tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Fabrikettek tesztje

Tesztkörülmények

 • Wamsler Pluto Granit 6,5 kW felső füstkivezetésű kandallókányha, alsó huzatszabályzó nyílással
 • 150 mm-es vastagfalú acél füstcsövek, pillangószelepes huzatszabályzós elemmel
 • Samottbélelt tűztér, ~30x30x30 cm méret
 • Á́tlagos építésű földszintes családi ház, a központi szélesebb előszoba-folyosón áll a kályha, innen nyílnak a szobák, konyha-étkező, fürdőszoba stb. A meleg terjedése és elosztása a helységek között kizárólag a természetes (hideg-meleg) levegőáramlás útján történik
 • A teszt első körben hasonló, enyhébb külső hőmérsékleti körülmények között zajlott le, illetve volt szerencsém a legjobbnak bizonyultakat téliesre fordult hideg időben is vizsgálni
Brikkettek független tesztje 1

Hangsúlyozom, hogy az alábbiak kizárólag a saját tapasztalataimat tükrözik a fenti megadott tesztkörülmények mellett. Természetesen más körülmények között egy adott fűtőanyagtípus tekintetében a tapasztalatok eltérhetnek.

Az alábbi 6 + 1 különböző fabrikettet teszteltem:

 1. Szalmabrikett
 2. Keményfa brikett „Pini&Kay”
 3. Faggio 100%
 4. Bioenergia
 5. Energywood
 6. Brikettpont
 7. Green Bull (+1 utóbb került a tesztpéldányok sorába)
Brikkettek független tesztje 2 Brikkettek független tesztje 3

1. Szalmabrikett

 • Hengeres tömör forma
 • 7 cm átmérő, 23-28 cm hossz
 • Kiszerelés: ömlesztve, műanyag zsákban, 10 kg
 • Megadott fűtőérték: 16-18,5 MJ/kg
 • Származási hely: Magyarország
 • Ár: 499.-Ft/10 kg

Tapasztalatok és vélemény: Legelsőre 1 1 db brikettet tettem be 3 darabban a tűztérbe (kb. 1,7 kg), középre fektetve egymás mellé szorosan. Felülre 6 db növényrostos gyújtókockát osztottam szét. Teljes huzat mellett is a begyújtás sikertelen volt. A kockák elégtek, de a brikettet nem gyújtotta be, szinte meg sem égette.

Brikkettek független tesztje 5

Következő próbálkozásra két gyújtós fára helyeztem a briketteket, így alulról gyújtva meg a 6 db kockát. A brikettek begyulladása ezúttal sem következett be, a kockák elégtek, a brikett csak a láng helyén megfeketedett.

Brikkettek független tesztje 6

Harmadik próbálkozásra a briketteket körberaktam alaposan papírgalacsinokkal és rá még néhány fagyújtóst. Ezúttal sikeres volt a művelet, ha lassacskán is, de a brikettek lángra kaptak.

Brikkettek független tesztje 7

Sajnos a huzat legkisebb visszavétele következményeként a szalmabrikettek befulladásra hajlamosnak mutatkoztak, ilyenkor – még akár kissé izzó állapotukban is – „bealudtak”. Tehát kizárólag nagyobb huzatnál működnek, de úgy sem tökéletesen. Gyenge hőt ad le, egyszerűen nem tudott önmagában annyira felhevülni még „izzáskor” sem, hogy megfelelő a teljesítményt nyújtsa. A tűztér samottjai kormos-feketék maradtak a teljes tüzelés végére is, holott többnyire más briketteknél világosabbra ég a samott felülete. Nagy huzat mellett lehetett csak égetni/izzítani, de még így is mindig üszkös-fekete rudak maradtak belőlük a jóféle fehér-szürke finom hamu helyett.

Brikkettek független tesztje 8

A legmagasabb elért hőmérséklet enyhébb időben is a kandalló helységében 24-25 Celsius között volt. Gyakorlatilag ez a brikett szerepelt a leggyengébben minden tekintetben az általam próbáltak közül. Elképzelhető, hogy a szalmabrikett speciális módszereket igényel, vagy más készülékben jobban teljesít, de egyetlen más brikettel nem voltam ennyire elégedetlen. Csak úgy sikerült végül „elhasználnom” ezt a fajta brikettet, hogy egy másik és utóbb kiválónak mutatkozó fabrikettel való tüzelés során időnként egyet-egyet, vagy felet-felet betettem a szalmásból. Mivel ekkor már olyan magas hőfokú parázsló körülmények voltak a kályhában, hogy a szalmabrikett is „kénytelen” volt hamar lángra kapni. Azonban a két különböző anyag eltérő levegő és huzatigénye miatt imígyen nem volt tökéletes az „összhang”. Egyetlen pozitív élményem az volt vele, hogy elfogyott :).

2. Keményfa brikett „Pini & Kay”

 • szögletes rúd, középen teljes hosszban lyuk fut végig
 • 26,5x5x5 cm
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 12 db, kb. 8 kg
 • Származási hely: Ukrajna
 • Megadott fűtőérték: 19,3 MJ/kg
 • Ár: 650.-Ft/10 kg

Tapasztalatok és vélemény: Indítás 2 és 5/4 darabbal (kb. 1,7 kg). Felülről való gyújtással ennél nem próbálkoztam, a „felesleges macera” jegyében. Némi tüzifával és 3 fehér gyújtókockával próbáltam elsőre (majd utána több alkalommal is), és talán kicsit lassabban, de végül mindig belobbantak.

