tűzifa

fabrikett

brikett háttér

Fabrikettek tesztje

Tesztkörülmények

 • Wamsler Pluto Granit 6,5 kW felső füstkivezetésű kandallókányha, alsó huzatszabályzó nyílással
 • 150 mm-es vastagfalú acél füstcsövek, pillangószelepes huzatszabályzós elemmel
 • Samottbélelt tűztér, ~30x30x30 cm méret
 • Á́tlagos építésű földszintes családi ház, a központi szélesebb előszoba-folyosón áll a kályha, innen nyílnak a szobák, konyha-étkező, fürdőszoba stb. A meleg terjedése és elosztása a helységek között kizárólag a természetes (hideg-meleg) levegőáramlás útján történik
 • A teszt első körben hasonló, enyhébb külső hőmérsékleti körülmények között zajlott le, illetve volt szerencsém a legjobbnak bizonyultakat téliesre fordult hideg időben is vizsgálni
Brikkettek független tesztje 1

Hangsúlyozom, hogy az alábbiak kizárólag a saját tapasztalataimat tükrözik a fenti megadott tesztkörülmények mellett. Természetesen más körülmények között egy adott fűtőanyagtípus tekintetében a tapasztalatok eltérhetnek.

Az alábbi 6 + 1 különböző fabrikettet teszteltem:

 1. Szalmabrikett
 2. Keményfa brikett „Pini&Kay”
 3. Faggio 100%
 4. Bioenergia
 5. Energywood
 6. Brikettpont
 7. Green Bull (+1 utóbb került a tesztpéldányok sorába)
Brikkettek független tesztje 2 Brikkettek független tesztje 3

1. Szalmabrikett

 • Hengeres tömör forma
 • 7 cm átmérő, 23-28 cm hossz
 • Kiszerelés: ömlesztve, műanyag zsákban, 10 kg
 • Megadott fűtőérték: 16-18,5 MJ/kg
 • Származási hely: Magyarország
 • Ár: 499.-Ft/10 kg

Tapasztalatok és vélemény: Legelsőre 1 1 db brikettet tettem be 3 darabban a tűztérbe (kb. 1,7 kg), középre fektetve egymás mellé szorosan. Felülre 6 db növényrostos gyújtókockát osztottam szét. Teljes huzat mellett is a begyújtás sikertelen volt. A kockák elégtek, de a brikettet nem gyújtotta be, szinte meg sem égette.

Brikkettek független tesztje 5

Következő próbálkozásra két gyújtós fára helyeztem a briketteket, így alulról gyújtva meg a 6 db kockát. A brikettek begyulladása ezúttal sem következett be, a kockák elégtek, a brikett csak a láng helyén megfeketedett.

Brikkettek független tesztje 6

Harmadik próbálkozásra a briketteket körberaktam alaposan papírgalacsinokkal és rá még néhány fagyújtóst. Ezúttal sikeres volt a művelet, ha lassacskán is, de a brikettek lángra kaptak.

Brikkettek független tesztje 7

Sajnos a huzat legkisebb visszavétele következményeként a szalmabrikettek befulladásra hajlamosnak mutatkoztak, ilyenkor – még akár kissé izzó állapotukban is – „bealudtak”. Tehát kizárólag nagyobb huzatnál működnek, de úgy sem tökéletesen. Gyenge hőt ad le, egyszerűen nem tudott önmagában annyira felhevülni még „izzáskor” sem, hogy megfelelő a teljesítményt nyújtsa. A tűztér samottjai kormos-feketék maradtak a teljes tüzelés végére is, holott többnyire más briketteknél világosabbra ég a samott felülete. Nagy huzat mellett lehetett csak égetni/izzítani, de még így is mindig üszkös-fekete rudak maradtak belőlük a jóféle fehér-szürke finom hamu helyett.

Brikkettek független tesztje 8

A legmagasabb elért hőmérséklet enyhébb időben is a kandalló helységében 24-25 Celsius között volt. Gyakorlatilag ez a brikett szerepelt a leggyengébben minden tekintetben az általam próbáltak közül. Elképzelhető, hogy a szalmabrikett speciális módszereket igényel, vagy más készülékben jobban teljesít, de egyetlen más brikettel nem voltam ennyire elégedetlen. Csak úgy sikerült végül „elhasználnom” ezt a fajta brikettet, hogy egy másik és utóbb kiválónak mutatkozó fabrikettel való tüzelés során időnként egyet-egyet, vagy felet-felet betettem a szalmásból. Mivel ekkor már olyan magas hőfokú parázsló körülmények voltak a kályhában, hogy a szalmabrikett is „kénytelen” volt hamar lángra kapni. Azonban a két különböző anyag eltérő levegő és huzatigénye miatt imígyen nem volt tökéletes az „összhang”. Egyetlen pozitív élményem az volt vele, hogy elfogyott :).

2. Keményfa brikett „Pini & Kay”

 • szögletes rúd, középen teljes hosszban lyuk fut végig
 • 26,5x5x5 cm
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 12 db, kb. 8 kg
 • Származási hely: Ukrajna
 • Megadott fűtőérték: 19,3 MJ/kg
 • Ár: 650.-Ft/10 kg

Tapasztalatok és vélemény: Indítás 2 és 5/4 darabbal (kb. 1,7 kg). Felülről való gyújtással ennél nem próbálkoztam, a „felesleges macera” jegyében. Némi tüzifával és 3 fehér gyújtókockával próbáltam elsőre (majd utána több alkalommal is), és talán kicsit lassabban, de végül mindig belobbantak.

Brikkettek független tesztje 9

A hőmérséklet elfogadható időn belül emelkedett a helységben, miközben persze az abból nyílókba is szabadon áramlott a meleg. Nagyon jó hőleadása van az elején, ez hamar megtapasztalható. Gyorsan elkezdi ontani magából a hőt. A teljesítménycsúcsát nálam kb. 40-45 perc alatt érte el, innen stagnál kb. fél óráig, aztán észrevehető mértékben csökken és ezzel együtt csorog le a hőmérséklet is. Optimálisan 1 1 óránként kellett rátennem a nagyobb h őmérsékletcsökkenés és ingadozás megelőzésére. Elmondható, hogy elég hosszan izzik, de a hőt folyamatosan nem adja annyi ideig és olyan mértékben, ahogy azt vártam. A helység 27,5-28 fokra ment fel, másfél óra után 25,5-26 fokra esett vissza. Nyilván emelkedhetne feljebb is egyszerre nagyobb adagokkal, de akkor már pláne nem beszélhetnénk gazdaságos felhasználási szükségletről egyes más brikettekhez viszonyítva. Én a mennyiség növelése helyett inkább az utánpótlás gyakoriságán változtattam, ami persze úgyszintén költségnövelő.

