tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Hogyan válasszunk brikettet?

Egyre több hírt hallunk arról, hogy egy lakóépület fenntartása évről évre nagyobb terhet ró a családokra, hiszen az energia árak folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak.

Van azonban megoldás arra, hogy a fűtési költségeket optimalizáljuk, olyan anyagokat használjunk fel otthonunk melegen tartására, hogy hatékonyan, pénztárcakímélően és környezettudatosan oldjuk meg annak fűtését.

Erre kiváló lehetőség, ha otthonunk fűtésére fa(bio)brikettet használunk és egyre többen választják is ezt a fűtőanyagot.

Mi a biobrikett?

A biobrikett egy nagyon korszerű, hatékony, környezetbarát tüzelőanyag, amely használatával a hagyományos gázos megoldásokhoz képest megtakarítás érhető el a fűtési költségek tekintetében. Fűtőértékre vetítve a tüzifa árával vetekszik, használata viszont lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb.

Használata közben egyszerre érvényesíthetőek

  • a költségkímélő, hatékony megoldások,
  • a környezetvédelem érdekei,
  • a természetes anyagok iránt érzett vonzódás
  • és a kényelmi szempontok.

Miért jelent megtakarítást a fűtési költségen, ha biobrikettet használunk otthonunk fűtéséhez? Mennyire hatékony egy ilyen fűtés?

A fabrikett fűtőértéke nagy, közel duplája a friss tűzifáénak és – tekintettel arra, hogy száraz anyagból állítják elő – jobb hatásfokkal is ég . Nem vásárolunk meg vele közel 50 % vizet, mint például a tűzifa esetében. A biobrikett fűtőértéke magas, 17 MJ/kg körüli, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2 kg biobrikett 1 m3 gáznak felel meg. A jelenlegi árak alapján gáz helyett biobrikettet használva 40% körüli fűtési költség megtakarítás is elérhető!

Egyre több helyen és egyre több brikettel találkozhatunk különböző értékesítési pontokon. Azonban nem mindegy milyen brikettet használunk. Fontos és lényeges szempontokat kell mérlegelnünk a választáskor. Melyek ezek?

A biobrikett viszonylag új termék a hazai piacon és ugyanúgy, mint számos más termék esetén gyártónként és típusonként más-más minőséggel találkozhatunk. Egyaránt kapható kerek, szögletes, lyukas és tömör brikett. Jóllehet ezek mindegyikének magas a fűtőértéke, égési jellemzőjükben és a visszamaradó hamu tekintetében komoly eltérést mutatnak.

Amennyiben az a célunk, hogy a brikett hosszú égési idővel rendelkezzen, célszerű mennél tömörebbet választani. A tömörségről a brikett felszínének repedezettsége sokat elárul: mennél repedezettebb a brikett, annál rövidebb ideig fog égni. A hamu mennyisége a felhasznált alapanyagtól függ. A fabrikettek hamutartalma igen alacsony, 1-2 % körüli, míg például szalmából (vagy egyéb lágyszárú anyagból) készült brikett esetén hamuban szinte ugyanazt a térfogatot kapjuk vissza, mint az eredeti brikettünk.

Sajnos egyre többször tapasztaljuk, milyen hátrányt jelent az, hogy nincs jelenleg szabályozva Magyarországon, hogy mit lehet brikettnek nevezni. Ez gyakran ahhoz vezet, hogy minőségileg és teljesítményben egyaránt kifogásolható termékek kerülnek a piacra, amelyekkel kapcsolatban a felhasználóknak negatív tapasztalata marad és nem a konkrét terméket, hanem a brikettet, mint kategóriát ítélhetik el és csalódhatnak benne. Rontva ezzel sajnos azon termékek image-t is, amelyek magas színvonalat képviselnek.

Hogyan fűtsünk brikettel?

Egy jó (megfelelően tömör) brikettet nehéz begyújtani, ezért érdemes speciálisan erre a célra ajánlott begyújtóst vagy vékonyra hasogatott fát használni. Ha megfelelő levegőt kap, a brikett kevés parázsról is begyullad. FONTOS, hogy tűzifához képest a szokásos mennyiség felénél többet ne tegyünk egyszerre a tűztérbe, mert túlzott hőnek tehetjük ki a tüzelőberendezésünket!