Brikkettek független tesztje 9

A hőmérséklet elfogadható időn belül emelkedett a helységben, miközben persze az abból nyílókba is szabadon áramlott a meleg. Nagyon jó hőleadása van az elején, ez hamar megtapasztalható. Gyorsan elkezdi ontani magából a hőt. A teljesítménycsúcsát nálam kb. 40-45 perc alatt érte el, innen stagnál kb. fél óráig, aztán észrevehető mértékben csökken és ezzel együtt csorog le a hőmérséklet is. Optimálisan 1 1 óránként kellett rátennem a nagyobb h őmérsékletcsökkenés és ingadozás megelőzésére. Elmondható, hogy elég hosszan izzik, de a hőt folyamatosan nem adja annyi ideig és olyan mértékben, ahogy azt vártam. A helység 27,5-28 fokra ment fel, másfél óra után 25,5-26 fokra esett vissza. Nyilván emelkedhetne feljebb is egyszerre nagyobb adagokkal, de akkor már pláne nem beszélhetnénk gazdaságos felhasználási szükségletről egyes más brikettekhez viszonyítva. Én a mennyiség növelése helyett inkább az utánpótlás gyakoriságán változtattam, ami persze úgyszintén költségnövelő.

Brikkettek független tesztje 10

A begyújtásnál keletkezett kormot nem tudta teljes mértékben leégetni. Egyébként – kipróbáltam -, még 2 óra múlva is majdnem egyben izzanak a rudak és szinte változatlannak, alig kisebbnek néznek ki, de ilyenkor már jelentősen gyengült a hőleadás. Több helyen kifejezetten a hosszú égésidejű brikettek közé sorolják, én – bár tényleg jó időtartam a kb. 2-2,5 óra a legtöbb másik briketthez képest – valamiért többet vártam tőle, főleg az árára tekintettel, nomeg arra, hogy van másfajta, ami 3-4 órát is tud folyamatosabb hőleadással és gazdaságosabban.

Brikkettek független tesztje 11

A legdrágább tüzelőanyag a mezőnyben, amit véleményem szerint azért a megtapasztalt teljesítménye – noha tulajdonképpen jónak mondható -, a többihez képest nem igazán indokol. Ettől függetlenül nagyjából problémamentes, hosszabb égésidejű brikettként teljesített, érdemes néhány napi mennyiségbe először befektetni és megpróbálni, mert elképzelhető, hogy más körülmények között jobban beválik (pl. jobban hőszigetelt épület). Szükség esetén törhető, a hevítés, égés, izzás folyamán észrevehetően nem tágul, nem deformálódik. A napi felhasználási költséget tekintve sajnos még a hosszabb égésidőt figyelembevéve sem mondanám kedvezőnek. Bár ennek van majdnem a legmagasabb megadott fűtőértéke, azonban van olyan brikett, amit én nagyobb teljesítményűnek éreztem annak ellenére, hogy kisebb fűtőértéke volt megadva a gyártó által. Ezek szerint elmondható, hogy a papíron feltüntetett adatok nem minden esetben tükrözik maradéktalanul a valóságot. A hamuja ennek nem fehér-szürke, hanem középbarna árnyalatú. A hosszú hőleadást (ami nálam sajnos már nem volt elegendő mértékű a fent jelölt időtartamon túl) az azért bizonyítja, hogy a berakást követő kb. 7-8 óra múlva (a másnapi takarításkor) még langyos volt a hamuja. A hőleadás folyamatosságában számomra alul teljesített. Végülis ajánlható tüzelőanyag, de az ár-hőleadás-égésidő hármasát tekintve az ár-érték aránya elmarad attól, hogy én hosszú távon állandó fűtőanyagként alkalmazzam.

3. Keményfa brikett (Faggio 100%)

 • Tömör rúd alak, sötétbarna külső réteg, törhető
 • 8 cm átmérő, 25 cm hossz
 • Anyaga bükk fűrészpor
 • Kiszerelés kartondobozban, 15 db, 20 kg
 • Ár: ~ 500.-Ft/10 kg
 • Származási hely: Magyarország
 • Megadott fűtőérték: 16,9-17,8 MJ/kg

Tapasztalatok és vélemény: Legelső alkalommal 1 és 1/3 db brikettet tettem be a tűztérbe (kb. 1,7 kg) 3 darabban, középre fektetve egymás mellé szorosan. Rátettem 4 db, elé 2 db fehér gyújtókockát.

Brikkettek független tesztje 12

Különösebb gond nélkül begyulladt teljes huzatnál. Ezt követően alul és felül a lehetőség adta legnagyobb mértékben elzártam a levegőt. Így is üzemeltettem mindvégig a fűtés időtartama alatt, a rárakás rövid műveletét kivéve, amikoris mindig huzatot adtam neki, hogy semmiféle füst(szag) esetlegesen se jöjjön ki a kandallóból. Vagyis az első begyújtást követően maximális lefojtással megy a tüzelés, fűtés. Az égést követően szétnyilik a préselés irányában és görbül is, mint a beirdalt sültvirsli :). A térfogata akár másfél- kétszeresére is növekedhet. Ez persze nem előny az égési időtartamban, viszont így nagyobb terjedelmű és felületű parázs izzik vörösen és dönti az óriási hőt magából.

Brikkettek független tesztje 13

A helység hőmérséklete rövid idő alatt és szinte könnyedén feltornázható a kályha helységében 28-30 Celsiusra is a szokásos mennyiséggel, még hideg téli időben is és a következő (60-70 perc) adagolásig nem is engedi lejjebb 28 foknál, tehát folyamatosnak és óriásinak mondható a hőleadás mértéke. A tűztér samott bélése tökéletesen tisztára képes égni az izzás alatt, így ha más tüzelőanyag miatt kormos marad, akkor ez a brikett ebben is jó. Sajnos viszont – ahogy azt említettem -, rövidebb az égésideje (1-1,5 óra), de összességében mégsem több a költség, mint amennyivel többet vagy sűrűbben kellene használni a másik brikettekből hasonló hőleadás és hőmérséklet elérésére. Minimális fehér-szürke hamu marad vissza. Őszintén szólva talán nagyobb kazánba és folyamatos üzemeltetésre nem ez a legoptimálisabb brikett, de kisebb kandallóba, kandallókályhákba tökéletes, ahol közvetlen légfűtés van csak, nomeg ha valaki tud sűrűbben foglalatoskodni a rárakással. Könnyebb és gyors gyulladás, gyors felizzás, gyors felfűtés, óriási hőleadás, ellenben nincs macera, korom, füst és egyéb probléma. Nekem ez így meg is felel. Úgy vélem nálunk ez a fabrikett vált be a legjobban. Az pedig hab a tortán, hogy ehhez jutottam a legkedvezőbb áron. Ha pedig több időre el kell menni otthonról, akkor arra az esetre persze van hosszabb égésidejű brikett. Nagyon hideg külső hőmérsékletnél is ez a brikett volt képes olyan hőt produkálni, hogy a többi helységben is 22 fokon tudott stabilizálódni a hőmérséklet. Nincs műszerem, de biztos vagyok benne, hogy ennek van mind közül a legnagyobb hőleadása, mégha a gyártó kevesebbet is ad meg. Beszerezhetősége jelenleg nehézkes.

