatot csökkenteni. Ezek az eredetileg szénre tervezett berendezések a brikettnek túlzottan sok levegőt adnak, így nagy hőleadás mellett, de hamar vége lehet a tüzünknek. Ilyenkor kell a fojtás, de ez nem azt jelenti, hogy a huzatot teljesen le kell venni. Érdemes mindenkinek kitapasztalni, hogy melyik a legjobb beállítás, egy régi kazánnal is el lehet érni egyenletes hőleadást és hosszú égési időt. Ugyanezek igazak kályhák és kandallók esetén is. Egy megfelelően tömör fabrikett könnyen tud közepes lángon égve 2-3 órán keresztül fűteni.

Ezek szerint elég 1-1 brikettet betenni a kazánba és az órákig fog égni?

A hosszú égési időt könnyen el tudjuk érni. Azonban figyelembe kell venni, hogy megfelelő fűtéshez megfelelő mennyiségű energiát kell bevinni a rendszerbe. Egy darab brikett fél köbméter gáznak felel meg. Ha ezt 2-3 órán keresztül égetjük el, attól még nem lesz meleg a házban. Egy hagyományos szigetelésű ~100 m2-es ház napi fűtési igénye egy hideg téli napon könnyen lehet napi 20 m3 gáz. Ha ezt brikettel szeretnék kiváltani, az 40 kg tüzelőanyagot jelent (friss tüzifából 80 kg-ot). Ez mennyiségre soknak tűnhet, de árban jóval kedvezőbb, mint gázzal fűteni. Ha nincs puffertartályunk csak egy hagyományos kazánunk, egyszerre betehetünk 3-5 db brikettet is a tűztérbe. Megfelelő beállítással órákig fog szép teljesítménnyel fűteni és leégést követően az újonnan behelyezett brikettek parázsról könnyen begyulladnak. Nem érdemes a tűzteret „kitömni”, mert nem lesz megfelelő a légellátás, a rosszul elégő anyag sok hamut hagyhat hátra, ami a rostély nyílásait eltömi ezzel tovább rontva a tüzelésünk hatékonyságát.

Az általunk gyártott WOOD O2 fabrikett

Milyen előnyei vannak ezen kívül a brikettnek?

Fűtőértéke közel a duplája a hagyományos tűzifáénak, így feleannyi mennyiséget kell beszerezni. A hasogatott fához képest szabályosabb alakjának köszönhetően negyedakkora helyen tárolható. Kiszerelése 10 kg-os csomagokban történik, így egyszerűen és tisztán vihető be a házba. Egy korszerű, magas minőségi színvonalú, kényelmesen használható és környezetbarát termék.

Megfelelő használata esetén a hamuképződés igen alacsony, mely ráadásul akár növényi tápanyagként is hasznosítható.

Kik és hogyan tudják használni a biorikettet?

Magánszemélyeknek, cégeknek, intézményeknek egyaránt ajánljuk. Használható bármilyen fa, szén vagy vegyes tüzelésű kazánban, kandallóban, cserépkályhában. Minden olyan tüzelőberendezésben, ahol fa vagy szén elégethető.

Hol és milyen módon juthatunk ehhez a fűtőanyaghoz?

Lakossági vevőink 10 kg-os kiszerelésben vagy ömlesztett változatban vásárolhatják meg termékeinket. Raklapos tétel vásárlása esetén kedvezményt biztosítunk (egy raklapon 960 kg brikett van). Amennyiben vevőink igénylik, házhozszállítást is tudunk vállalni.

back

Vélemények brikettünkről:

Budai Ottóné
2013-10-11 08:17:42

Kedves Brikettesek! Az elmúlt év során többféle brikettet kipróbáltunk. Alapból fával fűtünk,de én ragaszkodom ahhoz, hogy legyen készletem brikettből is.Mint írtam többfélét kipróbáltunk, de tapasztalatom szerint az Önöknél található a legmegbízhatóbb. Mivelén korán hajnalba indulok dolgozni ezért nincs időm arra, hogy megvárjam míg a fa begyullad ezért a parázsra ráteszek 2 db-ot felteszem a kávém majd kimegyek teszek még rá 1 db-ot. Lezárom a kazánt megiszom a kávém. Mielőtt elmegyek otthonról még egyszer ránézek a tűzre és nyugodtan elindulok dolgozni. Tudom hogy a gyerekek fínom melegre ébrednek. Mindez a művelet 4-4.15.-ig zajlik. Délbe még van parázs. Ezt a hatékonyságot ennél a brikettnél tapasztaltam. Tehát nekem itthon mindíg kell lennie legalább 10 csomagnak. KÖSZÖNÖM!!!

Kóbor András
2015-01-15 15:50:15

Sokáig gondolkoztam, hogy merjek-e fabrikettel fűteni a cserépkályhámban és a lemezkályhában, aztán rendeltem egy raklappal a termékből. Be kell valljam, hogy minden előzetes fenntartásom alaptalan volt, egy remek termékkel van dolgunk. Mindkét tüzelőberendezésben némi tapasztalatszerzés után teljesen jól tudom használni a brikettet. A cserépkályhámba 3 db-ot teszek, körberakva bőven gyújtóssal, és körülbelül 1,5-2 óra alatt az egész teljesen leég, a kályha jobban felmelegszik, mintha fával raktam volna meg. Itt én nem fojtom a brikett égését, megelőzendő bármiféle túlnyomás a cserépkályhában. A lemezkályhában szintén sok gyújtóssal érdemes indítani, majd a tűzre helyezni 1-2 brikettet, megvárni, míg rendesen begyullad, aztán fojtani. Elég óránként 1-2 brikettet rátenni a tűzre, azok már a parázstól is begyulladnak. A kályha felülete nem melegszik fel annyira, mintha fával fűteném, de a hő sokkal tovább és egyenletesebben jelentkezik. Bátran ajánlom a fabrikettet mindenkinek! Kóbor András

Barati Antónia
2016-09-19 13:46:39

Öntöttvas kandallóval segítünk rá a cirkós központi fűtésre a nappaliban. Három éve használjuk, két évig tüzifával fűtöttünk. Tavaly ősszel gerincsérvem rákényszerített más megoldás keresésére, így találtam meg alapos összehasonlítás után a Brikettpontot/Brikettgyárat. Egy raklappal rendeltem a termékből, próbaképpen. Összehasonlíthatatlan!!! Hát akkor az előnyök, a fához képest. Bármikor rendelem, egyenletes a minősége. AZ ezt megelőzően rendelt fával soha nem voltam megelégedve, vagy vizes volt, vagy túl nagy darabokban hozták, és ellenőrizhetetlen volt a mennyisége. Be kellett talicskázni - a Brikettpont szállítója a nyakmerevítőmet látva kérés nélkül segített behordani a brikettet. A kulturált kiszerelés megkönnyíti a tárolást, és a 10 kilós csomagokat a gyerekem is be tudja hozni. Nem szemetel! Nincs állandó forgács a kandalló körül, nem beszélve a hamuról... Azt csak 2 naponta kell üríteni. Mi az egész fűtési szezont a fabrikettel fűtöttük, esténként 3-5 darabot égettünk, reggelente még kellemes volt a hőfok. A nappaliban elzártuk a radiátort. Sokkal kényelmesebb, kevesebb helyet foglal, kevesebb vele a macera, szóval mi rákaptunk:)