Általános tévhit, hogy brikett esetén az égési levegőt erősen fojtsuk le. Mint minden tüzelőanyagnak, a brikettnek is szüksége van égési levegőre, ellenkező esetben nem tudja leadni a hőenergiát, viszont füstölni fog. Puffertartállyal rendelkező rendszereknél kimondottan jó, ha a brikettünk nagyobb lánggal ég, hiszen itt nem a hosszú égési idő a legfőbb szempont, hanem az optimális energialeadás és tárolás. Régebbi – jellemzően vegyestüzelésű – kazánok esetén érdemes a huzatot csökkenteni. Ezek az eredetileg szénre tervezett berendezések a brikettnek túlzottan sok levegőt adnak, így nagy hőleadás mellett, de hamar vége lehet a tüzünknek. Ilyenkor kell a fojtás, de ez nem azt jelenti, hogy a huzatot teljesen le kell venni. Érdemes mindenkinek kitapasztalni, hogy melyik a legjobb beállítás, egy régi kazánnal is el lehet érni egyenletes hőleadást és hosszú égési időt. Ugyanezek igazak kályhák és kandallók esetén is. Egy megfelelően tömör fabrikett könnyen tud közepes lángon égve 2-3 órán keresztül fűteni.

Ezek szerint elég 1-1 brikettet betenni a kazánba és az órákig fog égni?

A hosszú égési időt könnyen el tudjuk érni. Azonban figyelembe kell venni, hogy megfelelő fűtéshez megfelelő mennyiségű energiát kell bevinni a rendszerbe. Egy darab brikett fél köbméter gáznak felel meg. Ha ezt 2-3 órán keresztül égetjük el, attól még nem lesz meleg a házban. Egy hagyományos szigetelésű ~100 m2-es ház napi fűtési igénye egy hideg téli napon könnyen lehet napi 20 m3 gáz. Ha ezt brikettel szeretnék kiváltani, az 40 kg tüzelőanyagot jelent (friss tüzifából 80 kg-ot). Ez mennyiségre soknak tűnhet, de árban jóval kedvezőbb, mint gázzal fűteni. Ha nincs puffertartályunk csak egy hagyományos kazánunk, egyszerre betehetünk 3-5 db brikettet is a tűztérbe. Megfelelő beállítással órákig fog szép teljesítménnyel fűteni és leégést követően az újonnan behelyezett brikettek parázsról könnyen begyulladnak. Nem érdemes a tűzteret „kitömni”, mert nem lesz megfelelő a légellátás, a rosszul elégő anyag sok hamut hagyhat hátra, ami a rostély nyílásait eltömi ezzel tovább rontva a tüzelésünk hatékonyságát.

Az általunk gyártott WOOD O2 fabrikett

Milyen előnyei vannak ezen kívül a brikettnek?

Fűtőértéke közel a duplája a hagyományos tűzifáénak, így feleannyi mennyiséget kell beszerezni. A hasogatott fához képest szabályosabb alakjának köszönhetően negyedakkora helyen tárolható. Kiszerelése 10 kg-os csomagokban történik, így egyszerűen és tisztán vihető be a házba. Egy korszerű, magas minőségi színvonalú, kényelmesen használható és környezetbarát termék.

Megfelelő használata esetén a hamuképződés igen alacsony, mely ráadásul akár növényi tápanyagként is hasznosítható.

Kik és hogyan tudják használni a biorikettet?

Magánszemélyeknek, cégeknek, intézményeknek egyaránt ajánljuk. Használható bármilyen fa, szén vagy vegyes tüzelésű kazánban, kandallóban, cserépkályhában. Minden olyan tüzelőberendezésben, ahol fa vagy szén elégethető.

Hol és milyen módon juthatunk ehhez a fűtőanyaghoz?