4. Brikett tégla (Bioenergia - RUF)

 • Tégla forma
 • 15,2x6,5x9,8 cm
 • Anyaga fenyő fűrészpor
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 12 db, 10 kg
 • Á́r: 595.-Ft/10 kg
 • Származási hely: Szlovákia
 • Megadott fűtőérték: 17,5-19,5 MJ/kg
 • Extraként: alkalmas élelmiszerek füstöléséhez is a papírja szerint (?)

Tapasztalatok és vélemény: Fenyőbrikett, világos színű, nem törhető. Legelsőre 2 db brikettet tettem be a tűztérbe (kb. 1,7 kg), középre állítva egymás mellé szorosan. Felülre 6 db növényrostos gyújtókocka került. Teljes huzat mellett nem gyulladt be, a kockák csupán elégtek. Alattuk a brikett megfeketedett.

Brikkettek független tesztje 14

A következőkben két gyújtós fára helyeztem a briketteket és alulra (fehér, petróleumos), plusz felülre is (barna, paraffinos) gyújtókockát tettem. A kockák megint elégtek, hosszabb ideig és nagyobb felületen érte a briketteket a gyújtóláng, azonban a gyulladás ezúttal sem következett be.

Brikkettek független tesztje 15

Ami érdekes, hogy papírral körberakva, gyújtósfadarabokat ráhalmozva, plusz további kockákat (4 db) alá-mellé helyezve ismételtem meg a begyújtási műveletet. A brikettek külseje bár itt-ott lángra kapott és végül néhány kisebb pontban izzani kezdett, de mégsem történt meg a várva-várt és értékelhető begyulladás. Próbáltam ilyenkor nagy huzattal, kisebb, majd egész minimális huzattal is, de ez a brikett még így is megmakacsolta magát. Számomra érthetetlen, hogy egy elég gyantás fenyőbrikett ugyan miért nem hajlandó ennyi hőtől legalább meggyulladni. Elképzelhető, hogy én rontottam el valamit, de e három gyújtási módszer közül valamelyik azért sikerrel szokott járni.

Brikkettek független tesztje 16

Némi izzás, némi füstölés, másfél órányi nyüglődés után meleg sehol, érdemleges begyulladás és izzás sehol. Ennyi törődéssel mindegyik más brikett már égett, izzott. Végül mindig egy már bevált brikettel kezdtem meg a tüzelést, majd ezt követően vettem ismét használatba a tárgyalt „fatéglát”. Így már persze könnyedebben ment a begyulladás, majd az átízzás. Lassabban kezdte leadni a hőmaximumát. Jó hír, hogy szinte teljes huzatlevétel mellett egészen hosszú ideig izzik és adja le a hőt, azaz ebben egyenletesebbnek nevezhető. A hőleadása érezhetően nagyobb, mint a szalmabriketté. Hasonló mennyiségű tűztérkihasználtsággal a helység hőmérséklete 26-27 Celsius fokig ment fel. Viszont nemcsak hőérzetre marad el a kívánatostól, de a samottbélés színe is bizonyíték számomra. Ugyanis, nem tudott leégni róla maradéktalanul a korom, csak félig-meddig. Elképzelhető, hogy időben sűrűbb és nagyobb mennyiségű „betáplálás” (ami még nem veszélyezteti a kályhát) ezen segítene, de ez esetben viszont a fogyasztás nőne túl nagyra. Egyszóval azonos mennyiség egy „rakatra” történő felhasználását tekintve ez sem a legjobb brikett, közepes ár/teljesítmény arányt mondanék. Nagyobb hidegben a jóval nagyobb felhasználásigény miatt szerintem a jóféle tüzifa gazdaságosabb lehet.

5. Brikett tégla (Energywood)

 • Tégla forma (hullámos oldalfelülettel)
 • 15,5x10,5x6,5 cm
 • Anyaga valószínüleg fenyő eredetű fűrészpor (friss fenyő fűrészáru és gyanta illat)
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 12 db, 10 kg
 • 595.-Ft/10 kg
 • Származási hely: ?
 • Megadott fűtőérték: 19 MJ/kg

Tapasztalatok és vélemény: Ez is fenyőbrikett, világos színű, nem törhető. Különös ismertetőjele a hullámos oldalak. Ennél a brikettnél nem is próbálkoztam a felső gyújtással. Néhány gyújtósfa, plusz 2 db fehér gyújtókocka. Két téglával indítottam (kb. 1,7 kg). Teljes huzatot adtam neki, ahogy begyújtásnál mindig. Begyulladt, aránylag hamar. Ez kellemes meglepetés volt számomra, mert az előző briketthez hasonló problémákra számítottam, tekintettel arra, hogy méretre, anyagra is vele áll közeli „rokonságban”.