Brikkettek független tesztje 10

A begyújtásnál keletkezett kormot nem tudta teljes mértékben leégetni. Egyébként – kipróbáltam -, még 2 óra múlva is majdnem egyben izzanak a rudak és szinte változatlannak, alig kisebbnek néznek ki, de ilyenkor már jelentősen gyengült a hőleadás. Több helyen kifejezetten a hosszú égésidejű brikettek közé sorolják, én – bár tényleg jó időtartam a kb. 2-2,5 óra a legtöbb másik briketthez képest – valamiért többet vártam tőle, főleg az árára tekintettel, nomeg arra, hogy van másfajta, ami 3-4 órát is tud folyamatosabb hőleadással és gazdaságosabban.

Brikkettek független tesztje 11

A legdrágább tüzelőanyag a mezőnyben, amit véleményem szerint azért a megtapasztalt teljesítménye – noha tulajdonképpen jónak mondható -, a többihez képest nem igazán indokol. Ettől függetlenül nagyjából problémamentes, hosszabb égésidejű brikettként teljesített, érdemes néhány napi mennyiségbe először befektetni és megpróbálni, mert elképzelhető, hogy más körülmények között jobban beválik (pl. jobban hőszigetelt épület). Szükség esetén törhető, a hevítés, égés, izzás folyamán észrevehetően nem tágul, nem deformálódik. A napi felhasználási költséget tekintve sajnos még a hosszabb égésidőt figyelembevéve sem mondanám kedvezőnek. Bár ennek van majdnem a legmagasabb megadott fűtőértéke, azonban van olyan brikett, amit én nagyobb teljesítményűnek éreztem annak ellenére, hogy kisebb fűtőértéke volt megadva a gyártó által. Ezek szerint elmondható, hogy a papíron feltüntetett adatok nem minden esetben tükrözik maradéktalanul a valóságot. A hamuja ennek nem fehér-szürke, hanem középbarna árnyalatú. A hosszú hőleadást (ami nálam sajnos már nem volt elegendő mértékű a fent jelölt időtartamon túl) az azért bizonyítja, hogy a berakást követő kb. 7-8 óra múlva (a másnapi takarításkor) még langyos volt a hamuja. A hőleadás folyamatosságában számomra alul teljesített. Végülis ajánlható tüzelőanyag, de az ár-hőleadás-égésidő hármasát tekintve az ár-érték aránya elmarad attól, hogy én hosszú távon állandó fűtőanyagként alkalmazzam.

3. Keményfa brikett (Faggio 100%)

 • Tömör rúd alak, sötétbarna külső réteg, törhető
 • 8 cm átmérő, 25 cm hossz
 • Anyaga bükk fűrészpor
 • Kiszerelés kartondobozban, 15 db, 20 kg
 • Ár: ~ 500.-Ft/10 kg
 • Származási hely: Magyarország
 • Megadott fűtőérték: 16,9-17,8 MJ/kg

Tapasztalatok és vélemény: Legelső alkalommal 1 és 1/3 db brikettet tettem be a tűztérbe (kb. 1,7 kg) 3 darabban, középre fektetve egymás mellé szorosan. Rátettem 4 db, elé 2 db fehér gyújtókockát.

Brikkettek független tesztje 12

Különösebb gond nélkül begyulladt teljes huzatnál. Ezt követően alul és felül a lehetőség adta legnagyobb mértékben elzártam a levegőt. Így is üzemeltettem mindvégig a fűtés időtartama alatt, a rárakás rövid műveletét kivéve, amikoris mindig huzatot adtam neki, hogy semmiféle füst(szag) esetlegesen se jöjjön ki a kandallóból. Vagyis az első begyújtást követően maximális lefojtással megy a tüzelés, fűtés. Az égést követően szétnyilik a préselés irányában és görbül is, mint a beirdalt sültvirsli :). A térfogata akár másfél- kétszeresére is növekedhet. Ez persze nem előny az égési időtartamban, viszont így nagyobb terjedelmű és felületű parázs izzik vörösen és dönti az óriási hőt magából.

Brikkettek független tesztje 13

A helység hőmérséklete rövid idő alatt és szinte könnyedén feltornázható a kályha helységében 28-30 Celsiusra is a szokásos mennyiséggel, még hideg téli időben is és a következő (60-70 perc) adagolásig nem is engedi lejjebb 28 foknál, tehát folyamatosnak és óriásinak mondható a hőleadás mértéke. A tűztér samott bélése tökéletesen tisztára képes égni az izzás alatt, így ha más tüzelőanyag miatt kormos marad, akkor ez a brikett ebben is jó. Sajnos viszont – ahogy azt említettem -, rövidebb az égésideje (1-1,5 óra), de összességében mégsem több a költség, mint amennyivel többet vagy sűrűbben kellene használni a másik brikettekből hasonló hőleadás és hőmérséklet elérésére. Minimális fehér-szürke hamu marad vissza. Őszintén szólva talán nagyobb kazánba és folyamatos üzemeltetésre nem ez a legoptimálisabb brikett, de kisebb kandallóba, kandallókályhákba tökéletes, ahol közvetlen légfűtés van csak, nomeg ha valaki tud sűrűbben foglalatoskodni a rárakással. Könnyebb és gyors gyulladás, gyors felizzás, gyors felfűtés, óriási hőleadás, ellenben nincs macera, korom, füst és egyéb probléma. Nekem ez így meg is felel. Úgy vélem nálunk ez a fabrikett vált be a legjobban. Az pedig hab a tortán, hogy ehhez jutottam a legkedvezőbb áron. Ha pedig több időre el kell menni otthonról, akkor arra az esetre persze van hosszabb égésidejű brikett. Nagyon hideg külső hőmérsékletnél is ez a brikett volt képes olyan hőt produkálni, hogy a többi helységben is 22 fokon tudott stabilizálódni a hőmérséklet. Nincs műszerem, de biztos vagyok benne, hogy ennek van mind közül a legnagyobb hőleadása, mégha a gyártó kevesebbet is ad meg. Beszerezhetősége jelenleg nehézkes.