Lakossági vevőink 10 kg-os kiszerelésben vagy ömlesztett változatban vásárolhatják meg termékeinket. Raklapos tétel vásárlása esetén kedvezményt biztosítunk (egy raklapon 960 kg brikett van). Amennyiben vevőink igénylik, házhozszállítást is tudunk vállalni.

back

Vélemények brikettünkről:

Lászlóné Kovács Katalin
2013-02-27 12:29:23

Tisztelt Brikettpont! Február eleje óta használom a biobrikettet. Az interneten keresgéltem, és úgy bukkantam rá erre a lehetőségre. Miután áttanulmányoztam mindent Önök mellett döntöttem. Nagyon örültem, hogy Debrecenben is van lerakatuk, mivel ez nagyon közel van hozzánk. Telefonon bonyolítottam mindent, renkivül előzékeny, udvarias tájékoztatást kaptam. Meg is rendeltem egy ralap mennyiséget. Percre pontos kiszállítás után, nagy várakozással gyújtottam be a cserépkályhába. Teljes mértékben a honlapjukon olvasott információkra hagyatkozva vártam a fejleményeket, mert mindent elhittem, amit ott olvastam. És nem csalódtam! Nagyon élvezem a fútést! 6db hasábbal sétálok be, és ugyanazt a hatást érem el, mint korábban három nagy kosár fa elégetésével.Kényelmes, tiszta, minimális hamu marad, amit gyűjtök, hogy talaj javításra fel tudjam használni. Ismerőseimnek is beszámolok, hogy milyen jó dologra találtam. Üdvözlöm Önöket!: Lászlóné Kovács Katalin

Fajd Gergő
2013-11-07 03:54:25

Kedves olvasó! 1 hete kaptam meg 3 raklap brikettemet,azóta vegyesen fűtök fával,mert a brikett nem tudja azt az üzemi hőt adni mint a fa,így,ha gyorsan akarom felmelegíteni a kazánt akkor fát használok,majd a hőn tartásra brikettet.Égés közben kissé megdagad de nem esik szét,és nálam 3 db kell egyszerre a nagy tűztér miatt,amiben 2-3 óra alatt ég el. Begyújtani nem nehéz,helygazdaságos,de porózus,ezért mindenhová kerül fűrészpor felbontás után...Összességében meg vagyok elégedve. Üdvözlettel, Fajd Gergő

Péter Gábor Szrimacz
2013-02-17 19:14:55

Tisztelt Briketpont! Szeptember eleje óta használom a briketett. Nagyon megvagyok elégedve, az árral, a kiszolgálással, hogy bármikor megyek mindíg tele a raktár. Kénxelmes a szállítása, könnyű elpakolni, és a kocsit sem koszolom össze vele. Vegyestüzelésű Totya kazánba használom. Az elején ki kellett tapasztalnom, hogyan tudok a leghatékonyabban tüzelni vele. Ehhez legalább 10 csomagot elhasználtam, mire meglett a tökéletes elrendezés. Az elején szétterítve helyeztem el majd aprófával begyújtottam fölötte. Így 4-5 óra alatt teljesen leégett. Majd a pesti raktárban kaptam egy tippet, hogy csináljak tornyot. Kiprobáltam a tűztér közepén az egy csomag birketett kötésbe rakva egy tornyot építettem, ezt aprófával vagy papírral begyújtottam. Így az égésidővel elértem a 6-7 órát. Azaz 6 óra elteltével állt a torony és parázslott, a 7-ik órába már magába roskadt, de még mindíg izzott. A leghatékonyabb módszer az lett mikor a tűztér hátuljába helyeztem, így 9-10 órát is fűtött. A huzatszabályzót 35 fokra -5 fok alatt 40 fokra állítottam. Mikor itt lezárt, akkor a kazán hőmérséklet szépen felemelkedet 45-50 fokra és a házat egyenletesen 23-24 fokon tudtam tartani. Az égésidő függ a külső hőmérséklettől is. -10 és -3 fok között az égésidő 6-7 óra volt. -2 +6 fokon már a 10 óra. + 10 fokon 13 órán keresztül izzott és tartotta a meleget. Én mindenkinek aki fával tüzel annak csak ajánlani tudom. Üdvözlettel: Szrimacz Péter Gábor

Kecskés
2011-09-18 10:25:18

A termékmintát pár napon belül házhoz hozták. A 30 fokos hőség ellenére kipróbáltam vízteres kandallómban (nincs mit tenni most kell dönteni :)). kicsit nehezen gyulladt be, de utána hosszan és kitartóan parázslott (órát sajnos nem néztem), egyenletesen lassan égtek végig a téglák, és tűntek el, szinte semmi nem maradt égés után, igazi kis energiabomba! Érdekes mennyire szilárd tömör tömb az egész, tényleg olyan mintha egy téglát tartanék a kezemben, mondták hogyha földhöz vágom sem törik el hát én inkább nem dobálom. A 10 db-os csomag tiszta, valószínűleg saját autómmal fogom elszállítani a héten ha arra járok, szerintem fél raklappal el tudok hozni egy körben, megspórolom a szállítási költséget is. 