Brikkettek független tesztje 17

Gyulladás után, amikor már majdnem teljesen körbeölelték a briketteket a lángnyelvek, kissé levettem a felső és alsó huzatszabályzóból is. 1,5 óra alatt a helység hőmérsékletén 4 fokot emelt. Aztán, amikor a kályha már átmelegedett, még könnyebben vette a hőfoklépcsőket. Szokásos mennyiségű adagolással 27- 28 fokra volt képes fűteni, viszont ennél többre nem. Ezt hideg időben majdnem elérte. Érdekes módon érezhetően nagyobb volt a hőleadása, mint a másik fenyőbrikettnek. A kormot is képes volt szinte teljesen leégetni a tűztér faláról, ha az előzőleg más brikettől felrakódott, merthogy ez a brikett kormolt a legkevésbé, akár a begyújtást követő, akár a lánggal égő állapotot tekintve. Ami szintén pozitívum, hogy a huzat minimálisra történő csökkentésével 1,5-2 óráig is ég/izzik, jelentősebb hőmérsékletcsökkenés nélkül pedig kb. 60-80 percet bír, tehát ilyen időközönként kell utánpótlás. A napi időszak alatt kettesével pakoltam a kockákat. Összességében igen jól teljesített, de mégsem úgy, ahogy egy fenyőbrikett esetében elvárná az ember, mert tudomásom szerint nagyobb hőenergiát kellene elvileg leadnia, mint egy keményfának. Nos ezt nem tapasztaltam meg. A nehézkes beszerezhetőség mellett (azóta sem láttam a neten, sem ott, ahol vettem) a kissé magas árát említeném, legalábbis amennyiért nekem sikerült megvennem. Viszont mindezek ellenére – ha sikerül venni belőle – javaslom a kipróbálását, márcsak a kulturált külseje és a frissen gyalult fűrészárú fenyőgyantás illata miatt is :).

6. Brikett tégla (Brikettpont - RUF)

 • tömör tégla forma
 • 24,5x9,5x7,5 cm
 • Alapanyaga: keményfa
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 10 kg, 6 darab
 • Származási hely: Magyarország
 • Megadott fűtőérték: 16-18 MJ/kg
 • Brikettpont 480-520.-Ft/10 kg

Tapasztalatok és vélemény: Egyik fontos ismérve a mérete, a tesztelt brikettek legnagyobbika. Nem biztos, hogy minden tűztérbe megfelel maradéktalanul a viszonylag nagy mérete miatt (pl. kisebb kandalló, jancsikályha). Keresztben elvágni pedig izzasztó feladat akár baltával (nekem nem sikerült, legfeljebb szétforgácsolni), akár fűrésszel, annyira kemény és tömör a nagynyomású préselésnek köszönhetően. Ez a „hátránya” egyben az előnye is, mert sokáig és tartósan izzik, ad le hőt. Nekem átlagosan 2-3 órát sikerült egy adaggal (értsd egy darabbal) elérni. Azt hozzá kell tennem, hogy egyszerre csupán egyesével használtam, illetve adagoltam. Egyrészt a mérete miatt kettő már egy kissé túlzottnak tűnt az én tüzelőberendezésem tűzteréhez, másrészt igyekeztem lehetőség szerint minden esetben (mint más brikettek használatakor is) hasonló mennyiségeket betáplálni.

Brikkettek független tesztje 18

A weblapon olvasható 4 órás égésidő nem rugaszkodik el a valóságtól, nálam előfordult, hogy az éjfélkor utolsóként rátett brikettből reggel 8 órakor még öklömnyi, egybenlévő és parázsló brikettdarab volt. Igaz, ez már kevés egy újabb darab begyújtásához, de sokkal könnyebb volt így a tüzet újraéleszteni, mint egy teljesen új indítás. Ezt más brikett nem tudta produkálni. Néhány alkalmat kivéve tehát, átlagosan 2-2,5 óránként tettem a tűzre biztonsági okból, mármint hogy még legyen bőségesen parázs is és a hőmérséklet se csökkenjen túlzottan. Több darab brikett téglánál természetszerűleg több parázs marad hosszabb idő elteltével is, tehát ebben az esetben valóban és biztosabban kihasználható a 4 órás égésidő. Tapasztalataim szerint a hőleadása elég egyenletes, azonban a legnagyobb - nem a gyártó által megadott adat szerinti - energiájú brikettekhez képest a valóságban is elmarad a hőteljesítménye. Ezzel a brikettel fűtve a módszerrel helység hőmérséklete 26,5-27 Celsius között alakult, nagyobb hidegben 25 körüli Celsius, amit nem is nagyon tudtam feljebb tornázni a szokásos adaggal. A samottbélés sem égett fehérre, halványan füstös-kormos maradt, ami számomra szintén a kisebb hőleadást igazolta. Úgy vélem azonban, hogy pl. vízteres kandallókba, vagy kazánokba azért is ideálisabb, mert a fűtővíz megfelelőre történő melegítéséhez ez elegendő, hiszen ott nem kell akkora hőleadás, mint egy közvetlen légfűtésű kandallókályhánál. Régen rendelkeztem kazánnal, nem ismeretlen számomra az ilyen berendezéssel történő fűtés. Ezen sejtésemet a szomszédom is igazolta, aki kazánnal fűt és kipróbálta. Nála maradéktalanul szolgált. Gyújtókockákkal az első begyújtása, indítása nekem nehézkesnek bizonyult. Valószínüleg ebben főként a nagy és rendkívül tömör felület és állag játszik közre. Sem felülről, sem alulról nem tudtam begyújtani ezeket a nagy testeket a rendelkezésemre álló gyújtókockákkal. Persze nem tettem rá ezek teljes kiszerelt mennyiségének felét-negyedét, csupán 4-6 kockát. Máskülönben nagyon költséges lenne arányaiban ennek a segédanyagnak az alkalmazása. A szokásos papír-gyújtósfa, vagy gyújtókocka-gyújtósfa kombináció azért eredményre vezetett. Mivel elég sokféle gyújtóanyag van a piacon, biztos sikerülne olyat találni, amelyik akár önmagában és könnyebben megbirkózik ezzel a brikettel. Amikor éppen nem volt a kezem ügyében elég gyújtósfa, akkor megoldásként egy könnyebben gyújtható brikettel indítottam és annak parazsára tettem a brikettpont-féle tüzelőanyagot.