4. Brikett tégla (Bioenergia - RUF)

 • Tégla forma
 • 15,2x6,5x9,8 cm
 • Anyaga fenyő fűrészpor
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 12 db, 10 kg
 • Á́r: 595.-Ft/10 kg
 • Származási hely: Szlovákia
 • Megadott fűtőérték: 17,5-19,5 MJ/kg
 • Extraként: alkalmas élelmiszerek füstöléséhez is a papírja szerint (?)

Tapasztalatok és vélemény: Fenyőbrikett, világos színű, nem törhető. Legelsőre 2 db brikettet tettem be a tűztérbe (kb. 1,7 kg), középre állítva egymás mellé szorosan. Felülre 6 db növényrostos gyújtókocka került. Teljes huzat mellett nem gyulladt be, a kockák csupán elégtek. Alattuk a brikett megfeketedett.

Brikkettek független tesztje 14

A következőkben két gyújtós fára helyeztem a briketteket és alulra (fehér, petróleumos), plusz felülre is (barna, paraffinos) gyújtókockát tettem. A kockák megint elégtek, hosszabb ideig és nagyobb felületen érte a briketteket a gyújtóláng, azonban a gyulladás ezúttal sem következett be.

Brikkettek független tesztje 15

Ami érdekes, hogy papírral körberakva, gyújtósfadarabokat ráhalmozva, plusz további kockákat (4 db) alá-mellé helyezve ismételtem meg a begyújtási műveletet. A brikettek külseje bár itt-ott lángra kapott és végül néhány kisebb pontban izzani kezdett, de mégsem történt meg a várva-várt és értékelhető begyulladás. Próbáltam ilyenkor nagy huzattal, kisebb, majd egész minimális huzattal is, de ez a brikett még így is megmakacsolta magát. Számomra érthetetlen, hogy egy elég gyantás fenyőbrikett ugyan miért nem hajlandó ennyi hőtől legalább meggyulladni. Elképzelhető, hogy én rontottam el valamit, de e három gyújtási módszer közül valamelyik azért sikerrel szokott járni.

Brikkettek független tesztje 16

Némi izzás, némi füstölés, másfél órányi nyüglődés után meleg sehol, érdemleges begyulladás és izzás sehol. Ennyi törődéssel mindegyik más brikett már égett, izzott. Végül mindig egy már bevált brikettel kezdtem meg a tüzelést, majd ezt követően vettem ismét használatba a tárgyalt „fatéglát”. Így már persze könnyedebben ment a begyulladás, majd az átízzás. Lassabban kezdte leadni a hőmaximumát. Jó hír, hogy szinte teljes huzatlevétel mellett egészen hosszú ideig izzik és adja le a hőt, azaz ebben egyenletesebbnek nevezhető. A hőleadása érezhetően nagyobb, mint a szalmabriketté. Hasonló mennyiségű tűztérkihasználtsággal a helység hőmérséklete 26-27 Celsius fokig ment fel. Viszont nemcsak hőérzetre marad el a kívánatostól, de a samottbélés színe is bizonyíték számomra. Ugyanis, nem tudott leégni róla maradéktalanul a korom, csak félig-meddig. Elképzelhető, hogy időben sűrűbb és nagyobb mennyiségű „betáplálás” (ami még nem veszélyezteti a kályhát) ezen segítene, de ez esetben viszont a fogyasztás nőne túl nagyra. Egyszóval azonos mennyiség egy „rakatra” történő felhasználását tekintve ez sem a legjobb brikett, közepes ár/teljesítmény arányt mondanék. Nagyobb hidegben a jóval nagyobb felhasználásigény miatt szerintem a jóféle tüzifa gazdaságosabb lehet.

5. Brikett tégla (Energywood)

 • Tégla forma (hullámos oldalfelülettel)
 • 15,5x10,5x6,5 cm
 • Anyaga valószínüleg fenyő eredetű fűrészpor (friss fenyő fűrészáru és gyanta illat)
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 12 db, 10 kg
 • 595.-Ft/10 kg
 • Származási hely: ?
 • Megadott fűtőérték: 19 MJ/kg

Tapasztalatok és vélemény: Ez is fenyőbrikett, világos színű, nem törhető. Különös ismertetőjele a hullámos oldalak. Ennél a brikettnél nem is próbálkoztam a felső gyújtással. Néhány gyújtósfa, plusz 2 db fehér gyújtókocka. Két téglával indítottam (kb. 1,7 kg). Teljes huzatot adtam neki, ahogy begyújtásnál mindig. Begyulladt, aránylag hamar. Ez kellemes meglepetés volt számomra, mert az előző briketthez hasonló problémákra számítottam, tekintettel arra, hogy méretre, anyagra is vele áll közeli „rokonságban”.

Brikkettek független tesztje 17

Gyulladás után, amikor már majdnem teljesen körbeölelték a briketteket a lángnyelvek, kissé levettem a felső és alsó huzatszabályzóból is. 1,5 óra alatt a helység hőmérsékletén 4 fokot emelt. Aztán, amikor a kályha már átmelegedett, még könnyebben vette a hőfoklépcsőket. Szokásos mennyiségű adagolással 27- 28 fokra volt képes fűteni, viszont ennél többre nem. Ezt hideg időben majdnem elérte. Érdekes módon érezhetően nagyobb volt a hőleadása, mint a másik fenyőbrikettnek. A kormot is képes volt szinte teljesen leégetni a tűztér faláról, ha az előzőleg más brikettől felrakódott, merthogy ez a brikett kormolt a legkevésbé, akár a begyújtást követő, akár a lánggal égő állapotot tekintve. Ami szintén pozitívum, hogy a huzat minimálisra történő csökkentésével 1,5-2 óráig is ég/izzik, jelentősebb hőmérsékletcsökkenés nélkül pedig kb. 60-80 percet bír, tehát ilyen időközönként kell utánpótlás. A napi időszak alatt kettesével pakoltam a kockákat. Összességében igen jól teljesített, de mégsem úgy, ahogy egy fenyőbrikett esetében elvárná az ember, mert tudomásom szerint nagyobb hőenergiát kellene elvileg leadnia, mint egy keményfának. Nos ezt nem tapasztaltam meg. A nehézkes beszerezhetőség mellett (azóta sem láttam a neten, sem ott, ahol vettem) a kissé magas árát említeném, legalábbis amennyiért nekem sikerült megvennem. Viszont mindezek ellenére – ha sikerül venni belőle – javaslom a kipróbálását, márcsak a kulturált külseje és a frissen gyalult fűrészárú fenyőgyantás illata miatt is :).