Szrimacz Attila
2013-02-12 08:07:30

Tisztelt Brikettpont! Október óta használom az önök brikettjét, ez idő alatt bőven volt időm tapasztalatot szerezni a fabrikettetel. Nagyon jónak és gazdaságosnak tartom. Én vegyes tüzelésű kazánban használom. Egypár trükköt azért nem árt tudni. Ha azt szeretnénk, hogy 6-8 órán keresztül izzón és meleget adjon. Érdemes akár két adag brikettet betenni a kazánunkba, ha lehet, az oldalfal mellett hagyjunk egy pár centis hézagot, mert itt fog a levegő aluról jönni és oldalról be tud gyulladni a brikettünk. Az így elkészített brikett piramisunkat felűről gyújtsuk meg, amikor már a brikett is begyulladt, zárjuk le és minél kevesebb levegőt adjunk, ezt az automata huzat szabályzóval tudjuk beállítani. Így még 8 óra múlva is lesz parazsunk. Hamunk szinte alig van, 30kg brikett elégetése után egy fél kilónyi hamunk marad, ami nagyon hasznos a termőfölnek. Én nagyon meg vagyok elégedve a brikettel, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Szrimacz Attila 2013-02-12

Nagy Tamás
2011-10-22 21:06:04

A múltévben a család úgy döntött, hogy elég volt a téli időszakban elköltött horribilis gázdíjjakból,/ ami mellett még fáztunk is. /Ezért építettünk kandallót. Életünk egyik legjobb döntésének tartjuk. Már a múlt évben is kipróbáltuk az akácfa mellett a brikettet is.Mit ne mondjak nagyon meg voltunk vele elégedve .Nagyon jó a fűtő értéke. Nem csinál nagy piszkot. Sokkal kisebb helyez foglal el a tárolása is mivel könnyen egymásra helyezhető. És még valami ami nagyon fontos az égésvégén alig maradt utána hamu. Ráadásul mivel kertes házban lakunk ,ezt a kis maradványt kiborítottam a kertbe,-mi baj lehetne belőle?-Teljesen megdöbbentem tavasszal, még a földnek is jót tett. Könnyebben volt ásható lazább lett a talaj. Az idén már fa brikett-ben gondolkoztunk.Be is szereztem belőle egy nagyobb mennyiséget. Most pedig kipróbáltuk ezt a téglához hasonló brikettet is . Ami szintén nagy megelégedésünkre szolgált. Külön örömként véltem felfedezni azt is, hogy magyar gyártó cég állítja elő. Hát kell ennél több??? Ennyi minden szól a fabrikettmellett.Ezt valóban szívesen ajánlom mindenkinek.

Géczi Gábor
2012-10-10 10:03:25

Egy tonna NYEREMÉNY!!!

Tisztelt Brikettpont!

Szeretném megköszönni a brikettpont.hu-nak a nyereményt.
Terméküket az idei évben már kipróbáltam, és elégedett voltam vele. További vásárlást is terveztem, de ezt szerencsére most későbbi időpontra került J.
A előző fűtési szezonban kezdtem el fabrikettet használni vegyestüzelésű kazánban. Akkoriban barkácsáruházakban vásároltam a fűtőanyagot kis mennyiségben.
Az volt a tapasztalatom, hogy nagyon vegyes a minőség, és árban is nagyok az eltérések. A fűtés során volt olyan brikett, ami annyi ideig sem tartott ki, mint a közepes minőségű tüzifa.
Amikor kipróbáltam az Önök termékét, rögtön kiderült, hogy amit a honlapon közölt független tesztben leírtak, az teljesen igaz. Az égési idő sokkal hosszabb volt mint bármelyik előtte kipróbált fajtánál, 3-4 órával a begyújtás után is olyan parázs volt a kazánban, amit újra lehetett éleszteni. Szerintem ár-érték arányban a az egyik legjobb a piacon. Mindenkinekinek tudom ajánlani ezt a brikettet, és ajánlani is fogom.
Mégegyszer köszönöm a nyereményt.

Hozzájárulok, hogy levelemet részben vagy egészében közzé tegyék honlapjukon.