Brikkettek független tesztje 19

Így minden gond nélkül és hamar begyulladt. A folyamatos égetést próbáltam erős fojtásban, azaz minimális huzattal, illetve nagy és közepes huzattal is. A hőleadás nem növekedett észrevehetően és jelentősen nagyobb levegőmennyiségnél, viszont kicsi huzatnál észrevehetően hosszabb ideig tartott ki az égés/izzás. Napi kb. 5-10 db brikettet égettem el ebből a fajtából a tesztidőszak alatt a fűtési idő és a külső hőmérséklet függvényében. Ami szintén említést érdemel, hogy – bár ezt nem méricskéltem mérleggel - szerintem picit több hamu maradt utána, mint a többi, hamuvá égő brikett esetében. Szerintem az ár-érték arányát tekintve mindenképpen az ajánlott kategória. A tesztkörülmények között, nagyobb hidegben, légfűtéses rendszerben (több helység kifűtése) sajnos nem adott olyan mennyiségű hőt, hogy a szomszédos szobákban is 20-20,5 foknál melegebb legyen. Viszont kazánokhoz ezt találom a legmegfelelőbb választásnak. Akkor is a legideálisabb, ha hosszabb időre magára kell hagynunk a tüzet, netán akadályoztatva/kényelmesebbek vagyunk, hogy 1-1,5 óránként a tüzeléssel foglalatoskodjunk. Ezt a brikettet tartani és használni fogom mindenképpen.

7. Fabrikett hengeres (Green Bull)

 • Hengeres forma, tömör rúd,
 • 7,7x42-43 cm (kb. 10 cm-es, ill. kisebb részekre szedhető)
 • Alapanyaga: keményfa
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 15 kg, 9 darab
 • Származási hely: Magyarország
 • Megadott fűtőérték: 19,99 MJ/kg
 • Green Bull Kft. 550.-Ft/10 kg

Tapasztalatok és vélemény: Első ránézésre a Faggio brikettel mutat leginkább hasonlóságot. Érdekes szerkezetű kb. 7,5-7,7 cm-es átmérőjű hengeres rudakba préselt anyagról van szó, amelyek a csomagolásban kb. 42-43 cm hosszúak. Kicsomagolva azonnal láthatóvá válik, hogy kisebb szakaszokból, azaz könnyedén részekre szedhető darabokból áll. Kb. 10 cm-es darabok teszik ki, de a „perforációtól” függően a végek kisebbek is lehetnek. Ami szintén érdekes, hogy a keresztmetszetét nézve nem homogén állományú, hanem kívül egy kb. másfél centis tömörebb réteg van, a belső rész pedig egy kissé lazábbnak tűnik. Mint egy töltött rolád :). Erős kézzel szétmorzsolható, a többinél ez sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem megy.

Brikkettek független tesztje 20

Az induló mennyiség a szokásos kb. 1,7 kg tömegű anyag. Javaslatra elsőként a felső gyújtással próbálkoztam – a biztonság kedvéért - 3 db fehér gyújtókockával és 6-7 db gyújtósfadarabbal. A gyújtóanyagok ugyan szépen elégtek, a brikettek nem gyulladtak be kielégítő módon. Itt-ott némi parázs megjelent a felületükön, de teljes huzat mellett az erős füstölés mellett sem akaródzott belobbanni 15-20 perc múltán sem.

Brikkettek független tesztje 21

Lehet, hogy előbb-utóbb azért megadta volna magát, de számomra azért ennyi idő után ez kevéske produkció. További papírgalacsinok és két marék gyújtósfa jobb belátásra bírta, azaz így már begyulladt.

Brikkettek független tesztje 22

Itt is bizonyossá vált számomra, hogy a felső gyújtás módszere vagy csak nekem nem megy, vagy a brikettek többségéhez nem ez a legkönnyebb gyújtási mód. Felső gyújtás ide, vagy oda, letettem erről a technikáról. A brikett alsó gyújtásnál sokkal jobban viselkedett. A brikett hőleadása valóban olyan nagy, hogy a legelsők közé emeli (ennek van egyébként a legmagasabb megadott MJ/kg értéke). A hőleadás és égésidő tekintetében némileg mégis elmarad a Faggio-tól, ami tulajdonképpen nálam hőenergia tekintetében az abszolút csúcstartónak bizonyult. A greenbull-féle brikett kb. 50-60 perc után kezd jelentősebben gyengülni, én kb. 50 percenként pótoltam utána, figyelemmel az általam preferált helységhőmérsékleti és parázsmennyiségi kritériumokra. Az utolsó adagok a megfigyeléseim szerint begyulladástól számítva átlagosan másfél óráig izzottak, eddig volt még értékelhető, de utánadagolásra már nem igazán elegendő parázs.

Brikkettek független tesztje 23

Ami egy kicsit kényelmetlen volt nekem, hogy bármilyen óvatosan csináltam, rárakáskor – még izzó állapotban is -, szinte mindig kijött egy kis füst(szag) a kandallóból az ajtó kinyitásakor, ami után bizony 1-2 perc szellőztetés kellett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a kandalló – valószínüleg a kiképzése miatt - erre hajlamos -, azonban a legtöbb brikettnél – legalábbis már izzó állapotukban -, ez mégsem jelenkezett. A brikettet a nagyobb lehülést követően is tudtam tesztelni, a helység hőmérsékletét a betöltés után 27,5-28 fokig tudtam a szokásos adagolással feltornázni, azonban egy óra múltán már 25,5-26 fokig esett vissza. Összességében tehát figyelemreméltóan nagy hőleadással, viszont talán kissé rövidebb „hasznos” égésidővel rendelkező, de feltétlenül ajánlható brikettnek könyveltem el. Az ára korrekt és gond nélkül beszerezhetőnek mutatkozik. Ezzel nyugodtan helyettesíteném a Faggiot, ha az esetleg nem állna a rendelkezésemre.