6. Brikett tégla (Brikettpont - RUF)

 • tömör tégla forma
 • 24,5x9,5x7,5 cm
 • Alapanyaga: keményfa
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 10 kg, 6 darab
 • Származási hely: Magyarország
 • Megadott fűtőérték: 16-18 MJ/kg
 • Brikettpont 480-520.-Ft/10 kg

Tapasztalatok és vélemény: Egyik fontos ismérve a mérete, a tesztelt brikettek legnagyobbika. Nem biztos, hogy minden tűztérbe megfelel maradéktalanul a viszonylag nagy mérete miatt (pl. kisebb kandalló, jancsikályha). Keresztben elvágni pedig izzasztó feladat akár baltával (nekem nem sikerült, legfeljebb szétforgácsolni), akár fűrésszel, annyira kemény és tömör a nagynyomású préselésnek köszönhetően. Ez a „hátránya” egyben az előnye is, mert sokáig és tartósan izzik, ad le hőt. Nekem átlagosan 2-3 órát sikerült egy adaggal (értsd egy darabbal) elérni. Azt hozzá kell tennem, hogy egyszerre csupán egyesével használtam, illetve adagoltam. Egyrészt a mérete miatt kettő már egy kissé túlzottnak tűnt az én tüzelőberendezésem tűzteréhez, másrészt igyekeztem lehetőség szerint minden esetben (mint más brikettek használatakor is) hasonló mennyiségeket betáplálni.

Brikkettek független tesztje 18

A weblapon olvasható 4 órás égésidő nem rugaszkodik el a valóságtól, nálam előfordult, hogy az éjfélkor utolsóként rátett brikettből reggel 8 órakor még öklömnyi, egybenlévő és parázsló brikettdarab volt. Igaz, ez már kevés egy újabb darab begyújtásához, de sokkal könnyebb volt így a tüzet újraéleszteni, mint egy teljesen új indítás. Ezt más brikett nem tudta produkálni. Néhány alkalmat kivéve tehát, átlagosan 2-2,5 óránként tettem a tűzre biztonsági okból, mármint hogy még legyen bőségesen parázs is és a hőmérséklet se csökkenjen túlzottan. Több darab brikett téglánál természetszerűleg több parázs marad hosszabb idő elteltével is, tehát ebben az esetben valóban és biztosabban kihasználható a 4 órás égésidő. Tapasztalataim szerint a hőleadása elég egyenletes, azonban a legnagyobb - nem a gyártó által megadott adat szerinti - energiájú brikettekhez képest a valóságban is elmarad a hőteljesítménye. Ezzel a brikettel fűtve a módszerrel helység hőmérséklete 26,5-27 Celsius között alakult, nagyobb hidegben 25 körüli Celsius, amit nem is nagyon tudtam feljebb tornázni a szokásos adaggal. A samottbélés sem égett fehérre, halványan füstös-kormos maradt, ami számomra szintén a kisebb hőleadást igazolta. Úgy vélem azonban, hogy pl. vízteres kandallókba, vagy kazánokba azért is ideálisabb, mert a fűtővíz megfelelőre történő melegítéséhez ez elegendő, hiszen ott nem kell akkora hőleadás, mint egy közvetlen légfűtésű kandallókályhánál. Régen rendelkeztem kazánnal, nem ismeretlen számomra az ilyen berendezéssel történő fűtés. Ezen sejtésemet a szomszédom is igazolta, aki kazánnal fűt és kipróbálta. Nála maradéktalanul szolgált. Gyújtókockákkal az első begyújtása, indítása nekem nehézkesnek bizonyult. Valószínüleg ebben főként a nagy és rendkívül tömör felület és állag játszik közre. Sem felülről, sem alulról nem tudtam begyújtani ezeket a nagy testeket a rendelkezésemre álló gyújtókockákkal. Persze nem tettem rá ezek teljes kiszerelt mennyiségének felét-negyedét, csupán 4-6 kockát. Máskülönben nagyon költséges lenne arányaiban ennek a segédanyagnak az alkalmazása. A szokásos papír-gyújtósfa, vagy gyújtókocka-gyújtósfa kombináció azért eredményre vezetett. Mivel elég sokféle gyújtóanyag van a piacon, biztos sikerülne olyat találni, amelyik akár önmagában és könnyebben megbirkózik ezzel a brikettel. Amikor éppen nem volt a kezem ügyében elég gyújtósfa, akkor megoldásként egy könnyebben gyújtható brikettel indítottam és annak parazsára tettem a brikettpont-féle tüzelőanyagot.

Brikkettek független tesztje 19

Így minden gond nélkül és hamar begyulladt. A folyamatos égetést próbáltam erős fojtásban, azaz minimális huzattal, illetve nagy és közepes huzattal is. A hőleadás nem növekedett észrevehetően és jelentősen nagyobb levegőmennyiségnél, viszont kicsi huzatnál észrevehetően hosszabb ideig tartott ki az égés/izzás. Napi kb. 5-10 db brikettet égettem el ebből a fajtából a tesztidőszak alatt a fűtési idő és a külső hőmérséklet függvényében. Ami szintén említést érdemel, hogy – bár ezt nem méricskéltem mérleggel - szerintem picit több hamu maradt utána, mint a többi, hamuvá égő brikett esetében. Szerintem az ár-érték arányát tekintve mindenképpen az ajánlott kategória. A tesztkörülmények között, nagyobb hidegben, légfűtéses rendszerben (több helység kifűtése) sajnos nem adott olyan mennyiségű hőt, hogy a szomszédos szobákban is 20-20,5 foknál melegebb legyen. Viszont kazánokhoz ezt találom a legmegfelelőbb választásnak. Akkor is a legideálisabb, ha hosszabb időre magára kell hagynunk a tüzet, netán akadályoztatva/kényelmesebbek vagyunk, hogy 1-1,5 óránként a tüzeléssel foglalatoskodjunk. Ezt a brikettet tartani és használni fogom mindenképpen.