Zádor Zoltán
2013-02-11 18:36:48

Kandallóban használjuk,miután a fa leégett, teszünk még a parázsra egy-két darabot. Ez aztán még hosszú órákig biztosítja a meleget. Önmagában nálunk nem az igazi, mert a viszonylag nagy tűztérben "elvész" és pont a lassú égés miatt kevés a sugárzó hő. El tudom képzelni, hogy kazánban tökéletes. De még így is veszünk évente 2 mázsát és az említett módon használjuk. Mindenképpen érdemes kipróbálni- aki még nem tette meg-,mert szerintem mindenki meg tudja találni a neki megfelelő felhasználási módot. Erre ragyogó alkalmat kínált néhány éve az ingyenes mintaosztás. Üdvözlettel: Z.Z.

Antal Szilvia
2016-10-07 11:31:07

Tökéletesen meg vagyok elégedve a termékkel, a magasabb fűtőértéken felül még az is előnye,hogy BÁRMIKOR elérhető, megvásárolható, akár havi adagokban, így nem kell tízezreket fizetni egyszerre, mint a fáért. Mindenkinek ajánlom!

Szrimacz Attila
2013-02-12 08:07:30

Tisztelt Brikettpont! Október óta használom az önök brikettjét, ez idő alatt bőven volt időm tapasztalatot szerezni a fabrikettetel. Nagyon jónak és gazdaságosnak tartom. Én vegyes tüzelésű kazánban használom. Egypár trükköt azért nem árt tudni. Ha azt szeretnénk, hogy 6-8 órán keresztül izzón és meleget adjon. Érdemes akár két adag brikettet betenni a kazánunkba, ha lehet, az oldalfal mellett hagyjunk egy pár centis hézagot, mert itt fog a levegő aluról jönni és oldalról be tud gyulladni a brikettünk. Az így elkészített brikett piramisunkat felűről gyújtsuk meg, amikor már a brikett is begyulladt, zárjuk le és minél kevesebb levegőt adjunk, ezt az automata huzat szabályzóval tudjuk beállítani. Így még 8 óra múlva is lesz parazsunk. Hamunk szinte alig van, 30kg brikett elégetése után egy fél kilónyi hamunk marad, ami nagyon hasznos a termőfölnek. Én nagyon meg vagyok elégedve a brikettel, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Szrimacz Attila 2013-02-12