Összegzés:

Igyekeztem szinte azonos mennyiségű (tömegű) brikettel indítani mindig a fűtést, valamint kb. azonos mennyiségeket betáplálni a napi fűtési szakasz alatt. Nem vártam ki mindig a teljes égési időt, hanem a következő adag biztos begyújtásához elegendőnek vélt bő parázsmennyiségnél, illetve a hőmérséklet 1-2 foknyi csökkenésekor már rátettem. Így átlagosan 1-2,5 óra között vált szükségessé a rárakás brikettől függően. Volt olyan eset is, amikor 3,5 óra múlva némi apró tüzifa használatával a kevés parázsból újraélesztett tűzzel folytatni lehetett a tüzelést (Brikettpont).
Talán csak nekem, de a brikettek többségének begyújtása elég nehézkes volt számomra, különösen ideértve a felső gyújtást (aminek egyébként nem sok, vagy inkább semmi értelmét nem látom), az pedig szintén probléma, hogy ez elfogadható módon a drágább gyújtókockákkal érhető el inkább. Persze elérhető papírral és gyújtósnak aprított fával, de pl. aprítgatni sajnos otthon sincs mindenkinek lehetősége. A felülről való gyújtásról talán annyit: jellemzően azért nem egy „menetnyire” szokás használni egy tüzelőberendezést. Vagyis nem begyújtjuk, leég az első adag, kihűl, és kezdjük újra elölről. Hanem begyújtjuk, aztán igyekszünk szükség szerint folyamatosan tüzelni benne, mondjuk legalább reggeltől estig. Márpedig az első rakat után értelemszerűen az újabb rárakásnál már alulról fog történni a gyújtás a már meglévő parázzsal. Vagyis a legelső procedúra után már elveszik a felülről való gyújtás esetleges előnye, jelentősége. Akkor meg minek „kínlódni” (merthogy a brikettek többségénél én ezzel szembesültem)? Van persze racionális magyarázata a felülről történő gyújtásnak, de én inkább a könnyebb begyújtás mellett tettem le a voksom. Nem tapasztaltam meg, hogy a felső gyújtás a gazdaságosság, hőleadás, vagy akár égésidőben észrevehető pozitívumot jelentett volna. Az azért be lehet látni, hogy a láng teteje adja a legnagyobb hőfokot és nem az alja. Nyilván a begyújtás funkciója kicsit más, de – némi túlzással - a levest sem úgy főzzük, hogy a bogrács tetején gyújtunk tüzet. A gyújtókockák minősége és típusa sem elhanyagolható kérdés. Az általam próbált növényrostos paraffinos (barna) kocka gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult. A fehér petróleumos begyújtó jóval inkább használható, nagyobb lángot ad és hosszabb ideig. Mindazonáltal ez sem minden esetben volt képes önmagában a felső, sőt egyes esetekben az alsó gyújtásra sem. Nekem a hagyományos papír-gyújtósfa, illetve fehér kocka-gyújtósfa kombó vált be a legtöbbször, valamint az alulról történő begyújtás. Én ennél maradok.
A brikettekre térve a legkevésbé beváltat volt a legkönnyebb meghatározni, ami nem más, mint a szalmabrikett. Nekem egyáltalán nem jött be. A legjobbak meghatározása már nagyobb dilemmával járt. Ugyanis az egyik a nagy hőleadásával, a másik az árával, a harmadik a tartós izzásával, sőt akár két tulajdonság együttlétével emelkedett ki a többi közül. Sajnos azonban ezidáig nem találtam meg azt, amelyik minden tekintetben (ár, ideális méret, hőleadás és égésidő) egyaránt győzedelmeskedett volna. A „pini&kay” keményfa brikett nagy hőt ad le és hosszú ideig, de relatíve drága. A brikettpontos hosszú ideig izzik és korrekt az ára, de méretéhez és tömegéhez képest szerintem nem ad le akkora hőt, mint az előzőleg említett. Kisebb tüzelőberendezésekbe nem is mindig ideális a mérete miatt. A Faggionak a rövidebb égésidő és leizzás a hátránya, viszont jó az ára és nagy energiát ad le. Mindegyik brikett esetében (kivéve a szalmát, ami egyben maradt) különböző mennyiségű, de valóban igen kevés fehér- szürke/barna hamu maradt vissza, azaz tökéletesen elégtek és a fabrikett egyik előnyeként emlegetett minimális hamumennyiség igaznak bizonyult.
Nekem legjobban a Faggio vált be. Nagyon jól teljesített még a Brikettpont és a Greenbull fabrikett. A Brikettpont fűtőanyagot különösen ajánlom nagyobb tűzterekbe, kazánokba. Amire még fontos kitérnem, az az egyes brikettek használatakor mért és megjelölt helységhőmérsékletek. Biztosan lesz olvasó, aki felvetné, hogy miért nem elég 22-23 fok a helységben. De elég. Nekem legalábbis. Azonban egyrészt a tesztkörülményekben taglalt módon a kandallókályha a lakóterület szinte mértani központjában helyezkedik el az előszoba-folyosón, így itt magasabb hőmérsékletet kellett biztosítanom, hogy elfogadható meleg áramoljon az ebből nyíló és inkább folyamatos tartózkodásra szolgáló helységekbe (22-23 Celsius). Másrészt a teszt az azonos mennyiségű fűtőanyagok teljesítményére (és nyilvánvaóan ár- érték arányára) irányult, ha pedig a hőmérséklet egyenletességére ügyeltem volna inkább, akkor nehezebben lett volna követhető a szükséges mennyiségek meghatározása. Arról nem is beszélve, hogy azért egy kandalló esetében maga a hőszabályozás sem egyszerűen kivitelezhető dolog. A fűtésköltségeket tekintve számomra már jelentős előrelépés, ha hasonló időjárási körülmények közt 40 % körüli költségcsökkenést realizálhatok a gázhoz képest, ami a jelenlegi tapasztalataimon alapuló reményeim szerint nem is irreális elképzelés. Az igazsághoz tartozik, hogy elég korszerűtlen és ezért gyenge hatékonyságú a jelenlegi – régi – cirkós fűtésrendszerem. Persze a kényelmesebb és tisztább gázfűtéssel is lehetne jelentős megtakarítást elérni egy alaposabb modernizálást követően, de egyrészt az jelentősen nagyobb beruházás lett volna, mint a kandalló beüzemelése (a kémény rendelkezésre állt), másrészt nekem jóleső érzés a tűz adta meleg és hangulat mellett a földgáztól és villanytól való némi függetlenség is. Márpedig sajnos a mai időkben annak lehetősége sem kizárt, hogy ezek a közművek rövidebb-hosszabb időre nem lesznek elérhetőek. A teszt végkövetkeztetéseként mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja megtalálni a saját körülményeinek megfelelő fűtőanyagot. A fenti írás legfeljebb segít a kipróbálni érdemes fabrikettek körének szűkítésében. A tüzifával kapcsolatban a teszt nem tartalmaz összehasonlítást, ugyanis – mivel az nagy szórást mutathat fajta és nedvességtartalom vonatkozásában - közel sem biztos, hogy mindenki ugyanolyat, vagy szinte hasonlót tud beszerezni, így pedig az arról írt esetleges véleményem még iránymutatásnak sem lenne alkalmas.