7. Fabrikett hengeres (Green Bull)

 • Hengeres forma, tömör rúd,
 • 7,7x42-43 cm (kb. 10 cm-es, ill. kisebb részekre szedhető)
 • Alapanyaga: keményfa
 • Kiszerelés zsugorfóliában, 15 kg, 9 darab
 • Származási hely: Magyarország
 • Megadott fűtőérték: 19,99 MJ/kg
 • Green Bull Kft. 550.-Ft/10 kg

Tapasztalatok és vélemény: Első ránézésre a Faggio brikettel mutat leginkább hasonlóságot. Érdekes szerkezetű kb. 7,5-7,7 cm-es átmérőjű hengeres rudakba préselt anyagról van szó, amelyek a csomagolásban kb. 42-43 cm hosszúak. Kicsomagolva azonnal láthatóvá válik, hogy kisebb szakaszokból, azaz könnyedén részekre szedhető darabokból áll. Kb. 10 cm-es darabok teszik ki, de a „perforációtól” függően a végek kisebbek is lehetnek. Ami szintén érdekes, hogy a keresztmetszetét nézve nem homogén állományú, hanem kívül egy kb. másfél centis tömörebb réteg van, a belső rész pedig egy kissé lazábbnak tűnik. Mint egy töltött rolád :). Erős kézzel szétmorzsolható, a többinél ez sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem megy.

Brikkettek független tesztje 20

Az induló mennyiség a szokásos kb. 1,7 kg tömegű anyag. Javaslatra elsőként a felső gyújtással próbálkoztam – a biztonság kedvéért - 3 db fehér gyújtókockával és 6-7 db gyújtósfadarabbal. A gyújtóanyagok ugyan szépen elégtek, a brikettek nem gyulladtak be kielégítő módon. Itt-ott némi parázs megjelent a felületükön, de teljes huzat mellett az erős füstölés mellett sem akaródzott belobbanni 15-20 perc múltán sem.

Brikkettek független tesztje 21

Lehet, hogy előbb-utóbb azért megadta volna magát, de számomra azért ennyi idő után ez kevéske produkció. További papírgalacsinok és két marék gyújtósfa jobb belátásra bírta, azaz így már begyulladt.

Brikkettek független tesztje 22

Itt is bizonyossá vált számomra, hogy a felső gyújtás módszere vagy csak nekem nem megy, vagy a brikettek többségéhez nem ez a legkönnyebb gyújtási mód. Felső gyújtás ide, vagy oda, letettem erről a technikáról. A brikett alsó gyújtásnál sokkal jobban viselkedett. A brikett hőleadása valóban olyan nagy, hogy a legelsők közé emeli (ennek van egyébként a legmagasabb megadott MJ/kg értéke). A hőleadás és égésidő tekintetében némileg mégis elmarad a Faggio-tól, ami tulajdonképpen nálam hőenergia tekintetében az abszolút csúcstartónak bizonyult. A greenbull-féle brikett kb. 50-60 perc után kezd jelentősebben gyengülni, én kb. 50 percenként pótoltam utána, figyelemmel az általam preferált helységhőmérsékleti és parázsmennyiségi kritériumokra. Az utolsó adagok a megfigyeléseim szerint begyulladástól számítva átlagosan másfél óráig izzottak, eddig volt még értékelhető, de utánadagolásra már nem igazán elegendő parázs.

Brikkettek független tesztje 23

Ami egy kicsit kényelmetlen volt nekem, hogy bármilyen óvatosan csináltam, rárakáskor – még izzó állapotban is -, szinte mindig kijött egy kis füst(szag) a kandallóból az ajtó kinyitásakor, ami után bizony 1-2 perc szellőztetés kellett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a kandalló – valószínüleg a kiképzése miatt - erre hajlamos -, azonban a legtöbb brikettnél – legalábbis már izzó állapotukban -, ez mégsem jelenkezett. A brikettet a nagyobb lehülést követően is tudtam tesztelni, a helység hőmérsékletét a betöltés után 27,5-28 fokig tudtam a szokásos adagolással feltornázni, azonban egy óra múltán már 25,5-26 fokig esett vissza. Összességében tehát figyelemreméltóan nagy hőleadással, viszont talán kissé rövidebb „hasznos” égésidővel rendelkező, de feltétlenül ajánlható brikettnek könyveltem el. Az ára korrekt és gond nélkül beszerezhetőnek mutatkozik. Ezzel nyugodtan helyettesíteném a Faggiot, ha az esetleg nem állna a rendelkezésemre.

Összegzés:

Igyekeztem szinte azonos mennyiségű (tömegű) brikettel indítani mindig a fűtést, valamint kb. azonos mennyiségeket betáplálni a napi fűtési szakasz alatt. Nem vártam ki mindig a teljes égési időt, hanem a következő adag biztos begyújtásához elegendőnek vélt bő parázsmennyiségnél, illetve a hőmérséklet 1-2 foknyi csökkenésekor már rátettem. Így átlagosan 1-2,5 óra között vált szükségessé a rárakás brikettől függően. Volt olyan eset is, amikor 3,5 óra múlva némi apró tüzifa használatával a kevés parázsból újraélesztett tűzzel folytatni lehetett a tüzelést (Brikettpont).
Talán csak nekem, de a brikettek többségének begyújtása elég nehézkes volt számomra, különösen ideértve a felső gyújtást (aminek egyébként nem sok, vagy inkább semmi értelmét nem látom), az pedig szintén probléma, hogy ez elfogadható módon a drágább gyújtókockákkal érhető el inkább. Persze elérhető papírral és gyújtósnak aprított fával, de pl. aprítgatni sajnos otthon sincs mindenkinek lehetősége. A felülről való gyújtásról talán annyit: jellemzően azért nem egy „menetnyire” szokás használni egy tüzelőberendezést. Vagyis nem begyújtjuk, leég az első adag, kihűl, és kezdjük újra elölről. Hanem begyújtjuk, aztán igyekszünk szükség szerint folyamatosan tüzelni benne, mondjuk legalább reggeltől estig. Márpedig az első rakat után értelemszerűen az újabb rárakásnál már alulról fog történni a gyújtás a már meglévő parázzsal. Vagyis a legelső procedúra után már elveszik a felülről való gyújtás esetleges előnye, jelentősége. Akkor meg minek „kínlódni” (merthogy a brikettek többségénél én ezzel szembesültem)? Van persze racionális magyarázata a felülről történő gyújtásnak, de én inkább a könnyebb begyújtás mellett tettem le a voksom. Nem tapasztaltam meg, hogy a felső gyújtás a gazdaságosság, hőleadás, vagy akár égésidőben észrevehető pozitívumot jelentett volna. Az azért be lehet látni, hogy a láng teteje adja a legnagyobb hőfokot és nem az alja. Nyilván a begyújtás funkciója kicsit más, de – némi túlzással - a levest sem úgy főzzük, hogy a bogrács tetején gyújtunk tüzet. A gyújtókockák minősége és típusa sem elhanyagolható kérdés. Az általam próbált növényrostos paraffinos (barna) kocka gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult. A fehér petróleumos begyújtó jóval inkább használható, nagyobb lángot ad és hosszabb ideig. Mindazonáltal ez sem minden esetben volt képes önmagában a felső, sőt egyes esetekben az alsó gyújtásra sem. Nekem a hagyományos papír-gyújtósfa, illetve fehér kocka-gyújtósfa kombó vált be a legtöbbször, valamint az alulról történő begyújtás. Én ennél maradok.
A brikettekre térve a legkevésbé beváltat volt a legkönnyebb meghatározni, ami nem más, mint a szalmabrikett. Nekem egyáltalán nem jött be. A legjobbak meghatározása már nagyobb dilemmával járt. Ugyanis az egyik a nagy hőleadásával, a másik az árával, a harmadik a tartós izzásával, sőt akár két tulajdonság együttlétével emelkedett ki a többi közül. Sajnos azonban ezidáig nem találtam meg azt, amelyik minden tekintetben (ár, ideális méret, hőleadás és égésidő) egyaránt győzedelmeskedett volna. A „pini&kay” keményfa brikett nagy hőt ad le és hosszú ideig, de relatíve drága. A brikettpontos hosszú ideig izzik és korrekt az ára, de méretéhez és tömegéhez képest szerintem nem ad le akkora hőt, mint az előzőleg említett. Kisebb tüzelőberendezésekbe nem is mindig ideális a mérete miatt. A Faggionak a rövidebb égésidő és leizzás a hátránya, viszont jó az ára és nagy energiát ad le. Mindegyik brikett esetében (kivéve a szalmát, ami egyben maradt) különböző mennyiségű, de valóban igen kevés fehér- szürke/barna hamu maradt vissza, azaz tökéletesen elégtek és a fabrikett egyik előnyeként emlegetett minimális hamumennyiség igaznak bizonyult.
Nekem legjobban a Faggio vált be. Nagyon jól teljesített még a Brikettpont és a Greenbull fabrikett. A Brikettpont fűtőanyagot különösen ajánlom nagyobb tűzterekbe, kazánokba. Amire még fontos kitérnem, az az egyes brikettek használatakor mért és megjelölt helységhőmérsékletek. Biztosan lesz olvasó, aki felvetné, hogy miért nem elég 22-23 fok a helységben. De elég. Nekem legalábbis. Azonban egyrészt a tesztkörülményekben taglalt módon a kandallókályha a lakóterület szinte mértani központjában helyezkedik el az előszoba-folyosón, így itt magasabb hőmérsékletet kellett biztosítanom, hogy elfogadható meleg áramoljon az ebből nyíló és inkább folyamatos tartózkodásra szolgáló helységekbe (22-23 Celsius). Másrészt a teszt az azonos mennyiségű fűtőanyagok teljesítményére (és nyilvánvaóan ár- érték arányára) irányult, ha pedig a hőmérséklet egyenletességére ügyeltem volna inkább, akkor nehezebben lett volna követhető a szükséges mennyiségek meghatározása. Arról nem is beszélve, hogy azért egy kandalló esetében maga a hőszabályozás sem egyszerűen kivitelezhető dolog. A fűtésköltségeket tekintve számomra már jelentős előrelépés, ha hasonló időjárási körülmények közt 40 % körüli költségcsökkenést realizálhatok a gázhoz képest, ami a jelenlegi tapasztalataimon alapuló reményeim szerint nem is irreális elképzelés. Az igazsághoz tartozik, hogy elég korszerűtlen és ezért gyenge hatékonyságú a jelenlegi – régi – cirkós fűtésrendszerem. Persze a kényelmesebb és tisztább gázfűtéssel is lehetne jelentős megtakarítást elérni egy alaposabb modernizálást követően, de egyrészt az jelentősen nagyobb beruházás lett volna, mint a kandalló beüzemelése (a kémény rendelkezésre állt), másrészt nekem jóleső érzés a tűz adta meleg és hangulat mellett a földgáztól és villanytól való némi függetlenség is. Márpedig sajnos a mai időkben annak lehetősége sem kizárt, hogy ezek a közművek rövidebb-hosszabb időre nem lesznek elérhetőek. A teszt végkövetkeztetéseként mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja megtalálni a saját körülményeinek megfelelő fűtőanyagot. A fenti írás legfeljebb segít a kipróbálni érdemes fabrikettek körének szűkítésében. A tüzifával kapcsolatban a teszt nem tartalmaz összehasonlítást, ugyanis – mivel az nagy szórást mutathat fajta és nedvességtartalom vonatkozásában - közel sem biztos, hogy mindenki ugyanolyat, vagy szinte hasonlót tud beszerezni, így pedig az arról írt esetleges véleményem még iránymutatásnak sem lenne alkalmas.

Sorrendet nem állítok, ki-ki eldöntheti, hogy melyik paraméter tekintetében köt inkább kompromisszumot. Hosszabb égésidő és/vagy nagyobb hőleadás és/vagy kedvező ár. Általában két tulajdonság a brikettek többségénél megvan, olyannal sajnos nem találkoztam, ahol mindhárom jellemző együtt lenne.

Amelyek gond nélkül beszerezhetőek és az áruk is korrekt, az a Brikettpont és a GreenBull. A Faggio nehezebben szerezhető be, a „Pini&Kay” pedig relatíve drága. Ezek azonban kipróbálásra ajánlottak.

Én a magas hőleadáshoz a Faggio (vagy annak hiányában a GreenBull), a hosszú égésidőhöz a Brikettpont tüzelőanyagokban találtam meg számomra megfelelő fabriketteket.

Remélem mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb tüzelőanyagot és a zord téli napokon is elfogadható költségekkel, kellemes melegben tölti az otthoni idejét!