Szrimacz Attila
2016-09-19 17:08:46

Tisztelt BRIKETPONT! Már több mint 3 éve, hogy használom a briketett. Nagyon meg vagyok elégedve, az árral, a kiszolgálással, hogy bármikor megyek mindig tele a raktár. Kényelmes a szállítása, könnyű elpakolni, és a kocsit sem koszolom össze vele. Vegyes tüzelésű öntöttvas kazánba használom. Az elején ki kellett tapasztalnom, hogyan tudok a leghatékonyabban tüzelni vele. Ehhez legalább 10 csomagot elhasználtam, mire meglett a tökéletes elrendezés. Az elején szétterítve helyeztem el majd aprófával begyújtottam fölötte. Így 4-5 óra alatt teljesen leégett. Majd a pesti raktárban kaptam egy tippet, hogy csináljak tornyot. Kipróbáltam a tűztér közepén az egy csomag birketett kötésbe rakva egy tornyot építettem, ezt aprófával vagy papírral begyújtottam. Így az égésidővel elértem a 6-7 órát. Azaz 6 óra elteltével állt a torony és parázslott, a 7-ik órába már magába roskadt, de még mindig izzott. A leghatékonyabb módszer az lett mikor a tűztér hátuljába helyeztem, így 9-10 órát is fűtött. Fontos, hogy a kazán fala és a brikett között hagyjak egy kis hézagot a levegő részére, ez azért fontos, hogy minden oldalra tudja sugározni a hőt az izzó brikett. A huzatszabályzót 35 fokra -5 fok alatt 40 fokra állítottam. Mikor itt lezárt, akkor a kazán hőmérséklet szépen felemelkedet 45-50 fokra. Ezzel a hőfokkal elértem, hogy a lakásban 24-26 fok volt, sajnos ez a hátránya, ha valami ilyen tökéletesen fűt, mint a brikett. Ez nekem túl sok volt ezért, egy kisebb fűtéskorszerűsítést végrehajtottam mivel túl meleg lett a lakásban és nem tudtam egyenletesen szabályozni. A házat egy 500l. melegvíztárolóval fűtöm így nem jelet, gondot, ha egy kicsit megszalad, a hőmérséklet egyenletesen tudom tartani a lakásban a hőfokot, mivel egy termosztáttal oldom meg a szabályozást. Ha már elértem a tárolóban a 70 fokot utána csak szinten kell tartanom a hőmérsékletet. Este megrakott kazán reggelig meg tudja tartani a hőfokot. A brikettel szinte hamu nélkül, salakozás nélkül folyamatosan tudok fűteni, van, amikor két-három nap után telik elég kiüríteni az alsó hamuzó edényt, salakozni szinte alig kell, szépen lehullik a hamu. Ha nincs kedvem és időm a tornyot felépíteni, akkor is napokig tudok begyújtás nélkül fűteni. Nagyon sok ismerősömnek ajánlottam, akik szintén nagyon meg vannak elégedve a brikett nagyszerű, egyszerű használhatóságával. Én mindenkinek, aki fával tüzel, annak csak ajánlani tudom. Üdvözlettel: Szrimacz Attila

Barati Antónia
2016-09-19 13:46:39

Öntöttvas kandallóval segítünk rá a cirkós központi fűtésre a nappaliban. Három éve használjuk, két évig tüzifával fűtöttünk. Tavaly ősszel gerincsérvem rákényszerített más megoldás keresésére, így találtam meg alapos összehasonlítás után a Brikettpontot/Brikettgyárat. Egy raklappal rendeltem a termékből, próbaképpen. Összehasonlíthatatlan!!! Hát akkor az előnyök, a fához képest. Bármikor rendelem, egyenletes a minősége. AZ ezt megelőzően rendelt fával soha nem voltam megelégedve, vagy vizes volt, vagy túl nagy darabokban hozták, és ellenőrizhetetlen volt a mennyisége. Be kellett talicskázni - a Brikettpont szállítója a nyakmerevítőmet látva kérés nélkül segített behordani a brikettet. A kulturált kiszerelés megkönnyíti a tárolást, és a 10 kilós csomagokat a gyerekem is be tudja hozni. Nem szemetel! Nincs állandó forgács a kandalló körül, nem beszélve a hamuról... Azt csak 2 naponta kell üríteni. Mi az egész fűtési szezont a fabrikettel fűtöttük, esténként 3-5 darabot égettünk, reggelente még kellemes volt a hőfok. A nappaliban elzártuk a radiátort. Sokkal kényelmesebb, kevesebb helyet foglal, kevesebb vele a macera, szóval mi rákaptunk:)

Varró Tímea Marianna
2013-10-10 23:00:44

Tisztelt Brikettpont! Még nem vásároltam Önöktől brikettet, de egy kedves ismerősöm adott kipróbálásra az általa vásárolt termékből. Sokszor panaszkodtam neki, hogy mennyire megterhelő a fával való tüzelés, és mennyi kosszal jár. A családban inkább ránk nőkre hárul ez a feladat, és bizony a favágás eléggé emberpróbáló. Kipróbáltam a kapott brikettet és bizony össze se lehet hasonlítani a fával. Nincs fizikai megterhelés, nincs kosz és nagyon hatékony. Az ára is kedvezőbbnek tűnik, mint a fáé. Arra lennék még kíváncsi, hogy akkor mennyi kell belőle amikor igazán hideg van, de igyekszem ezt is megtapasztalni és ha akkor is ennyire elégedett leszek, akkor biztosan a brikettet fogom használni!! Üdvözlettel: Varró Tímea Marianna