Sorrendet nem állítok, ki-ki eldöntheti, hogy melyik paraméter tekintetében köt inkább kompromisszumot. Hosszabb égésidő és/vagy nagyobb hőleadás és/vagy kedvező ár. Általában két tulajdonság a brikettek többségénél megvan, olyannal sajnos nem találkoztam, ahol mindhárom jellemző együtt lenne.

Amelyek gond nélkül beszerezhetőek és az áruk is korrekt, az a Brikettpont és a GreenBull. A Faggio nehezebben szerezhető be, a „Pini&Kay” pedig relatíve drága. Ezek azonban kipróbálásra ajánlottak.

Én a magas hőleadáshoz a Faggio (vagy annak hiányában a GreenBull), a hosszú égésidőhöz a Brikettpont tüzelőanyagokban találtam meg számomra megfelelő fabriketteket.

Remélem mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb tüzelőanyagot és a zord téli napokon is elfogadható költségekkel, kellemes melegben tölti az otthoni idejét!

S. Tamás

back

Vélemények brikettünkről:

Szrimacz Attila
2013-02-12 08:07:30

Tisztelt Brikettpont! Október óta használom az önök brikettjét, ez idő alatt bőven volt időm tapasztalatot szerezni a fabrikettetel. Nagyon jónak és gazdaságosnak tartom. Én vegyes tüzelésű kazánban használom. Egypár trükköt azért nem árt tudni. Ha azt szeretnénk, hogy 6-8 órán keresztül izzón és meleget adjon. Érdemes akár két adag brikettet betenni a kazánunkba, ha lehet, az oldalfal mellett hagyjunk egy pár centis hézagot, mert itt fog a levegő aluról jönni és oldalról be tud gyulladni a brikettünk. Az így elkészített brikett piramisunkat felűről gyújtsuk meg, amikor már a brikett is begyulladt, zárjuk le és minél kevesebb levegőt adjunk, ezt az automata huzat szabályzóval tudjuk beállítani. Így még 8 óra múlva is lesz parazsunk. Hamunk szinte alig van, 30kg brikett elégetése után egy fél kilónyi hamunk marad, ami nagyon hasznos a termőfölnek. Én nagyon meg vagyok elégedve a brikettel, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Szrimacz Attila 2013-02-12

Zsebeházy Márta
2011-12-08 10:56:07

Én 2 hete fűtök vele a kandallóban, de SZUPER! A már megvásárolt fából is használok mellé, de egyedüla "BUCIKA" -ez lett nálunk a neve- 2,5 órán krsztül ég. Ha nagyobb teret akarok vele füteni, vagy hidegebb van, akkor 2 b-ot tettem rá. De a napi 1-2 óra cirkós fütés mellett csak 1 csomag fogyott naponta. Kb negyedóra és már ontja a meleget és nem kell figyeljek rá napközben. Este még egyet 10 órakor rátettem és még 20 fok van reggel kevés parázzsal. Köszönöm!!!! Csak ez fogom használni, sokkal tisztább is a vele való fütés.

Diószegi István
2013-02-12 01:10:26

TTisztelt Brikettpont! Egy alkalommal próbaképpen vásároltuk terméküket, és azóta csak ezt használjuk! Árban kedvezőbb a többi eddig kipróbált briketthez képest, és az égési energiája által leadott hő is kedvezőbb az eddig kipróbáltak közül. Csomagolása kényelmessé teszi a szállítást, a tárolást.A telephelyükön a kiszolgálás is kiválónak jellemezhető. Segítőkészek, hasznos tanácsokkal látnak el, udvariasak.! Kell ennél több?:-) A brikettről leírt paraméterek a valóságban is megegyezőek. Talán hátrányaként említem, hogy kissé nehezebb begyújtani mint amiket előtte próbáltunk, de egy megfelelő alaptűz megoldja ezt is. Gondolom ez a nagy tömörsége miatt lehet Ki kell tapasztalni ezt is, mint mindent. Egy év óta használjuk a brikettjüket és egyenletesnek találjuk a minőséget azóta is. Amit kifejezetten előnyösnek tartok, az a hosszú égési idő. Ha el kell menni valahova otthonról, akkor teszünk 1-2 db-ot a kályhába és 2-3 óra elteltével amikor hazaérünk, akkor még erős izzásban van. De ha késő este teszünk a tűzre belőle, akkor megfelelő "folytás" mellett reggelig ég, illetve izzik. Nem hül le a helyiség, és van hogy újabb tűz gyújtása nélkül folytatható a tüzelés másnap reggel. Szuper termék, kedvező áron. Én maradok ennél.

Táborszki Csaba
2011-10-20 11:40:22

Én a lehetőségeim miatt próba nélkül vásároltam a termékből. Az elvárásaimnak megfelelt. Tapasztalataim (kandallónál, fa nélkül, csak ezzel fűtve): 1. Lassú a begyulladás, de utána a levegő fojtásával már jól szabályozhatóan ég. 2. Egyszerre való begyújtási mennyiség legalább egy csomag. Ennél kevesebb esetén (2-4 „hasáb”) nem elég intenzív az égés. 3. A csomagolásból való kibontás/kezelés kissé nehézkes. Esetleg ha nem „szippantott”, hanem normál tasakban lenne, egyszerűsödhetne. 4. Általában a 3. begyújtás után szoktam a hamut eltávolítani.