S. Tamás

back

Vélemények brikettünkről:

Rab László
2011-11-03 20:37:31

Az előttem szólónak gratulálok a szerencséjéhez! Én ma vásároltam 500 kg fabrikettet. Én ugyan nem nyertem, de mégis szerencsésnek tartom magamat, ugyanis a kombi autómba simán belefért az 500 kg fabrikett. Több is belefért volna, csak a súly miatt nem vittem többet. Ezzel a mennyiséggel tesztelem majd a terméket és ha elfogy, valamint tényleg gazdaságosnak minősíthető, akkor viszem a következő adagot is :). Én a magán eszközzel való szállíthatóságát tartom leginkább szerencsésnek, nem beszélve az állandó minőségről :)

Szauter Lajosné
2013-11-07 00:11:31

Tisztelt Brikettpont! A mi családunknak tavaly próbálta ki először ezt a fűtőanyagok. Mint az előttem szólóak mi is sokféle anyagot kipróbáltunk, hogy rájöjjünk, hogy melyikkel a leghatékonyabb és melyikkel a legkisebb macera a fűtés. Nekünk ez a fajta fabrikett vált be a leginkább. Tényleg hosszú égésidővel bír. Az előzően télen csak januártól fűtöttünk vele, ezt a szezont viszont már csak ezzel a brikettel kezdtük. Most hogy még nincs nagyon hideg rekordideig elegendő egy csomag brikett. Kazánban használjuk, este 8 órakor ráteszünk egy kevéske maradék parázsra egy teljes csomagot, szép sorban egymás fellé fektetjük őket, becsukjuk a kazánajtót és a többit rábízzuk az automata huzat szabályzóra. Eleinte azt hittük, hogy nem fog beizzani, mert a 40 fokra állított víz, eléggé kihűlt, de este 11-12 óra körül elkezd lassan átizzani a brikett és stabilan tartja a hőfokot egészen reggel 6-7-ig. Reggel 8-kor újra ráteszünk sorban 6db brikettet és az este 8-ig újra megtartja a 40 fokos vizet. Tavaly még keresztbe-kasba tettük a maradék parázsra, de rájöttünk, hogy így lassabban izzik el és tovább tartja a hőt. A hamu mennyiség viszont fantasztikusan kevés. Mivel nincs piszkálva szép lassan ég el a brikett, így szinte minden része elég és a 6db brikettnek alig van kétmaréknyi hamuja. A régi fűtőanyagokkal nem volt ilyen stabil a vízhőmérséklet, és sokkal gyorsabban le is égett a tűz és bizony a hamu mennyiség is sokkal több volt és elég sok gond volt a hamu elhelyezésével. Bátran ajánlom mindenkinek nem csak egy kipróbálás erejéig, ha elsőre nem az elvárásnak megfelelően szerepel, ki kell tapasztalni adott fűtőeszköznek megfelelő fűtési technikát. Mi is idén jöttünk rá, hogy a kazánunkban egymás mellé rakva sokkal hosszabb fűtési idő érhető el, mint 4,5 óra. Érdemes kísérletezni, hogyan a leghatékonyabb. Hisz árérték arányban a legjobb fűtőanyag, minősége állandó, nincs benne csak száraz keményfa és nem hullik szét, mint némelyik másik gyártó brikettje. Csomagolása miatt könnyű a szállítása és raktározása. Nagy mennyiséget lehet egész kishelyen felhalmozni. Stabil beszerezési forrás áll mögötte. Egy szónak is száz a vége és csak jót tudok mondani erről a fűtőanyagról.

Hadrik-Hajós Angéla
2013-10-10 19:47:21

Kedves Brikettpont! A tavalyi fűtési szezon végén vásároltunk Önöktől néhány kg fabrikettet, de maximálisan meg voltunk elégedve a termékkel. Mélységesen sajnáltuk, hogy nem hallottunk korábban az Önök termékéről, mert rengeteg pénzt megspóroltunk volna. Budapesten szereztük be a fabrikettet, de örömmel látjuk, hogy már Mendén is lehet kapni, ami jóval közelebb van hozzánk, mivel, mi Tápióságon lakunk. Még nem kezdtük el a fűtést, de 1-2 héten belül, begyújtjuk a kályhákat és biztosan felkeressük a mendei telephelyet. A fabrikett nekünk azért megfelelő, mert jó az ára, nem kellett belőle sok, kényelmes vele a fűtés, gazdaságos és nagyon jó meleget csinál, valamint tartja a hőt egész hajnalban is, ami nálunk nagyon fontos a pici gyerekek miatt. Tisztelettel: Hadrik-Hajós Angéla

Kollár István
2013-02-11 20:17:56

Kedves Brikettpont! A Ceglédi úton vásároltam Önöktől októberben 1250 kg-ot a brikettből. Nekem nagyon bevált. Igaz, hogy akácfával vegyesen használom a vegyes tüzelésű kazánomban, de este 10-11 órakor max 3-4 darabot ráteszek az akácfa tetejére és másnap reggel hét órakor még mindig negyven fokos víz van a kazánban. A huzatszabályzót maximum negyven fokra állítom és így ötven fokos víz kering a rendszerben. A hamutartalma abszolút minimális és tökéletes az égése. Egyszerű a begyújtása. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Köszönettel Kollár István, XVII. kerületi lakos.

brikett123
2011-10-25 11:30:11

Eddig tűzifával fűtöttem. Állandó probléma volt, hogy hol kapok száraz fát, amivel nem vizet veszek tűzifa árban és nem csak harmadik próbálkozásra, nagy füsttel gyullad meg a kályhában. Arról nem is beszélve, hogy mindig átvertek a mennyiséggel, akár kalodában, akár köbméterben számoltak. A kaloda közepét nem egyszer hatalmas gyökerekkel töltötték ki, ami kívülről nem látható, csak amikor szétbontásra kerül. A fabrikett mindig egységes víztartalmú, minőségű, súlyú. Könnyen tárolható, nem gurul szanaszét, mint a tűzifa hasábok. Az ára is olcsóbb, mint a tűzifáé. Egyszóval, én ezentúl mindig fabrikettet használok.