Üdvözlettel:Géczi Gábor

Ungvárszy György
2011-09-14 18:02:44

A tavalyi szezont kizárólag fabrikettel oldottam meg, előtte fa, a pontos típust nem tudom, de ez a téglaforma volt az is. Az árkülönbség enyhén érezhető (főleg hogy itt nem tudnak átvágni a mennyiséggel) a kényelmi külömbség viszont egyértelmű! Itt nincs facipelés-hasogatás, nincs pattogás és korom, nem potyog és nem piszkol, hamut úgy kell keresni a kazánban, ráadásul 3-4 óránként kell csak a tűzre tenni, ennél kényelmesebb csak akkor lehetne, ha adagolná magát :)

Huszti Bence
2013-10-14 10:14:51

Tisztelt Brikettpont! Ami igaz az igaz, tényleg hatalmas a brikett energiatartalma. De mind ezek mellett néhány észrevétel: Meggyújtani a nagy sűrűsége miatt igen nehézkes, de ha meggyulladt akkor már szépen ég. Való igaz hogy hosszan parázslik, de meg kell vele tanúlni fűteni. A tüzifát ugyan teljes egészében pótolni tudja, de mégis van vele egy kicsi problémám. Sajnos nagyon drága, pedig abból az anyagból van ami az asztalos műhelyek és tetőácsok hulladéka. Bár mind ezek mellett nálam mindig lessz a polcon legalább 10 kiló brikett a vész esetére. Ha nem áztatjuk el ez mindíg száraz, és nem utolsó sorban nagyon könyen raktározható az alakjánál fogva. Zárszónak csak annyit hogy a termék szerintem is JÓ, de lehetne egy kicsit olcsóbb. Üdv Bence

Antal Szilvia
2016-10-07 11:31:07

Tökéletesen meg vagyok elégedve a termékkel, a magasabb fűtőértéken felül még az is előnye,hogy BÁRMIKOR elérhető, megvásárolható, akár havi adagokban, így nem kell tízezreket fizetni egyszerre, mint a fáért. Mindenkinek ajánlom!

Havasi Zoli
2013-02-12 12:11:27

Tisztelt olvasók, érdeklődők! Már második éve használom a Brikettpont termékét! Elötte sokmindennel próbálkoztam, de hozzáfoghatót nem igazán találtam, ami tetszésemet elnyerné! Nagyon reklámszerűnek tűnik, pedig nem annak szánom..:o) Nagyon kritikus vagyok mindennel. Sokat olvastam cikkeket, hogy mivel jó, és hogyan, és mivel érdemes fűteni.. Természetesen kipróbáltam őket. Ár-érték arényban eme termék a leggazdaságosabb, azon kívűl, hogy tényleg tisztán, praktikusan lehet tárolni is. Nekem cserépkályhám van amit 3 éve rakattam át. Fűtésem cirkó kazánrendszerről megy, a lakás és az ablakok hőszigeteltek. ( persze a megfelelő légbeömlők elhelyezésével) Cserépkályha nagy nappaliban van, és fűtés kiegészítőnek használom... ez idő alatt megtanultam hogyan lehet begyújtani, felfűteni leghatékonyabban. A brikett, amit innen veszek arra nem alkalmas, hogy kis újság papírral begyüjtva lángra kapjon, tehát azért gyújtósfa nem árt hozzá. De utánna, elég sokáig ég/parázslik. ( eddigi úgymond rekord 6 óra volt, amiből annyi parázs maradt, hogy a következő 2db hasábot rárakva azokat meggyújtotta) Bárkinek szívesen merem ajánlani, akár cserépkályhába, vagy vaskályhába, esetlegesen vegyes tüzelésű kazánba. ezzel a termékkel egy fűtés szezon alatt több mint ötvenezer forinttal lett kevesebb a fűtés számlám, és nem elhanyagolható, hogy nem 21 fok volt a lakásban,hanem 23-24. Örülök, hogy létezik ilyen termék, és hogy Itthon készítik, és ezzel is a magyar gazdaságot tudom támogatmi. Üdvözlettel: Tóth Zoltán.