Kollár István
2013-02-11 20:17:56

Kedves Brikettpont! A Ceglédi úton vásároltam Önöktől októberben 1250 kg-ot a brikettből. Nekem nagyon bevált. Igaz, hogy akácfával vegyesen használom a vegyes tüzelésű kazánomban, de este 10-11 órakor max 3-4 darabot ráteszek az akácfa tetejére és másnap reggel hét órakor még mindig negyven fokos víz van a kazánban. A huzatszabályzót maximum negyven fokra állítom és így ötven fokos víz kering a rendszerben. A hamutartalma abszolút minimális és tökéletes az égése. Egyszerű a begyújtása. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Köszönettel Kollár István, XVII. kerületi lakos.

Zsirai Róbert
2013-02-15 12:49:46

Tisztelt Brikettpont! Még a tél elején vettem Önöktől pár próbacsomagot, hogy a kandalló kályhában kitudjam próbálni. Elsőre megnyerő volt, hogy sokkal tisztább illetve gazdaságosabb. Hihetetlen hatásfokkal fűtöttem vele fel a házat. Éjszakára egy hasábot teszek be akác fával együtt és reggel simán begyújtok a hamuról. Sajnos mivel nagy helyem nincsen tárolni ezért mindig kisebb részletekben veszem meg. Viszont nem kell aggódnom, hogy vizet vennék hiszen ilyenkor száraz fát venni lehetetlen. Kényelmes tiszta és nagyon praktikus. Ami számomra megdöbbentő volt, hogy hihetetlen mennyire kevés hamu keletkezik vele. Már a csalásban és ismeretségi körben is többen kipróbálták. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki még nem próbálta ne habozzon tovább. Üdvözlettel: Zsirai Róbert

Lászlóné Kovács Katalin
2013-02-27 12:29:23

Tisztelt Brikettpont! Február eleje óta használom a biobrikettet. Az interneten keresgéltem, és úgy bukkantam rá erre a lehetőségre. Miután áttanulmányoztam mindent Önök mellett döntöttem. Nagyon örültem, hogy Debrecenben is van lerakatuk, mivel ez nagyon közel van hozzánk. Telefonon bonyolítottam mindent, renkivül előzékeny, udvarias tájékoztatást kaptam. Meg is rendeltem egy ralap mennyiséget. Percre pontos kiszállítás után, nagy várakozással gyújtottam be a cserépkályhába. Teljes mértékben a honlapjukon olvasott információkra hagyatkozva vártam a fejleményeket, mert mindent elhittem, amit ott olvastam. És nem csalódtam! Nagyon élvezem a fútést! 6db hasábbal sétálok be, és ugyanazt a hatást érem el, mint korábban három nagy kosár fa elégetésével.Kényelmes, tiszta, minimális hamu marad, amit gyűjtök, hogy talaj javításra fel tudjam használni. Ismerőseimnek is beszámolok, hogy milyen jó dologra találtam. Üdvözlöm Önöket!: Lászlóné Kovács Katalin

Zsiga Judit
2013-10-11 00:47:11

Tisztelt Brikettpont! 85 éves egyedülálló özvegyasszony vagyok, valamikor a lányom regisztrált a nevemben, akkor kaptunk próba csomagot, ingyen. Nagyon örülnék, ha ismételten az önök termékével fűthetnék.Van gáz ugyan a házban, de mivel nagyon alacsony a nyugdíjam, azt soha nem használom.Cserépkályhám van amiben nagyszerűen elfér, és sokáig tartja a meleget az önök által forgalmazott fabrikett. Szeretnék jelentkezni a játékra, hátha mellém szegődik a szerencse.Kíváncsian várom a sorsolást. üdvözlettel: Gizi néni

Szabo Miklos
2013-10-10 18:54:28

Kedves Brikettpont Önök elött szalma briketthez volt szerencsém, meg persze hagyományosan fához. A Fával az a bajom, hogy nincsen helyem ahhol megfelelően kiszáríthatnám, több szállítót próbáltam, sajnos minden esetben gyakorlatilag frissen kitermelt akácot kaptam, nedvességtartalma még rengeteg. Tavaj próbálkoztam brikettel, először szelmabrikettel. Gyakorlatilag begyújthatatlan, több fa kell hozzá mint brikett, és rengeteg hamu marad utánna. Ezek után tettem egy próbát az önök termékével. Tapasztalatom szerint, sok szempontból jobb mint a fa. Tiszta, szinte hamu nélkül elég, sokáig izzik. nekem bevált. Tisztelettel: Szabó Miklós

Géczi Gábor
2012-10-10 10:03:25

Egy tonna NYEREMÉNY!!!

Tisztelt Brikettpont!

Szeretném megköszönni a brikettpont.hu-nak a nyereményt.
Terméküket az idei évben már kipróbáltam, és elégedett voltam vele. További vásárlást is terveztem, de ezt szerencsére most későbbi időpontra került J.
A előző fűtési szezonban kezdtem el fabrikettet használni vegyestüzelésű kazánban. Akkoriban barkácsáruházakban vásároltam a fűtőanyagot kis mennyiségben.
Az volt a tapasztalatom, hogy nagyon vegyes a minőség, és árban is nagyok az eltérések. A fűtés során volt olyan brikett, ami annyi ideig sem tartott ki, mint a közepes minőségű tüzifa.
Amikor kipróbáltam az Önök termékét, rögtön kiderült, hogy amit a honlapon közölt független tesztben leírtak, az teljesen igaz. Az égési idő sokkal hosszabb volt mint bármelyik előtte kipróbált fajtánál, 3-4 órával a begyújtás után is olyan parázs volt a kazánban, amit újra lehetett éleszteni. Szerintem ár-érték arányban a az egyik legjobb a piacon. Mindenkinekinek tudom ajánlani ezt a brikettet, és ajánlani is fogom.
Mégegyszer köszönöm a nyereményt.

Hozzájárulok, hogy levelemet részben vagy egészében közzé tegyék honlapjukon.

Üdvözlettel:Géczi Gábor