Szrimacz Attila
2016-09-19 17:08:46

Tisztelt BRIKETPONT! Már több mint 3 éve, hogy használom a briketett. Nagyon meg vagyok elégedve, az árral, a kiszolgálással, hogy bármikor megyek mindig tele a raktár. Kényelmes a szállítása, könnyű elpakolni, és a kocsit sem koszolom össze vele. Vegyes tüzelésű öntöttvas kazánba használom. Az elején ki kellett tapasztalnom, hogyan tudok a leghatékonyabban tüzelni vele. Ehhez legalább 10 csomagot elhasználtam, mire meglett a tökéletes elrendezés. Az elején szétterítve helyeztem el majd aprófával begyújtottam fölötte. Így 4-5 óra alatt teljesen leégett. Majd a pesti raktárban kaptam egy tippet, hogy csináljak tornyot. Kipróbáltam a tűztér közepén az egy csomag birketett kötésbe rakva egy tornyot építettem, ezt aprófával vagy papírral begyújtottam. Így az égésidővel elértem a 6-7 órát. Azaz 6 óra elteltével állt a torony és parázslott, a 7-ik órába már magába roskadt, de még mindig izzott. A leghatékonyabb módszer az lett mikor a tűztér hátuljába helyeztem, így 9-10 órát is fűtött. Fontos, hogy a kazán fala és a brikett között hagyjak egy kis hézagot a levegő részére, ez azért fontos, hogy minden oldalra tudja sugározni a hőt az izzó brikett. A huzatszabályzót 35 fokra -5 fok alatt 40 fokra állítottam. Mikor itt lezárt, akkor a kazán hőmérséklet szépen felemelkedet 45-50 fokra. Ezzel a hőfokkal elértem, hogy a lakásban 24-26 fok volt, sajnos ez a hátránya, ha valami ilyen tökéletesen fűt, mint a brikett. Ez nekem túl sok volt ezért, egy kisebb fűtéskorszerűsítést végrehajtottam mivel túl meleg lett a lakásban és nem tudtam egyenletesen szabályozni. A házat egy 500l. melegvíztárolóval fűtöm így nem jelet, gondot, ha egy kicsit megszalad, a hőmérséklet egyenletesen tudom tartani a lakásban a hőfokot, mivel egy termosztáttal oldom meg a szabályozást. Ha már elértem a tárolóban a 70 fokot utána csak szinten kell tartanom a hőmérsékletet. Este megrakott kazán reggelig meg tudja tartani a hőfokot. A brikettel szinte hamu nélkül, salakozás nélkül folyamatosan tudok fűteni, van, amikor két-három nap után telik elég kiüríteni az alsó hamuzó edényt, salakozni szinte alig kell, szépen lehullik a hamu. Ha nincs kedvem és időm a tornyot felépíteni, akkor is napokig tudok begyújtás nélkül fűteni. Nagyon sok ismerősömnek ajánlottam, akik szintén nagyon meg vannak elégedve a brikett nagyszerű, egyszerű használhatóságával. Én mindenkinek, aki fával tüzel, annak csak ajánlani tudom. Üdvözlettel: Szrimacz Attila

Gecsó Zoltán
2013-10-10 22:07:21

Tisztelt Brikettpont! Tavaly költöztünk új házba, amiben hagyományos kályhás fűtés van, nem pedig gáz. Végigpróbáltunk kb. 8-10 féle brikettet, de rájöttünk, hogy egyik sem veszi fel a versenyt az Önökével. Minden igaz róla, amit leírnak a weboldalon. Igaz, hogy nehezebb begyújtani, mint a legtöbb, máshol árult brikettet, de való igaz, hogy sokkal sokkal tovább "ég" mint bármely más brikett. Nekünk nagyon bejött, mostmár csak ezt használjuk. A fáoz képest meg nem is lehet egy lapon emlegetni.. ég és föld a különbség a brikett javára! Már két rokonunkat is rábeszéltük :)

Kóbor András
2015-01-15 15:50:15

Sokáig gondolkoztam, hogy merjek-e fabrikettel fűteni a cserépkályhámban és a lemezkályhában, aztán rendeltem egy raklappal a termékből. Be kell valljam, hogy minden előzetes fenntartásom alaptalan volt, egy remek termékkel van dolgunk. Mindkét tüzelőberendezésben némi tapasztalatszerzés után teljesen jól tudom használni a brikettet. A cserépkályhámba 3 db-ot teszek, körberakva bőven gyújtóssal, és körülbelül 1,5-2 óra alatt az egész teljesen leég, a kályha jobban felmelegszik, mintha fával raktam volna meg. Itt én nem fojtom a brikett égését, megelőzendő bármiféle túlnyomás a cserépkályhában. A lemezkályhában szintén sok gyújtóssal érdemes indítani, majd a tűzre helyezni 1-2 brikettet, megvárni, míg rendesen begyullad, aztán fojtani. Elég óránként 1-2 brikettet rátenni a tűzre, azok már a parázstól is begyulladnak. A kályha felülete nem melegszik fel annyira, mintha fával fűteném, de a hő sokkal tovább és egyenletesebben jelentkezik. Bátran ajánlom a fabrikettet mindenkinek! Kóbor András

Szrimacz Attila
2013-02-12 08:07:30

Tisztelt Brikettpont! Október óta használom az önök brikettjét, ez idő alatt bőven volt időm tapasztalatot szerezni a fabrikettetel. Nagyon jónak és gazdaságosnak tartom. Én vegyes tüzelésű kazánban használom. Egypár trükköt azért nem árt tudni. Ha azt szeretnénk, hogy 6-8 órán keresztül izzón és meleget adjon. Érdemes akár két adag brikettet betenni a kazánunkba, ha lehet, az oldalfal mellett hagyjunk egy pár centis hézagot, mert itt fog a levegő aluról jönni és oldalról be tud gyulladni a brikettünk. Az így elkészített brikett piramisunkat felűről gyújtsuk meg, amikor már a brikett is begyulladt, zárjuk le és minél kevesebb levegőt adjunk, ezt az automata huzat szabályzóval tudjuk beállítani. Így még 8 óra múlva is lesz parazsunk. Hamunk szinte alig van, 30kg brikett elégetése után egy fél kilónyi hamunk marad, ami nagyon hasznos a termőfölnek. Én nagyon meg vagyok elégedve a brikettel, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Szrimacz Attila 2013-02-12

Havasi Zoli
2013-10-20 08:54:22

Tisztelt Brikentpont, kedves látogatók! Ahogy az elöttem írók, én is sokféle brikettet próbáltam ki cserépkályhámba. Az önök terméke volt a legmegfelelőbb az elvárásaimnak is. Sőt.. Túl dicsérni nem akarnám, inkább javaslom érdeklődőknek, kételkedőknek, hogy bátran próbálják ki, csak is kellemetesen fognak csalódni. Idén is vásároltam felkészülve a fűtésszezonra. Brikentpont még élvezetessebbé, kellemetesebbé tudná tenni téli fűtést, ha tényleg alacsonyabb áron adná eme terméket. :) Üdv: Tóth Zoltán Bp.